در راستاي توسعه پايدار؛
مديريت آب، پسماند، كربن و خوردگي اولويت راهبردي پژوهشگاه صنعت نفت است
ابراهیم علایی رئیس پژوهشکده محیط زیست پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت روز دوشنبه 6 ارديبهشت ماه در نشست خبري اين مجموعه به سياستگذاري اين پرديس در چندين مقوله اساسي اشاره كرد و گفت: مديريت آب، مديريت پساماندها، مديريت خوردگي، مديريت كربن و كاهش انتشار گازهاي گلخانهاي و آلاينده، افزايش بهرهوري انرژي و توسعه سامانههاي جايگزين در اين راستا اولويتهاي پژوهشي و فناوري اين پرديس است.
تدوين طرح مديريت آب خليج فارس
وي با اشاره به كنفرانس پاريس مبني بر كاهش ميزان آلايندگي اظهار داشت: بر اين اساس پژوهشگاه صنعت نفت نيز به عنوان بازو و پتانسيل علمي وزارت نفت برنامههاي خوبي را تدوين كرده كه با همكاري سازمانهاي بينالملل بخش طرحهاي محيط زيست سازمان ملل، طرحي در زمينه مديريت منابع آب براي كنترل آلايندهها در منطقه خليج فارس تدوين شده است.
رئیس پژوهشکده محیط زیست پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه با بيان اينكه در بحث مديريت آبهاي دورريز فعاليتهاي شاخصي در حوزه پالايشگاهي و صنعتي انجام شده است گفت: پالايشگاه گاز هاشمي نژاد و خانگيران براي جداسازي آلايندهها از منابع آبي سامانهاي طراحي شده كه در اواخر سال 94به بهرهبرداري كامل رسيده و هم اكنون در مدار توليد قرار دارد.
طراحي سامانههاي صنعتي مديريت آبهاي همراه
علايي با اشاره به اينكه در حوزه فعاليتهاي بالادستي بحث استحصال و برداشت از منابع هيدروكربوري با مقادر زيادي آب همراه است، افزود: شوري و املاح بالا يكي از معضلات اساسي تمام كشورهاي توليد كننده نفت است كه در اين راستا گامهايي اساسي براي مديريت آبهاي همراه، سازندي، در مجموعه انرژي و محيط زيست پژوهشگاه برنامهريزي و سامانه هايي در ابعاد صنعتي نيز طراحي شده است.
وي با بيان اينكه قطبهاي صنعتي كشور نظير عسلويه و بندر امام نيز از موضوع آلايندهها دور نيستند گفت: از اين رو پژوهشگاه صنعت نفت با سازمان همکاریهای بین المللی ژاپن به منظور سنجش آلاینده ها در منطقه خورموسی همكاري دارد و این همکاریها، نتایج خوبی به همراه داشته است.
علايي به انتشار منابع آلاينده در سفرههاي آب زيرزميني يكي از مجتمعهاي پتروشيمي اشاره كرد و گفت: در اين راستا دو فناوري مهم و ملي براي اولين بار در كشور توسعه يافته كه يكي از آنها حذف آلايندهها و ديگري انتقال آلايندهها از منابع آبهاي زيرزميني و خاكهاي تحتالارضي به سطح و حذف آنها با استفاده از فرآيندهاي بيوكاتاليكو آنزيمي توسط ميكروارگانيسمهاي بومي است.
ثبت مكانيزم ايراني كنترل گازهاي فلرينگ در سازمان ملل
رئیس پژوهشکده محیط زیست پردیس انرژی و محیط زیست به بحث مديريت كربن و كاهش ميزان انتشار گازهاي گلخانهاي اشاره كرد و گفت: براي اولين بار در سال 94 مكانيزم ثبت و كنترل گازهاي فلرينگ و چگونگي كنترل آنها در سازمان ملل ثبت شد و در همين راستا در مجموعه وزارت نفت زير ساختي متشكل از چندين سامانه نرم افزاري بهوجود آمد كه در اين نرم افزار ظرفيتهاي مناسب براي قطبهاي صنعتي كشور مورد ارزيابي قرار خواهد گرفت.
وي ادامه داد: در كنار اين موضوع ، بحث مدلسازي و ارايه راهكار براي شركت مجتمع گاز پارس جنوبي در 10فاز عسلويه اجرايي و براي كليه واحدهاي پالايشگاهي مستقل گازي نظير بيد بلند، شهيد هاشمي نژاد و ساير واحدهاي انتقال گاز نيز اجرايي شده است و در سال 95 حوزه مديريت كربن را در بخش شركت ملي پالايش و پخش و شركت ملي نفت دنبال خواهيم كرد.
استقرار سامانه مديريت خوردگي در پالايشگاهها
ايشان به بحث خوردگي و هزينههاي تحميلي چند ميليارد دلاري آن در صنعت اشاره كرد وگفت: براي اولينبار سامانههايي در حوزه مديريت خوردگي و كنترل ميزان آن در پالايشگاهها و واحدهاي صنعتي اجرايي شده و در واحد پارسيان نيز در سال 94 به انجام رسيد و بر اساس ارزيابيهاي انجام شده مكانيزمهاي فعالي كه در حوزه خوردگي وجود داشت مشخص و ابزارهاي مناسب براي كنترل ميزان خوردگي در اختيار اين واحدهاي صنعتي قرار گرفت.