رييس پرديس پايين دستي پژوهشگاه صنعت نفت اعلام كرد:
12 نخستين پژوهشگاه در تجاريسازي و توسعه فناوري
دكتر منصور بزمي، رييس پرديس پايين دستي پژوهشگاه صنعت نفت روز دوشنبه 6 ارديبهشت ماه در نشست خبري كه با حضور جمعي كثير از خبرنگاران حوزه نفت و انرژي برگزار شد با اشاره به اينكه يكي از اهداف پژوهشگاه پس از انجام مراحل آزمايشگاهي،حوزه تجاري سازي و توسعه فناوري است گفت: پرديس پايين دستي اين مجموعه در اين راستا گامهاي بسياري برداشته كه در اين خصوص ميتوان به بحث تصفيه ميعانات گازي فاز 2 و 3 پارس جنوبي اشاره كرد.
نخستين واحد مركاپتان زدايي پارس جنوبي و برتري بر قطر
وي تصريح كرد: در حال حاضر بازاريابي و فروش ميعانات گازي به دليل پايين بودن كيفيت و بالا بودن مركاپتان با مشكل مواجه است.
بزمي در ارتباط با الزامات بازاريابي بهتر اين ميعانات تصريح كرد: تصفيه و مركاپتان زدايي از ميعانات گازي كه باعث ايجاد ارزش افزوده 4 دلاري در هر بشكه مي شود يكي از گامهاي مهم براي بازاريابي به حساب ميآيد.
بزمي ادامه داد: در سال 94 با مصوبه هيئت مديره شركت ملي نفت ايران و تاييد وزير نفت اولين واحد مركاپتان زدايي از ميعانات گازي در فاز 2 و 3 پارس جنوبي با ظرفيت 80 هزار بشكه در روز با ليسانس و مهندسي پژوهشگاه تصويب شد و در حال حاضر پژوهشگاه در يك كنسرسيوم داخلي به صورت EPC قرارداد DMC يا مركاپتانزدايي را در دست دارد.
وي با بيان اينكه بخش مهندسي در مرحله پاياني است، گفت: اميدواريم با تامين اعتبار مالي مرحله ساخت از بهار 95 آغاز مي شود و بتوانيم واحد DMC را كه اولين واحد مركاپتان زدايي در ايران است، مورد بهرهبرداري قرار دهيم و لازم به ذكر است با آغاز به كار اين واحد، ميعانات گازي ايران نسبت به نوع قطري خود از مرغوبيت بالاتري برخوردار خواهد بود.
نخستينبار نمكزداي موبايل طراحي و ساخته ميشود
اين مقام مسئول با اشاره به اينكه در سال 94 رونمايي از پايلوت نمكزدا در پژوهشگاه انجام شده است گفت: واحدهاي نمكزدا گلوگاه توليد نفت خام بوده و مدت زمان زيادي براي احداث واحد نمكزدايي همواره صرف ميشود.
بزمي با اشاره به اينكه با ايجاد كنسرسيوم با شركتهاي داخلي و خارجي پس از رونمايي از پايلوت و توسعه فناوري به دنبال تنظيم قرارداد به منظور طراحي و ساخت نمكزداي موبايل هستيم گفت: اين واحد به صورت ماژولار ساخته و نصب خواهد شد از اين رو زمان ساخت كاهش يافته و از حداكثر توان داخلي در اين طرح استفاده ميشود و اين اولين واحد نمكزدا با ليسانس مشترك پژوهشگاه و شركت خارجي در ايران است.
نخستين واحد صنعتي توليد كك نفتي
وي به توليد كك نفتي اشاره كرد و افزود: پالايشگاههاي كشور مقادير زيادي نفت كوره توليد ميكنند و به دليل سولفور بالا فروش آنها بسيار دشوار است از اين رو يكي از روشهاي مهمي كه در تمام دنيا براي ارتقاء كيفيت نفت كوره در دستور كار است استفاده از واحدهاي كك سازي است.
بزمي با بيان اينكه در آمريكا تعداد زيادي واحدهاي ككسازي ساخته شده كه وظيفه آنها توليد كك براي صنايع آلومينيوم، ارتقاء كيفيت و توليد فرآورده ميان تقطير است گفت: در سال گذشته سوپر پايلوت واحد ككسازي در پژوهشگاه با مشاركت شركت ايميدرو افتتاح شده است كه پس از آن احداث واحد نيمه صنعتي با ظرفيت 27 هزار بشكه در روز خوراك در جوار پالايشگاه آبادان در دستور كار قرار دارد و به این منظور قرارداد همکاری با شرکت اکسنس امضا می شود.
نخستين صدور خدمات مهندسي و دانش فني 9 واحد پالايشگاهي
رييس پرديس پايين دستي پژوهشگاه به صدور خدمات مهندسي و صدور واحدهاي پالايشگاهي كه در سال 94 انجام و امسال نيز ادامه دارد اشاره كرد و گفت: خدمات مهندسي و دانش فني 9 واحد پالايشگاهي را براي اولين بار در كشور به شركتهاي خارجي صادر و قراردادي حدود 4 ميليون دلار براي صدور ليسانس و خدمات مهندسي به امضاء رسيد.
