رييس پرديس صنايع پايين دستي پژوهشگاه صنعت نفت:
افزايش ظرفيت جذب فناوري در پژوهشگاه منجر به ارتقاء تجربه بينالمللي خواهد شد
به منظور افزايش ظرفيت جذب فناوري در پژوهشگاه صنعت نفت، ساخت پايلوت و سوپر پايلوت در دستور كار قرار گرفت و اين كار باعث تبديل پژوهشگاه به يك مركز پژوهشي براي ارتقاء فناوري و فراگيري تجربه مذاكرات بينالمللي و مديريتي شد و از اين طريق اين مركز بزرگ توانست تجربههايي در زمينه چانه زني با شركاي خارجي و اهميت پيروي از نقشه را ه فناوري را فرا گيرد.
دكتر منصور بزمي، رييس پرديس صنايع پايين دستي پژوهشگاه صنعت نفت در پانل يادگيري فناورانه بنگاههاي بزرگ در بستر اقتصاد مقاومتي در صنعت نفت كه روز پنج شنبه 26 آذر ماه در پنجمين كنفرانس بينالمللي مديريت فناوري برگزار شد با بيان اينكه يكي از مهمترين آيتمهاي يادگيري و توسعه فناوري، ظرفيت جذب فناوري است، گفت: ظرفيت جذب فناوري به عواملي نظير ساختارهاي سازماني، نيروي انساني ماهر و متخصص در زمينه ارزشگذاري فرآيند و همچنين زيرساختهاي مورد نياز براي جذب و ارتقاء دانش فني وابسته است.
بزمي با اشاره به اينكه يادگيري فناورانه داراي معيارهايي است، گفت: يادگيري وابسته به مسير يكي از معيارهاي مهم يادگيري فناورانه است كه در طي يك مسير و مدت زمان مشخص، يادگيري افزايش يافته و از نوع تجمعي است.
رييس پرديس صنايع پايين دستي پژوهشگاه صنعت نفت، با اشاره به سالهاي 76 تا 86 كه آغاز بحثهاي انتقال فناوري در پژوهشگاه به حساب ميآيد گفت: قبل از اين تاريخ، زيرساختهاي مورد نياز براي انتقال، كسب و جذب دانش فني به صورت پراكنده و غير انسجام يافته بود.
وي در ادامه افزود: براي نمونه انتقال فناوري، تهيه قراردادهاي لايسنسي، تعريف فازهاي مختلف انتقال فناوري، بهبود و ارتقاء با مشاركت شركتهاي خارجي، تجربه ثبت پتنتهاي داخلي و بينالمللي و تجاري سازي و نشر دانش فني از موضوعاتي است كه در آن سالها مورد توجه قرار گرفته است.
بزمي با اشاره به اينكه بحث تمركزگرايي و كار گروهي در زمينه انتقال فناوري بحث بسيار مهمي به حساب مي آيد گفت: در فاز اول، ايجاد يك تيم متمركز بر روي موضوعات بسيار حايز اهميت بوده و بعد از آن بحث مفهوم( concept) به جاي لايسنس از دارنده دانش فني، انجام طراحيهاي پايه و تفضيلي و ساخت پايلوت توسط گيرنده دانش فني موضوعي بود كه براي اولين بار در پژوهشگاه اجرايي و بدان توجه شد.
وي تصريح كرد: در اين زمينه تاكيد بر آن بود كه به جاي گرفتن لايسنس و مهندسي پايه، مفهوم انتقال فناوري را شناسايي و از مفهوم به طراحي پايه و تفضيلي دست يافت و نهايتا بتوان ساخت پايلوت را در دستور كار قرار داد.
بزمي با بيان اينكه فاز دوم محافظت از داراييها براي كسب توسعه فناوري است اظهار داشت: در گذشته واحد مالكيت فكري در پژوهشگاه وجود نداشت و پتنتها به صورت پراكنده و غير حرفهاي به ثبت ميرسيد.
رييس پرديس صنايع پايين دستي پژوهشگاه صنعت نفت، در ادامه افزود: بر همين اساس لزوم ايجاد تيم قوي براي ثبت پتنت و مالكيت فكري در پژوهشگاه احساس شد و اين مورد يكي از مراحل مهم توسعه فناوري و ثبت آن به نام سازمانها است.
اين مقام مسئول با اشاره به فاز صنعتي اين پروژه افزود:در فاز صنعتي تجربيات بسيار اندكي در كشور براي واحدهاي تحت ليسانس وجود داشت كه پژوهشگاه در واحدهاي صنعتي، كار مربوط به طراحي جزيي( detail design) و ساخت و ساز يكسري از واحد ها را انجام داد.
بزمي با بيان اينكه در فاز صنعتي تجربيات به دست آمده دست مايهاي براي پروژههاي آتي شد گفت: مواردي همچون مذاكره با صنعت و تهيه پيشنهادات صنعتي، مذاكرات بينالمللي و شركتهاي صاحب ليسانس و همچنين ديگر شركتهايي كه تامين كننده كارهاي ويژه بودند از تجربيات كسب شده در اين فاز به حساب مي آيد.
وي با تاكيد بر اينكه طراحي پايه واحدهاي صنعتي و همچنين شركت در راهاندازي واحد ها و رفع مشكلات از اركان مهم انتقال فناوري هستند افزود: نشر و تجاريسازي فرآيند در ابعاد مختلف توسط پژوهشگاه صنعت نفت طراحي شد و فناوريهاي پژوهشگاه جايگزين لايسنسهاي خارجي شد.
بزمي در ادامه اين ميزگرد با اشاره به فناوري نمكزدا افزود:هم اكنون طراحي فناوري نمك زدا در كشور توسط شركتهاي صاحب ليسانس خارجي انجام و قطعات مهم نيز توسط اين شركت ها تامين ميشوند.
رييس پرديس صنايع پايين دستي پژوهشگاه با اشاره به اينكه در راهبري واحدهاي نمكزدا با مشكلات بسياري مواجه هستيم گفت: عدم وجود دانش كافي،براي عملكرد بهينه واحدها و همچنين مشكلات ناشي از تامين خوراك از مشكلات پيش رو در اين طرح بوده است.
بزمي افزود: فناوري نمك زدا در دو مرحله فرآيند و ساخت مورد بررسي قرار گرفته كه در هر دو زمينه پژوهشگاه فعاليتهاي بسياري را انجام داده است.
وي با اشاره به اينكه در مرحله اول طبق برنامه ريزيهاي انجام شده مقياس آزمايشگاهي، مدلسازي، پايلوت و نرم افزار توسط پژوهشگاه انجام شد تصريح كرد: مقياسهاي بعدي كه زمان بر و هزينه زيادي را در بر مي گيرندبا مشاركت شركتهاي خارجي و توسعه دهنده دانش در كشور ايجاد خواهد شد.