رييس پژوهشگاه صنعت نفت:
110 پروژه در حال انجام پژوهشگاه، سفارشي و متقاضي محور است
در حال حاضر بيش از 110 پروژه در پژوهشگاه در حال انجام است كه تمامي آنها با سفارش كارفرما و داراي متقاضي است و بخش عمده آنها بر روي توسعه فناوري، به دست آوردن ليسانس و ساخت نمونههاي آزمايشگاهي و واحدهاي نيمه صنعتي تمركز داشته و مشابه بسياري از اين موارد قبلا از سوي پژوهشگاه به عرصههاي صنعتي نيز وارد شده اند.
دكتر حميد رضا كاتوزيان، رييس پژوهشگاه صنعت نفت در دومين همايش ملي تفكر بسيجي، پژوهش و اقتصاد مقاومتي كه با رويكرد اقتصاد پسا تحريم در صنعت نفت روز چهارشنبه 16 دي ماه در پژوهشگاه برگزار شد گفت: اگر بخواهيم فعاليتهاي پژوهشگاه را صنعتي و تجاري كنيم، بايد شركتهاي دانش بنيان را توسعه بخشيم و مشكلات صنعت را از اين طريق مرتفع سازيم.
وي با تاكيد بر اينكه فعاليت پژوهشگاه بر اساس راهبردها و اولويتهاي وزارت نفت است، تصريح كرد: در اولين ملاقات با وزير نفت براي تصدي مسئوليت پژوهشگاه وي تاكيد بسياري داشتند بر اينكه فعاليتهاي اين مجموعه نبايد به صورت پژوهش براي پژوهش باشد و لذا در دو سال گذشته همواره اين سياست را ما دنبال كردهايم و هيچ پروژه پژوهشگاه بدون متقاضي نيست و تمامي آنها در راستاي حل مشكلات فناورانه صنعت نفت و گاز كشور است.
كاتوزيان ادامه داد: تمام پروژههاي پژوهشگاه داراي مشتري داخلي يا خارجي است و اين روش در راستاي سياست اقتصاد مقاومتي و راهبرد وزارت نفت بوده است و جالب است عرض كنم كه حجم متقاضيان بخش خصوصي پروژههاي پژوهشگاه چند برابر گذشته شده است
استقلال اقتصادي با مالكيت زنجيره ارزش محقق ميشود
دكتر كاتوزيان، با بيان اينكه شعار استقلال يكي از پايهاي ترين و اساسيترين اركان حركت امام خميني (ره) بوده است افزود: زماني كه در خصوص اركان و مولفههاي استقلال صحبت به ميان مي آيد يكي از بخشهاي مهم آن استقلال اقتصادي است.
وي با تاكيد بر اينكه استقلال اقتصادي بايد با مالكيت زنجيره ارزش همراه باشد؛ تصريح كرد: مالك زنجيره ارزش يعني بتوان از ايده تا محصول را مالكيت داشته و از دانش و اطلاعات جديد به فناوريهاي روز دنيا دست يافت و از اين طريق ميتوان به توليد آزمايشگاهي و توسعه محصول كمك كرد.
كاتوزيان در ادامه با اشاره به اينكه اگر كشوري اعلام كند كه در يك زمينهاي داراي استقلال اقتصادي است يعني مالك اين زنجيره به حساب ميآيد، گفت: بخشي از اين زنجيره ارزش مربوط ميشود به فعاليت موسساتي نظير پژوهشگاه صنعت نفت كه به عنوان بخشهاي تحقيق و توسعه فعاليت ميكنند و به فعاليتهايي نظير شكلگيري دانش، تبديل دانش به فناوري، توسعه فناوري و تبديل آن به محصول صنعتي ميپردازند.
كاتوزيان با بيان اينكه در اقتصاد مقاومتي شركتهاي دانش بنيان مسئوليت تبديل فناوري به محصول صنعتي را عهده دار هستند، گفت: پژوهشگاه صنعت نفت فعاليتهاي زيادي را از گذشته دور آغاز كرده و در دو سال اخير يك سلسله برنامهريزيهايي شده كه بتوانيم نقش خود را در زنجيره ارزش صنعت نفت به بهترين شكل ممكن ايفا كنيم.
