دکتر عمادی، رییس پژوهشکده ازدیاد برداشت:
همکاریهای بین المللی، راهکار انتقال و توسعه فناوری
شركتهاي خارجي موظف شده اند كه در هر مركز تحقيقاتي و دانشگاهي، از حضور يك همكار شركتي يا دانشگاهي از داخل كشور استفاده كنند.
دکتر عمادی رييس پژوهشكده ازدیاد برداشت شرکت ملی نفت ایران در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ارتباطات پژوهشگاه صنعت نفت با تاکید بر ضرورت حضور شرکت ها و مراکز تحقیقاتی داخل در فعالیتهای مراکز تحقیقاتی یا خارجی به شرایط مطلوب به مشارکت مراکز ایرانی اشاره کرد و گفت: شركتهاي خارجي موظف شدهاند كه در هر مركز تحقيقاتي و دانشگاهي، از حضور يك همكار شركتي يا دانشگاهي از داخل كشور استفاده كنند و در حال حاضر دانشگاهها، مراكز تحقيقاتي و صنعت داراي 10 مركز مشاركتكننده و فعال بوده كه در نوع خود يك تحول عظيم است.
وی ادامه داد: اصولاً ورود به فناوري براي كشورهايي مثل ايران و همچنين كشورهايي كه داراي خصيصه اختلاف تراز هستند، از چندين طريق امكان دارد، كه يكي از راحتترين راههاي ممكن، همكاري یا مشاركت در اجراي پروژههاي مشترك و همكاريهاي بينالمللي و منطقهاي است و پژوهشگاه صنعت نفت با برگزاري همايش فرصتهاي فناورانه، زمينه و شرايط لازم براي انتقال فناوري را فراهم كرده است.
عمادی با اشاره به تغییر در نوع قراردادهای نفتی و وضعیت قراردادهای جدید گفت: در گذشته قراردادهاي ما سنتي و در قالب بيع متقابل با بازه زماني 5 تا 7 ساله بود و محتواي اين قراردادها در بخش انتقال فناوري بسيار ناقص اجرا ميشد و بيشتر در قالبهاي آموزشهاي كوتاه مدت، فني و برخي مسائل ساده بود، ولي در شرايط جديد يكي از الزامات براي هر شركت خارجي، سرمايهگذاري در حوزه فناوري با مشاركت شركتهاي ايراني، دانشگاهها و مراكز تحقيقاتي ايراني است.
ایشان در تکمیل توضیحات خود در رابطه با شرایط جدید قراردادهای نفتی گفت: قراردادهاي قبلي بر مبناي بيع متقابل و توسعه ميادين بود، اما قراردادهاي فعلي که مدل اوليه قراردادهاي نفتي هستند، با عنوانIPC بوده و داراي بازه زماني 20 تا 25 ساله ميباشند.
وی تاکید کرد: قراردادهاي 10 ساله در حوزه پژوهش براي دسترسي به مقولات فناورانه، چالشي در ازدياد برداشت و ميادين و پديدهاي جديد و قرارداد IPC به نوعي هم تقويتكننده و كمككننده به نتايج تحقيقات در ميادين نيز ميباشند و قراردادهاي جديد، نوعي تعامل بين كارهاي تحقيقاتي انجام شده در داخل و شركتهاي بزرگ خارجي برقرار ميشود.
دکتر عمادی در خصوص ترغیب صنعت به پذیرش ریسک عملیاتی پروژهها در حوزه ازدیاد برداشت بیان کرد: در شرکتهای دولتی، انگیزهها بسیار ضعیف هستند و یک شرکت تابع وزارت نفت ممكن است به بهبود وضعيت موجود و حركت به سمت وضعيت مطلوب، حساسیتی نداشته باشد و به بهانه داشتن ریسک، از برخي سرمایهگذاریها که حوزه تحقیقات ارايه میدهد، پرهیز کند؛ در صورتیکه این ریسک در ابعاد مختلف، با جایزه همراه است و وقتي كه سيستم به اجراي کار تحقیقاتی پاداش نمیدهد، شرکت به این نتیجه میرسد که دليلی ندارد خود را دچار ریسکی کند که ممکن است خسارت به دنبال داشته باشد.
وی در ادامه گفت: بهطور کلی يك ضمانت ترکیبی برای درک کلان شرکت و رقابتپذیری چالشهای فنی وجود دارد و مدیریت میپذیرد که اگر از این نوع گل حفاری استفاده کند، هم كاهش زمان و هم كاهش هزينه را در پي خواهد داشت و تصمیم میگیرد برای رسيدن به سود، این ریسک را قبول کند؛ ولی وقتی در شرکت، سرعت و کاهش قیمت برای مدیریت مهم نباشد، هیچ وقت تغییرات فناوری به کار گرفته نمیشوند.
ایشان در خصوص تصمیم شایسته وزیر نفت در حوزه پژوهش و فناوری اظهار داشت: نیازهای واحدهای عملیاتی، به دانشگاهها واگذار ميشود تا پژوهشهاي لازم به صورت تخصصي، انجام پذیرد. ولی شرط اصلي موفقيت اين است که بخش عملیات نيز به معناي واقعي با اين تصميم همراه باشد. بنابراین تجاریسازی شرکتهای نفتی مهمترین مسئله است و در پي آن، اين شركتها تحقیقات کاربردی خواهند داشت كه بابت تحقیقات کاربردی صرف هرگونه هزينهاي متصور است.
رییس پژوهشکده ازدیاد برداشت با تاکید بر رویکردهای جدید پژوهشگاه صنعت نفت در تعامل با بخش صنعت افزود: پژوهشگاه مجموعهاي در متن صنعت است و داراي شناخت كامل نسبت به محيط بوده و با بدنه عملیاتی آن در ارتباط است و از اين رو نقشآفرینی بسیار متفاوتي دارد چرا که پژوهشگاه در حوزه تحقیقات، ایجاد استاندارد روشها و متدلوژیهای ورود خدمات و مواد شیمیایی، و همچنين گستره وسیع خدمات و استانداردهاي روش تست در کشور موفق عمل كرده است.
وی ضمن تاکید بر موفقیت رییس پژوهشگاه صنعت نفت در تغییر ساختار و رویکرد آن در حرکت به سمت بازار صنعتی نفت، اظهار داشت: اگر این عملکرد بتواند کاهش ریسک و هزینه، بهبود کیفیت و عملاً افزایش سود صنعت را بهدنبال داشته باشد، هر تغییری در این زمینه میتواند مثبت باشد.
وی در پایان با تاکید بر اهمیت ارزیابی دقیق پروژه ها در مراحل مختلف به نقش پژوهشگاه صنعت نفت در این زمینه اشاره کرد و گفت: پژوهشگاه صنعت نفت میتواند نقش موثری در تحقیقات، در زنجیره پژوهش تا تولید ثروت، به ویژه در شرایط پسا تحریم را داشته باشد.