معاون برنامه ريزي پژوهشگاه صنعت نفت:
استخراج و ثبت دانش پژوهشگران و كاركنان يك ضرورت است
از آنجايي كه 71 درصد نيروي اين مركز را پژوهشگران تشكيل داده و تجربه اين مجموعه بالغ بر 56سال بوده، بنابراين استخراج اين دانش و ثبت و نگهداري آن از مهمترين مسايل پيش روي است.
مهندس محمد حميد ايجازي معاون برنامه ريزي پژوهشگاه صنعت نفت در هشتمين كنفرانس بينالمللي مديريت دانش كه روز چهارشنبه در مركز همايشهاي بينالمللي كتابخانه ملي ايران برگزار شد، با اشاره به اينكه نيروي انساني و پژوهش همواره از جايگاه واهميت بسزايي برخوردار هستند، افزود: پژوهشگاه صنعت نفت نيز در اين دو زمينه فعاليتهاي بسياري انجام داده و با توجه به چشم انداز خود مي بايست تمام فعاليتهايش در راستاي توسعه فناوري و ارايه راهكارهاي فناورانه در صنعت نفت و متعهد به توسعه پايدار باشد.
ايجازي در ادامه به سه راهبرد اصلي در حوزههاي بالادست، پايين دست و انرژي و محيط زيست پژوهشگاه اشاره كرد و تصريح كرد: راهبردهاي ستاد در حوزههاي ساختار و فرآيندها، حوزه ارتباطات و مشتري و منابع از ديگر راهبردهاي پژوهشگاه به حساب ميآيد.
معاون برنامه ريزي پژوهشگاه همچنين كسب تنديس برنزين براي حوزه مديريت دانش را در سال 1394 به عنوان برگي زرين از تلاشهاي كاركنان اين بخش دانست.
ايجازي در ادامه افزود: بحث مديريت دانش در كشور بسيار حايز اهميت بوده و تجربه مديريت دانش در پژوهشگاه يك موضوع نهادينه شدهاي است.
وي به چالشهاي پيش روي در حوزه مديريت دانش اشاره كرد و گفت: هرم نيروي انساني، تغيير يافتن سياستهاي توسعه جهاني، عدم تعادل اطلاعات در بخشهاي مختلف سازمان، يكپارچگي و خلق ارزش افزوده و هزينه بالاي اجراي پروژهها از مهم ترين چالشهاي اين حوزه به حساب مي آيد.
معاون برنامه ريزي پژوهشگاه با اشاره به اينكه در دوران پسا تحريم ميبايست راهبردها و استراتژيهاي خود را تغيير داد گفت: با كمك مديران و هيات امنا ، راهبردهاي پژوهشگاه تغيير داده شد و توانستيم با تغييرات ايجاد شده به اهداف از پيش تعيين شده سازمان دست يابيم.
وي با بيان اينكه هزينههاي بالاي اجراي پروژه از چالشهاي مهم مديريت دانش به حساب ميآيد گفت: از آنجايي كه نميتوان هزينه بالايي را صرف مديريت دانش كرد پژوهشگاه از توانمنديهاي دروني و هم افزايي موجود در اين مجموعه استفاده كرده و به اهداف مشخص شده و تعريف شده خود دست يافته است.
ايجازي در ادامه به بازنشستگي 150 نفر از پرسنل اين مجموعه اشاره كرد و گفت: پژوهشگاه در نظر دارد با برنامهريزيهاي مشخص و مدون، دانش اين افراد را استخراج كرده و ارزيابيهاي لازم را در اين خصوص انجام دهد.
اين مقام مسئول به اهداف كلان مديريت دانش طرحها و پروژههاي پژوهشي پژوهشگاه اشاره كرد و گفت: خلق و ارتقاي دانش، ثروت و ارزش افزوده براي صنعت نفت و شناسايي، تجميع و انباشت دانش طرحها و پروژهها از مهمترين اهداف اين طرح است.
وي در ادامه افزود: كاربرد و توسعه افقي و عمودي دانش طرحها و پروژهها و همچنين احصاء طبقهبندي و صدور دانش فني طرحها و پروژهها در راستاي خلق ارزش افزوده و ثروت از ديگر اهداف مديريت دانش در پژوهشگاه به حساب ميآيد.
ايجازي به تجميع دانش طرحها و پروژه هاي پژوهشگاه صنعت نفت اشاره كرد و افزود: شناسايي حوزه های دانشي طرح ها و پروژه ها ، طراحي چارچوب متحدالشكل ساختار بسته های دانشي و تجميع، مستندسازی، كدگذاری و انباشت دانش های آشكار و پنهان طرحها از موضوعات مهم اين بحث است.
وي در ادامه افزود:تعريف معيارهای ارزيابي بسته های دانشي طرحها و پروژه، به روزآوری دانش طرحها و پروژه ها در جهت خلق و توسعه دانش های جديد ،ساماندهي و تغذيه بسته های دانشي و نتايج كار هاب تجميع دانش در سامانه يكپارچه پژوهش و فناوری ( CPMIS ) از ديگر فعاليت هاي پژوهشگاه در راستاي رسيدن به اهداف مديريت دانش است.
ايجازي با اشاره به اينكه در پرپوزالهاي پژوهشي پژوهشگاه جاي مناسبي براي فرمهاي فرايند مديريت دانش در نظر گرفته شده است گفت: زماني ميتوان ادعا كرد كه پروژهاي خاتمه يافته است كه فرآيند مديريت دانش را در آن انجام و نتايج آن گزارش شود و در غير اين صورت آن پرژه خاتمه يافته تلقي نميشود.
وي در خاتمه به ضرورت مستند سازي تجارب و درس آموخته از ابتداي پروژه اشاره كرد و افزود: از ديگر نتايجي كه در طول اجراي پروژه مديريت دانش به آن دست يافتيم مي توان به مواردي نظير ايجاد فضاي ثبات و اعتماد براي دريافت هرچه بيشتر دانش از پژوهشگران، لزوم حمايت مديريت ارشد سازمان از تجميع دانش طرح ها و پروژه ها و سهيم كردن پژوهشگران در منافع مالي حاصل از به اشتراك گذاري درس آموخته ها و تجارب اشاره كرد.