صدور 5 دانش فني براي اولينبار در تاريخ پژوهشگاه
رييس پژوهشگاه صنعت نفت در ادامه تصريح كرد: در پژوهشگاه تلاش شده است پروژههاي مختلفي كه براي صنعت نفت مفيد است را به نحوي انجام دهيم كه فناوري توسعه يابد و به يك محصول صنعتي تبديل شود.
اين مقام مسئول با تاكيد بر اينكه شكلگيري شركتهاي دانش بنيان يكي از ابعاد حركتي جديد پژوهشگاه صنعت نفت در راستاي سياستهاي اقتصاد مقاومتي است، اظهار كرد: پژوهشگاهها به طور عام و پژوهشگاه صنعت نفت به طور اخص در بحث توسعه فناوري و حل فناورانه مشكلات صنعت نفت فعاليت عمده و اساسي خود را آغاز كردهاند.
وي ضمن اعلام خبر صدور دانش فني ساخت 5 واحد پالايشگاهي به يكي از كشورهاي خارجي افزود: در حال حاضر مطالعه ميدان فوق عظيم اهواز به پژوهشگاه به عنوان مشاور علمي صنعت نفت واگذار شده است كه در آن بر 40 موضوع فناورانه تمركز شده و در همين راستا 19 پرپوزال به قطعيت رسيده و 4 پرپوزال تصويب شده است عمدتا اين مطالعات و فعاليتها در راستاي فناوريهاي ازدياد برداشت متمركز هستند.
كاتوزيان با اشاره به اينكه پژوهشگاه در توسعه دانش فني فعاليتهاي زيادي انجام داده است، گفت: فعاليتهاي نظير طراحي آزمايشگاهي، Bench و پايلوت بزرگ واحد ككينگ تاخيري، طراحي پايه و تفصيلي پايلوت فرآيند و كاتاليست FCC و RFCC، توسعه پايلوت فرآيند و كاتاليست هيدروكراكينگ، تصفيه فرآوردهها، توسعه ارتباطات بينالمللي براي انتقال فناوري نظير اجراي قرارداد مطالعات مشترك بنيادين روي منابع نامتعارف گازي با دانشگاه آخن آلمان از مهمترين اقدامات اين مركز پژوهشي به شمار ميآيند.
كاتوزيان ضمن اشاره به نقطه نظر وزير نفت مبني بر اينكه فعاليتهاي صنعت نفت بايد درونزا بوده ولي نبايد ارتباطات خود را با بيرون قطع كنيم، گفت: در ارتباط با كشورهاي صاحب فناوري فعاليتهاي خوبي با شركتهاي خارجي شكل گرفته كه پژوهشگاه در اين راستا گامهاي موثري برداشته است.
پژوهشگاهها و دانشگاهها قابل مقايسه با يكديگر نيستند
وي در ادامه به فعاليت پژوهشگاهها و دانشگاهها اشاره كرد و افزود: پژوهشگاهها و دانشگاهها به لحاظ وظايف و اهداف يك مجموعه يكسان و همسان نيستند از اين رو نمي توان اين دو را با يكديگر مقايسه كرد.
كاتوزيان افزود: اما جمع آوري دانش و تبديل آن به فناوري و در نهايت طراحي و ساخت پايلوت و همچنين پاسخگويي به مشكلات صنعت از اهداف كاري پژوهشگاهها به حساب مي آيند.
وي افزود: كار اصلي دانشگاهها آموزش و تربيت نيروي متخصص و ماهر است و سياستهاي اخير وزارت علوم، تحقيقات و فناوري مبني بر واگذاري فعاليتهاي پژوهشي- صنعتي به دانشگاهها در راستاي رويكرد جديد اين وزارتخانه و تلاش براي تبديل دانشگاه به دانشگاههاي نسل جديد است.
رييس پژوهشگاه براي معرفي نسل جديد دانشگاه ها تصريح كرد: در دانشگاهها در واقع بخش پژوهش تقويت شده و فعاليتهاي توسعه يافتهاي تري انجام خواهد شد.