با همكاري پژوهشگاه صنعت نفت و شركت ملي گاز ايران
دانش فني ميني ال ان جي در كشور توسعه داده ميشود
ال ان جي يكي از روشهاي مطمئن صادرات گاز طبيعي به حساب ميآيد و امروزه با توجه به قوانين و مقررات موجود در زمينه محيط زيست، يكي از سوختهاي متداول و قابل اعتماد براي خريداران و فروشندگان اين محصول ميباشد، از اين رو پژوهشگاه صنعت نفت و شركت ملي گاز ايران توسعه دانش فني LNG در كشور را در دستور كار قرار دادهاند.
دكتر اكبر زمانيان، رييس پرديس صنايع پايين دستي پژوهشگاه صنعت نفت، ضمن تاييد مطلب فوق گفت: براي جايگزيني سوخت خودروها و ديگر وسايل حمل و نقل به سوختهاي پاك، اصولا از سه سوخت سي ان جي، جي تي ال و ال ان جي استفاده ميشود كه كاربرد سوخت LNG در حال توسعه بوده و در بخشهاي مختلفي از آن ميتوان استفاده كرد.
وي با بيان اينكه اين سوخت علاوه بر اينكه يك روش مطمئن براي صادرات گاز طبيعي به حساب ميآيد ، با محيط زيست نيز سازگار ميباشد، تصريح كرد: امروزه ال ان جي از نظر فرآيندي و تجهيزات به عنوان يك تكنولوژي انحصاري در دنيا محسوب ميشود و صرفا چندين شركت آمريكايي و اروپايي در اين زمينه فعال ميباشند .
رييس پرديس صنايع پايين دستي پژوهشگاه صنعت نفت در همين راستا ادامه داد: انحصار اين فناوري باعث شد كه كشورهاي ديگري نظير كره و چين به دنبال توسعه دانش فني ال ان جي باشند و از چند سال پيش شروع به توسعه اين دانش در بخش فرآيند و تجهيزات كردهاند و با توجه به زمان تحريم و عدم همكاري ايران با تامين كنندگان تجهيزات بينالمللي تصميم بر آن شد كه با كشورهايي نظير كره جنوبي در اين زمينه همكاري داشته باشيم.
وي با تاكيد بر اينكه از سه سال پيش مذاكرات پژوهشگاه صنعت نفت با شركت ملي گاز در زمينه توسعه فناوري ال ان جي در داخل آغاز شده است، گفت: ال ان جي مورد استفاده در دنيا داراي سه مقياس كوچك، mid scale و based load يا همان مقياس بزرگ ميباشد كه شركتهاي صنعتي بزرگ در دنيا عمدتا از مقياسهاي بزرگ براي فعاليتهاي خود استفاده ميكنند.
زمانيان به بازار مصرف ال ان جي نيز اشاره كرد و افزود: بازار مصرف براي مقياسهاي بزرگ عمدتا براي صادرات ميباشد ولي براي مصارف داخلي و ظرفيتهاي كوچك مقياسهاي بزرگ كارايي نداشته و مقرون به صرفه نميباشند از اين رو در اين بخشها از ميني ال ان جي استفاده ميشود.
وي به كاربرد ميني ال ان جي در سطح دنيا اشاره كرد و گفت: اين فناوري كاربردهاي بسياري دارد كه از اين ميان ميتوان به تبديل منابع گازي كوچك به ال ان جي اشاره كرد و همچنين سوختهاي گازي كه به فلر ارسال ميشوند و تبديل آن به LNG و ايجاد ارزش افزوده بالا از ديگر فوايد اين دانش فني ميباشد.
زمانيان ادامه داد: گازرساني به مناطق دور دست كه از طريق خط لوله امكان پذير نميباشد و همچنين توليد LNG براي مصرف خودروها و اتوبوسها از ديگر كاربردهاي ميني ال ان جي است كه بسياري از اين فعاليتها با همكاري شركت ملي گاز در حال پيگيري و انجام است.
وي با تاكيد بر اينكه اين سوخت دوستدار محيط زيست است گفت: هم اكنون سوخت موجود در كشتيها مازوت است كه داراي گوگرد بسيار بالايي بوده و براي محيط زيست آسيبهاي جبران ناپذيري را به همراه دارد از اين رو تمهيداتي از سوي جوامع بينالمللي در نظر گرفته شده است كه ال ان جي جايگزين سوخت مازوت شود.
دكتر زمانيان، به همكاري ايران و كره در زمينه ال ان جي نيز اشاره كرد و گفت: شركتهاي داراي دانش فني LNG با هيچ كشوري در توسعه دانش فني همكاري نميكنند و اين شركتها به كشورهايي كه به دنبال توسعه اين دانش هستند و درصدد سهمي در فناوري و بازار ميباشند پاسخ مثبت نميدهند و از طرف ديگر كره جنوبي خود به دنبال توسعه اين دانش بوده و چون منابع گازي كافي ندارند علاقهمندي مضاعفي براي همكاري با ايران براي آنها به منظور مشاركت در اين زمينه به وجود آمده است.
ايشان ادامه داد: از آنجايي كه ايران اولين دارنده منابع گاز طبيعي در دنيا ميباشد، يكي از بازارهاي مناسب براي كره جنوبي، كشور ما محسوب ميشود و با تحقيقات و بررسيهاي انجام شده تصميم بر آن شد كه ايران و كره جنوبي در زمينه ال ان جي وارد كنسرسيوم مشترك براي توسعه فناوري LNG شوند، از اين رو توافقنامهاي ميان اين دو كشور با هدف توسعه مشترك دانش فني و بازاريابي به امضاء رسيد.
اين مقام مسئول دو ركن اساسي را براي اين كنسرسيومها مهم و اساسي دانست و گفت: با توجه به اين توافقنامه، مركز تجميع دانش از سوي كشور كره شركت كايتك و از طرف ايران پژوهشگاه صنعت نفت ميباشند و همچنين وجود شركتهاي سازنده در هر دو كنسرسيوم به منظور ساخت تجهيزات مورد نياز اين فرآيند ضروري است.
زمانيان با تاكيد بر اينكه اين پروژه داراي دو بخش است گفت: در بخش B كه مربوط به شيرينسازي و جداسازي گاز است ايران مسئول و شركتهاي كرهاي در بخشهاي مختلف آن همكاري خواهند داشت و در قسمت A كه مرتبط با مايع سازي است كشور كره جنوبي مسئول و ايران در حوزههاي مختلف با آنها همكاري ميكند.
وي ادامه داد: طبق توافقات انجام شده مقرر شده است كه جلسات فني با حضور نمايندگان كنسرسيومها در دو كشور برگزار و همچنين كميته راهبري از سوي دو كشور تشكيل شده تا نتايج مختلف بدست آمده از جلسات فني، مصوب و مورد بررسي و تحليل قرار گيرد.