معاون فناوري و روابط بينالملل پژوهشگاه صنعت نفت؛
پيوست فناوري قراردادهاي نفتي، محصول برگ فناورانه ديپلماسي انرژي ايران است
دومين همايش بينالمللي فرصتهاي فناورانه نفت و گاز، فرصتی مغتنم براي پژوهشگاه و صنعت نفت ايجاد كرد تا در ديپلماسي انرژي، برگ فناورانه، به عنوان يك موضوع پر اهميت مدنظر قرار گيرد و از سوي صاحبان و تصميم گيران مورد توجه قرار گرفت و نهايتاٌ در قراردادهاي نفتي جديد ايران، موضوع پيوست فناوري به عنوان يك بند الزام آور با روششناسي مشخص، در ابلاغيه هئيت محترم وزيران مورد تاكيد واقع شد.
مهندس امير عباس حسيني، معاون فناوري و روابط بينالملل پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به برگزاري دومين همايش فرصتهاي فناورانه در پژوهشگاه گفت: در همايش اول، بيشتر به دنبال ارايه فرصتهاي همكاري به طرفهاي خارجي بوديم كه به خوبی به انجام رسید، اما در همایش دوم بر جذب فناوري و توسعه در صنایع بالا دستی تمركز داشتيم.
وي در ادامه تصريح كرد: پژوهشگاه در حال حاضر متولي توسعه دو ميدان بزرگ نفتي اهواز و يادآوران است و لازمه توسعه فناورانه اين ميادين، آشنايي و تعامل نزدیک با صاحبان فناوري روز دنيا و استفاده از ظرفيتهاي آنها براي كمك به هدف ازدياد برداشت در اين دو ميدان است.
حسيني با بيان اينكه در اين كنفرانس 16 فناوري اولويتهاي بالادستي مورد بحث و بررسي قرار گرفت افزود: در اين 16 فناوري، صاحب نظران و شركتهاي صاحب فناوري و شركاي بين المللي پژوهشگاه حضور داشتند و آخرين نظرات، پروژههاي انجام شده و پروژههايي كه به تحقق اهداف ازدياد برداشت و ميادين مشابه كمك مي كنند ، مورد بحث قرار گرفت.
جانشين رييس پژوهشگاه درخصوص استقبال شركتها، مراكز علمي و پژوهشي از این کنفرانس تصريح كرد: یکی از شاخصهای قابل ملاحظه در این دوره، حضور صاحبان فناوری و اعضاء شبكه بينالمللي پژوهشگاه بود كه البته تغيير فضاي سياسي كشور و بهبود تعاملات بين المللي تاثیر به سزایی در این حضور داشت.
وي با تاكيد بر اينكه هم زمانی برخی رویدادها با این کنفرانس، شرایط جذب شرکتها و مراکز علمی که تمایل دارند در عرصه نوين توسعه بازار نفت و گاز ايران حضور پيدا كنند را به بهترین شکل ممکن فراهم کرد افزود: موضوعاتی نظیر اهمیت موضوع کنفرانس در زمینه بالا دستی و ازدیاد برداشت، بازگشت به بازار جهانی نفت و آمادگی شرايط جهاني براي پذيرش ایران در این بازار، قرابت زمانی اين كنفرانس با نهايي شدن مذاكرات 1 + 5 با ايران و توافق هسته اي و نهایتا آماده شدن فضاي سياسي كشور براي حضور كشورهاي صاحب فناوري، از جمله موضوعاتی بودند که موجب حضور فوق العاده و چشمگیر صاحبان فناوری و مراکز علمی و پژوهشی شد.
آغاز فصل جديد روابط پژوهشگاه با شركاي خارجي از طريق همايش فرصتهاي فناورانه
حسيني با اشاره به اهداف پیش بینی شده در این همایش تصريح كرد: بطور قطع مي توان اذعان داشت كه به همه آنچه به عنوان اهداف اين كنفرانس تبيين شده بود، دست يافتيم. یکی از مهمترین اهداف ما در مرحله اول، تثبيت روابط پژوهشگاه با شبکه شرکاي بين المللي بود که به بهترین وجه حاصل شد و این یکی از اتفاقات بسيار مهم در اين همايش بوده است.
وي ادامه داد: شرایط کشور و تعاملات سياسي با دنيا بعد از توافق هستهاي به نحوی بود که ما در نقطه اول نیاز به این تثبیت روابط داشتیم و امروز به جدّ ادعا ميکنيم که شبکه توانمندي از دانشگاهها و شرکتهاي بينالمللي صنعت نفت در دنيا با پژوهشگاه همکاري ميکنند.
