در نشست معاون وزیر علوم با مدیران پژوهشگاه صنعت نفت بررسی شد؛
ابلاغيهء تبديل16 دانشگاه و 9 پژوهشگاه برتر كشور به تراز بينالمللي
روز سهشنبه 16 بهمنماه جلسهاي مشترك با حضور مشاور محترم وزير علوم دکتر سعید سمنانیان، دکتر توفیقی رئیس محترم پژوهشگاه صنعت نفت، معاونین، روسا و مديران سازمان با معرفی برنامه ارتقا دانشگاهها و مراكز پژوهشي کشور به تراز بينالمللي در پژوهشگاه برگزار شد.
دكتر سعيد سمنانيان، مشاور وزير علوم در اين جلسه با اشاره به ابلاغيه معاون اول رئيس جمهور به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مبني بر اجرايي شدن 4 طرح اقتصاد مقاومتي گفت: در جلسه امروز بند سوم اين ابلاغيه در خصوص تبديل16 دانشگاه و 9 پژوهشگاه برتر كشور به تراز بينالمللي، مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت. پیرو چشمانداز، ماموریت و اهداف پژوهشگاه صنعت نفت در راستای خلق ایده نوآورانه و توسعه محصولات فناورانه و فعالیتهای ارزشمند، این سازمان به همراه دو پژوهشگاه رویان و حصارک رازی برای ارتقا به تراز بینالملل انتخاب و وارد این طرح شدهاند.
وی با تاكيد بر اين مهم که ردپاي تشكيل ايده ارتقا مراکز دانشگاهی و پژوهشگاهی به تراز بینالمللی را ميتوان در برنامههاي چهارم، پنجم و ششم توسعه مشاهده كرد، افزود: ورود به رتبهبنديهاي جهاني به یکباره در كشور ايجاد نشده و در بسياري از برنامهريزيهاي كشور به آن پرداخته شده است و هدف از اين طرح، ورود كشور ايران از زاويه علمي در نظامهاي رتبهبندي دنيا ميباشد.
دکتر سمنانيان با بيان اينكه نظام رتبهبندی در كشورهاي پيشرفته بيشتر به چشم ميخورد گفت: بسياري از رتبهبنديهاي دانشگاهها و پژوهشگاههاي دنيا توسط شركتهاي خصوصي، روزنامهها و انجمنهاي علمي انجام ميگيرد و نظر بخشهاي دولتي و حكومتي در اين امر دخيل نميباشد.
وي با تاكيد بر اينكه 200 دانشگاه برتر دنيا جزو دانشگاههاي نسل سوم محسوب ميشوند تصريح كرد: دانشگاههاي نسل اول و دوم به ترتيب آموزش و پژوهش محور بودهاند؛ درحاليكه دانشگاههاي نسل سوم علاوه بر اين دو شاخص ميبايست جامع محور باشند و اين بدان معنا است كه پژوهش بايد در راستاي حل مشكلات و معضلات جامعه صورت پذيرد.
مشاور وزير علوم با بيان اينكه براي رسيدن به دانشگاههاي نسل سوم نياز به تغيير ماهيت و رفتار الزامي ميباشد، افزود: يكي از موضوعاتي كه نشان ميدهد مراكز تحقيقاتي و دانشگاهي كشور به سمت پژوهش محور بودن سوق يافتهاند، رشد توليد مقالات از نظر كميت و كيفيت ميباشد چرا كه تا قبل از انقلاب سالانه 500 مقاله به چاپ ميرسيد ولي هماكنون اين رقم به 54000 مقاله در سال رسيده است.
وي به شاخصهاي مهم رتبهبندي دانشگاهها و مراكز پژوهشي در دنيا اشاره كرد و گفت: ارتباطات بينالمللي برجسته يكي از شاخصههاي رتبهبندي در جهان محسوب ميشود تا جايي كه اخذ دانشجوي خارجي در بسياري از كشورها يك صنعت به حساب ميآيد و ميتواند براي اين كشورها درآمدزايي را به همراه داشته باشد.
دکتر سمنانيان به برخي از مشخصات رتبههاي 1 تا 200 دانشگاههاي برتر جهان اشاره كرد و گفت: سال تاسيس، تعداد استاد و دانشجو، برندگان جايزه نوبل، تنوع مليتي دانشجويان و درآمد سالانه برخي از ويژگيهايي است كه تاثير مستقيم در رتبهبندي دانشگاههاي دنيا دارد.
وي ادامه داد: دانشگاهها و پژوهشگاههای منتخب جهت ارتقا به تراز بینالمللی لازم است مطابق با شاخصهای نظام رتبهبندی جهانی، با ارتقا شاخصهای مختص خود به این مهم دست یابند تا به عنوان مراکز برتر علمی شناخته شوند. در این رابطه براي سنجش دانشگاهها از 42 شاخص و براي پژوهشگاهها نيز از 25 شاخص استفاده ميشود. عملکرد این سازمانها در دورههای گوناگون ارزیابی میشود و در این خصوص لازم است پژوهشگاه صنعت نفت با اتخاذ سیاستهای مناسب و برنامههای عملیاتی کارآمد جهت ارتقا به تراز بینالمللی فعالیت نماید.