معاون فناوري و روابط بين الملل پژوهشگاه صنعت نفت:
سنتشكني پژوهشگاه در طراحي و پيادهسازي واحدهاي نمكزدا
محورهاي اساسي در اهداف سند چشم انداز و همچنين ابلاغيه اقتصاد مقاومتي متوجه توليد انرژي است از اين رو حوزه بالادستي اولويت اول صنعت نفت به حساب ميآيد و اثر توليد انرژي در كشور بر توليد ناخالص ملي ايران با اثر ديگر صنايع غير قابل مقايسه است و همين امر باعث اهميت حوزه بالادست ميشود.
مهندس امير عباس حسيني، معاون فناوري و روابط بينالملل پژوهشگاه صنعت نفت، در پانل يادگيري فناورانه بنگاههاي بزرگ در بستر اقتصاد مقاومتي در صنعت نفت كه در پنجمين كنفرانس بينالمللي مديريت فناوري كه در روز پنج شنبه 26 آذر ماه برگزار شد، با اشاره به تفاوتهاي عمده موجود در واحدهاي پايين دست و بالادست صنعت نفت، گفت: موضوع توسعه مخازن، ميادين نفتي، تاسيسات سطح الارضي و نهايتا رسيدن اين مواد خام به پالايشگاهها از موارد مورد توجه حوزه بالا دست به حساب ميآيد.
وي با تاكيد بر اينكه در بالادست اساس موضوع بر دانش است، گفت: دانش توسعه بالادستي صنعت نفت بسيار حايز اهميت بوده و اصولا در اين روش شركتهاي بزرگ دنيا تجهيزات خود را از پيمانكاران كوچك تهيه ميكنند.
حسيني با اشاره به اينكه در پايين دست موضوع كاملا برعكس بالادست است، گفت: از آنجايي كه تجهيزات استاندارد هستند و توانايي و قابليت ساخت آنها در داخل كشور وجود دارد در پايين دست تجهيزات محورهستيم و به عبارتي ديگر واحدهاي پالايشگاهي بر دو اساس لايسنس و تجهيزات شكل ميگيرند.
حسيني با تاكيد بر اينكه در تحقق سند چشم انداز و اهداف اقتصاد مقاومتي يكي از موضوعات مهم توسعه ميادين و ذخاير هيدروكربوري است، گفت: چالش بزرگ در فضاي پس از تحريم شتاب بالاي تقاضا براي تحقق اهداف سند چشم انداز كشور و سند اقتصاد مقاومتي براي دستيابي به توليد بيشتر در مقابل فرآيندهاي زمانبر انتقال فناوري است.
وي با اشاره به اينكه موضوعات ذكر شده با موضوع توسعه زنجيره ارزشي صنعت نفت در حوزه پايين دست به يكديگر مرتبط ميشوند گفت: در اين بخش نيز تقاضا به شدت به سمت دريافت ليسانس براي توسعه پالايشگاهي كشور و ظرفيت پالايشي كشور افزايش پيدا ميكند.
حسيني تصريح كرد: در حالي كه در حوزه تحقيق و توسعه كمتر به اين موارد پرداخته شده است و تجربه فعاليتها در حوزه نمكزدا حاكي از آن است كه توسعه فناوري ميبايست متمركز بر برخي مزيتها باشد كه با توجه به شناخت تقاضا شكل گرفته است و در اين صورت ميتوان از چالشهاي آتي جلوگيري كرد.
وي افزود: اتفاقي كه در خصوص پروژه نمكزدا رخ داد بررسي تقاضا با توجه به استفاده از واحدهاي 55 هزار بشكهاي به صورت سنتي در صنعت نفت بوده است و با مطالعات انجام شده مشخص شد كه بخشي از تقاضا در صنعت نفت از طريق اين واحدها پوشش داده نميشود.
وي تصريح كرد: در جمع بنديهاي نهايي، متقاضيان و اركان مديريتي وزارتخانه به اين نتيجه دست يافتند كه نياز واحد نمك زدا در كشور صرفا 55 هزار بشكه نيست و واحدهاي موبايل و شاسي سوار ميبايست در دستور توسعه فناوري و استفاده قرار گيرد.
وي با اشاره به اينكه تغيير در صنعت كار دشواري است، گفت: با توجه به حساسيتهاي موجود، همواره تغييرات بسيار دشوار بوده و به همين دليل حركت به سمت پيشنهادهاي جديد همراه با چالش است.
حسيني افزود: شناسايي تقاضا در گام اول پروژه نمك زدا بسيار حايز اهميت بوده و از دو بعد تلاش شد كه اين تقاضا جاي خود را در صنعت پيدا كند.
معاون فناوري و روابط بين الملل پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به بعد اول اظهار داشت: بحث و بررسي موضوعات با كارشناسان در شركتهاي بهرهبردار نظير مناطق نفت خيز جنوب و نفت مركزي از اهميت بسزايي برخوردار بوده و در اين روش استفاده از لايههاي پايين به بالا به عبارتي ديگر لايههاي كارشناسي صنعت نفت حايز اهميت است.
اين مقام مسئول با بيان اينكه موضوع دوم تبيين تقاضا و نهادينه كردن آن از بالا به پايين در سيستم صنعت نفت است، اظهار داشت: در بخش دوم استفاده از اركان مهم ساختاري بايد مد نظر قرار گيرد و در نهايت اين دو روش ايجاد تقاضا در صنعت در نقطه مشتركي به يكديگر خواهند رسيد.
حسيني با اشاره به اينكه نيازهاي آتي در زمينه افزايش توليد ما را ملزم ميكند كه به سمت واحدهاي غير از حد استاندارد ثابت حركت كنيم، گفت: پژوهشگاه صنعت نفت در تدوين نقشه راه توسعه فناوري نمكزدا به اين موضوع كه هم اكنون در كجا قرار داريم و به كجا قرار است دست يابيم توجه ويژهاي داشته است.
وي با بيا اينكه جايگاه كنوني براي ما بسيار حايز اهميت است، افزود: در مسئله نمكزدا با توجه به حضور رقباي بسيار جدي همانند دو شركت معروف كه در ايران و حتي در دوران تحريم فعال بودند موضوع جايگاه كنوني بسيار مهم تلقي ميشود.
معاون فناوري و روابط بين الملل پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به اينكه براي تحقق اهداف توليد، تحقيق و توسعه در روند كار خود از شتاب نميايستد بيان داشت: موضوع شتاب دستيابي به نتايج و عملاتي نمودن نتايج تحقيق، پژوهشگاه را بر آن داشت تا با يكي از صاحبان فناوري كه در بازار ايران سهم عمده اي نيز داشت مشتركا و در قالب يادگيري فناورانه نسبت به تبيين موضوع و ارايه پيشنهاد اقدام نمايد تا حلقههاي توسعه فناوري را تكميل و كشور صاحب فناوري نمكزدا در سطوح علمي و عملياتي آن شود.