نخستين واحد صنعتي يك هزار بشكهاي جي تي ال با بستر دوغابي
وي ادامه داد: در سال 94 در حوزه تبديلات گازي در جي تي ال يك واحد 3 هزار بشكهاي با دانش فني بستر ثابت براي بخش خصوصي توسط پژوهشگاه طراحي شد و در تابستان سال گذشته قراردادي با شركت مناطق نفت خيز جنوب به منظور احداث يك واحد يك هزار بشكهاي در روز با فرآيند بستر دوغابي به امضاء رسيد .
بزمي به فرآيند بستر دوغابي اشاره كرد و گفت: اين فرآيند جزو پيشرفتهترين فرآيندها است و اين پروژه در سال 95 به پايان خواهد رسيد و مراحل ساخت آن نيز آغاز خواهد شد.
رييس پرديس پايين دستي پژوهشگاه به قرارداد پژوهشگاه و آفريقاي جنوبي اشاره كرد و گفت: روز يكشنبه 5 ارديبهشت ماه قراردادي با شركت Petro SA آفريقا داشته ايم كه اين قرارداد به منظور توسعه فناوري جي تي ال با روش بستر دوغابي و همچنين در حوزههاي پالايشگاهي خواهد بود.
نخستين حلال شيرينساز ايراني شكست انحصار دو شركت خارجي
بزمي با بيان اينكه حوزه تصفيه گاز يكي از مهم ترين اولويتهاي پژوهشگاه است گفت: حلال پارسي سول كه يكي از حلالهاي مهم صنعت نفت است توسط پژوهشگاه فرموله شده و سال گذشته در پالايشگاه مسجد سليمان تست و با موفقيت وارد مراحل اجرايي شده است.
وي ادامه داد: در ابتداي امسال اين حلال را در پالايشگاه ايلام شارژ خواهيم كرد و اين پالايشگاه توسط اين حلال تصفيه گاز خود را انجام خواهد داد.
بزمي به قرارداد پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت ملی گاز ایران برای احداث انستیتوی شیرین سازی گاز در سال گذشته اشاره کرد و افزود: اقدامات لازم برای اجرایی شدن این قرارداد در دستور کار است.
نخستين گوگرد كشاورزي به همراه ريز مغذي
وي با اشاره به اينكه توليد گوگرد بيش از 2 ميليون تن بوده و به 4 ميليون تن نيز خواهد رسيد گفت: يكي از روشهاي مهم براي استفاده از گوگرد براي كودهاي كشاورزي است.
بزمي ادامه داد: در سال 94 سوپر پايلوت توليد گوگرد كشاورزي براي استفاده از ريز مغذيها از جمله وري و آهن و بنتونيت به بهرهبرداري رسيد و در اقليم هاي مختلف مورد آزمايش قرار گرفت كه نتايج حاكي از افزايش توليد محصولات كشاورزي بين 10 تا 15 درصد در هر هكتار است.
نخستين خط لوله كامپوزيت انتقال نفت خام در كشور
وی با بيان اينكه پژوهشگاه صنعت نفت، نخستین خط لوله کامپوزیت انتقال نفت خام کشور به طول ١٠ کیلومتر واقع در اهواز بين مارون 3 و 4 را در بهار امسال به بهره برداری خواهد رساند گفت: این اقدام سهم بسزایی در کاهش هزینه های خوردگی خط لوله خواهد داشت.
نخستين گريس سرچاهي با فرمولاسيون ايراني
بزمی با اشاره به موضوع گيريسهاس راهبردي يعني شيرهاي فشار بالاگفت: در اين زمينه همواره به كشورهاي اروپايي وابسته بوديم كه پژوهشگاه در سال 94 به فرمولاسيون اين گريس دست يافت و در مدت زمان شش ماهه و در يكي از سكوهاي پارس جنوبي تست و نتايج موفقي را به دست آورد .
نخستين ماژول جذب بخارات بنزين
بحث استفاده از بخارهای بنزین در پمپ بنزین ها و بازگرداندن آنها به چرخه مصرف، عنوان طرح دیگری بود که بزمی به آن اشاره کرد و گفت: به این منظور، قراردادی بین پژوهشگاه و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران امضا شده است و نخستین ماژول با استفاده از فناوری نانو به منظور جذب بخارهای هیدروکربن و بازگرداندن آن به مخزن، امسال در پمپ بنزین میدان آزادی نصب می شود.
نخستين محموله كاتاليستي ستاره خليج فارس
بزمی در ادامه از تحویل ٢٠٠ تن کاتالیست به پالایشگاه ستاره خلیج فارس در سال ٩٤ خبر داد و گفت: کاتالیست، در حکم قلب برای پالایشگاه است و این اقدام پژوهشگاه صنعت نفت می تواند نقطه عطفی در تامین کاتالیستهای مورد نیاز پالایشگاهها باشد.
نخستين كارخانه توليد روغن CNG
بزمي در خانمه تصريح كرد: روغن كمپرسور CNG تا به حال از آمريكا تامين ميشد و در سال 94 فرمولاسيون آن در پژوهشگاه انجام و خط توليد روغن توسط يكي از شركتهاي دانش بينان اين مركز طراحي شده استكه كارخانهاي با ظرفيت توليد 150 تن در سال در تابستان آتي در يزد افتتاح خواهد شدكه نه تنها كل نياز كشور را تامين ميكند بلكه زمينه صدور اين محصول نيز فراهم ميشود.