حسيني حضور شرکاي جديد که در طول کنفرانس به همکاري با پژوهشگاه ابراز تمايل کردند را از ديگر اهداف به دست آمده اين همايش دانست و افزود: حضور پژوهشگاه در بالادستي صنعت نفت، به عنوان مركز تحقيق و توسعه پیشرو دركشور در اين حوزه با كمك شبكه توانمندي از شركاي خارجي، دانشگاهي، مراكز تحقيقاتي و شركتهاي نفتي تبيين شد و بسته فرصتهای فناورانه صنعت نفت، به شركتهاي بهره بردار و متقاضيان و همكاران ما در صنعت نفت عرضه شد و به اين ترتيب، با شكل گيري اين كنفرانس، فصل جديدي در روابط ما، علی الخصوص در حوزه بالادستي صنعت نفت و حوزه توسعه روابط بين الملل با مجموعه وزارت نفت اتفاق افتاد.
نقش پژوهشگاه درهماهنگی ویکپارچهسازی تعاملات با مجموعه نهادهاي بين المللي
وي با اشاره به جايگاه همایش فرصتهای فناورانه، در سياستهاي كلان وزارت نفت تصريح كرد: اين كنفرانس، يك باز آفريني از نقش مهم تحقيق و توسعه در صنعت نفت ايران به حساب ميآمد و به عبارت ديگر، پژوهشگاه با هم فكري و كمك همه همكاران خود، موفق شد در موضوع تحقيق و توسعه در صنعت نفت، ماموريت جديدي را با عنوان "نقش پژوهشگاه درهماهنگی ویکپارچهسازی تعاملات با مجموعه نهادهاي بين المللي" تعريف كند.
حسيني در ادامه با تاكيد بر اينكه كنفرانس فرصتهاي فناورانه، دو موضوع راهبردي مهم را مطرح ميكند، افزود: نخست اينكه، پژوهشگاه بازوي تحقيق و توسعه صنعت نفت كشور است و خود را مکلف به حفظ و توسعه شبكه ارتباطي شركاي بينالمللي و بهره گیری از این ارتباطات در پروژه هاي مهم صنعت نفت می داند.
معاون فناوري پژوهشگاه افزود: موضوع دوم اين كه عرصه ديپلماسی انرژي و فناوري از هم جدا نيستند. فناوري، عضوي جدایی ناپذیر از خانواده ديپلماسي انرژي بوده و به عبارت ديگر اگر مي خواهیم مفهوم يادگيري فناورانه در صنعت نفت به خوبی تبیین شود، نبايد به آن به عنوان يك مفهوم انتزاعی نگاه كنيم.
حسيني با تاكيد بر اينكه ابزار تسلط بر ميادين نفتي و توسعه آنها فناوري است، گفت: هر گاه در مورد قراردادهاي نفتي صحبت مي كنيم، در واقع در مورد فناوري صبحت مي كنیم به همين دليل موضوع دوم در اين كنفرانس، جذب توجهات همه حاضرین در کنفرانس به این مفهوم بود كه در قراردادهاي نفتي و در عرصه تعاملات مربوط به ديپلماسي انرژي، موضوع فناوري به عنوان يك جزء لاينفك مورد نظر قرار بگيرد و تبيين توانمندي پژوهشگاه که می تواند نسبت به مديريت شبكه اي از شركا، براي حضور موثر در عرصه توسعه ميادين نفتي و جذب فناوري به عنوان كه دغدغه مهم كشور در دست يابي به اهداف اسناد بالادستي نظام از جمله سند اقتصاد مقاومتي و سند چشم انداز است، نقش تاثیر گذار خود را به خوبی ايفا كند.
توافق در قالب کنسرسيوم با شرکت پتروتکنا و هپکو از دستاوردهاي همايش
حسيني به قراردادها و تفاهمنامههاي پس از همايش اشاره كرد و افزود: مذاکراتی در ابعاد مختلف انجام و برخي از آنها به نتيجه رسيده است كه يکي از مهمترينها که در کنفرانس هم به آن اشاره شد، موضوع توافق در قالب يک کنسرسيوم با شرکت پتروتکنا و هپکو بوده است.
وي در ادامه افزود: موضوع توسعه واحدها و کارخانههاي نمک زدايي در کشور از طريق روش يادگيري فناورانه يا DUI ، همراه با انتقال فناوري در حال انجام است. اين موضوع به وزير نفت نيز عرضه شد و موارد مورد تاکید ایشان و راه کارهايي که ارائه فرمودند، با جديّت در حال پيگيري است و همچنين همکاران ما در مناطق نفت خيز جنوب در نفت مرکز و ديگر بهرهبرداران با اين کنسرسيوم همکاري خيلي نزديکي دارند و اميدواريم به زودي شاهد اولين فعاليتهاي صنعتي در اين کنسرسيوم باشيم.