به گزارش روابط عمومي پژوهشگاه صنعت نفت اين پژوهشگاه با حضور فعال در نخستين همايش ملي پالايشگاه نفت ديجيتال با محوريت هوش مصنوعي كه با ميزباني دانشگاه صنعت نفت و شركت پالايش نفت آبادان در محل دانشگاه نفت آبادان برگزار گرديد با معرفي جديد ترين دستاوردهاي خود در حوزه تحول ديجيتال و هوشمند سازي صنايع پالايشي حضور فعالي داشت.
مهمترين اين دستاوردها شامل:
1. توسعه سامانه بينايي ماشين جهت جلوگيري از كاهش مخاطرات انساني و تجهيزات با انجام این پروژه میتوان مخاطرات انسانی و تجهیزاتی را در زمان مناسب شناسایی و از تحمیل هزینههای بعدی پیشگیری نمود.
2. سامانه سنسور مجازي در واحدهاي فرآيندي با استفاده از مدلهاي هوش مصنوعي جهت پيش بيني عملكرد واحدهااين سامانه يكي از دستاوردهاي مهم پژوهشگاه صنعت نفت است. در واحدهای فرآيندی کيفيت محصول از اهميت بالايي برخوردار است، اما اين امر معمولاً با چالشها و هزينه هاي بالايي همراه است. بيشتر واحدها براي کنترل کيفيت محصولاتشان از حسگرها و آنالايزرهاي سخت افزاري استفاده مي نمايند، ولي خريد و نگهداري اين آنالايزرها هزينه هاي زيادي را تحميل مي نمايد. استفاده از سنسور مجازي که بر اساس داده هاي ارزان قيمت و در دسترس ورودي، متغير گران قيمت خروجي را پيش بيني مي نمايند براي تعيين كيفيت محصول و محاسبه متغيرهايي كه امكان اندازه گيري آنها مشكل است، بسيار مورد توجه مي باشند و باعث استفاده حداکثري از حجم زياد اطلاعات فرآيندي مي گردد.
3. پالايش داده ها و حذف خطاها از داده ها به منظور رسيدن به شاخص عملكرد كليدي ثابت در واحد هاي فرآيندي و كاهش ميزان آناليزهاي روزمره و تبديل كاليبراسون دوره اي به مورديبا انجام اين پروژه ميتوان به بهره برداری با ضریب اطمینان بالا و نزدیک تر به مشخصات واحد صنعتي دست يافت و امکان شناسایی ابزار دقیق معیوب به صورت بر خط وجود دارد و عدم نیاز به اجرای کالیبراسون دوره ای را در پي خواهد داشت كه در نهايت منتج به بهره برداری با ضریب اطمینان بالا و نزدیک تر به مشخصات واحد صنعتي خواهد شد.
4. سامانه حسابرسي توليد در واحدهاي فرآيندي به منظور كاهش مصرف انرژيحسابداری توليد يا پالايش جرمي داده ها تکنيکی است که با استفاده از آن میتوان بين خوراک ورودی به يک واحد عملياتی و محصولات دريافتی از آن موازنه برقرار نمود و با کاربرد آن میتوان بازده توليد را محاسبه و هدررویهای را شناسايی نمود.اين تکنولوژی به صاحبان صنايع نفتی کمک میکند تا با افزايش کيفيت دادههای اندازهگيری شده از واحد، اتلافهای احتمالی مواد و مشکلات سيستم نظير خرابی و از کار افتادگی سنسورهای اندازهگيری، شيرهای معيوب و دارای نشتی و … را شناسايی نمايند.
5. پيش بيني عملكرد تجهيزات جهت كاهش هزينه هاي تعمير و نگهداريدر این روش با استفاده از شرایط عملیاتی که تجهیز در آن کار میکند زمانی که تجهیز نیاز به تعمیر پیدا خواهدکرد مشخص خواهدشد. با استفاده از روش تعمیرات پیش بینانه میتوانیم عیب را در آغازین ترین نقطه شروع تشخیص دهیم و با تعیین روند رشد آن زمان عمر باقی مانده تجهیز را تعیین کنیم.
6. مدلسازي ازبيلت سه بعدي با استفاده از اسكن ديجيتال سه بعدي از تاسيسات فرآيندي از فناوري اسكن ديجيتال سه بعدي به منظور تهيه مدل سه بعدی الكترونيكي حاوي اطلاعات كامل ابعادي مجتمع های صنعتی استفاده ميشود و از آن ميتوان درتهيه مدلهاي ازبيلت سه بعدي بهره گرفت.اين مدلسازي بستر لازم را جهت پياده سازي تكنولوژيهاي واقعيت مجازي و افزوده در واحدهاي فرآيندي ايجاد ميكند.
7. بهينه سازي همزمان واحد هاي فرآيندي به منظور افزايش بهره وري با انجام اين تكنولوژي شرايط عملياتي فرآيند (مقادير مقرر) در بازه هاي زماني معين و متناوب محاسبه و بهينه مي شوند و ميتوان تا حد امکان عمليات فرآيند را نزديک به شرايط بهينه نگه داشت كه افزايش سود آوري را به همراه دارد.مجموعه این دستاوردها بهطور گسترده و تخصصی توسط کارشناسان، متخصصان و فعالان حوزههای مختلف صنعت پالایش مورد توجه قرار گرفته و امید آن میرود پژوهشگاه صنعت نفت بتواند با حمایتهای لازم جایگاه خود را بهعنوان پیشگامی در زمینه تحول دیجیتال و هوشمندسازی صنایع پالایشی کشور تثبیت نماید.