با توافق همكاري با شركتهاي طراز اول دنيا؛
ديپلماسي فعال فناورانه صنعت نفت به ثمر مينشيند
ارايه راهكارهاي فناورانه و پاسخگويي به اولويتهاي راهبردي صنعت نفت و گاز كشور نيازمند تمركز بر توانمنديهاي داخلي و توسعه همكاريهاي بينالمللي با هدف خلق، انتقال و توسعه فناوري ميباشدكه پژوهشگاه صنعت نفت بر اين اساس و در راستاي فرصتهاي فناورانه موجود در كشور و حتي بازارهاي جهاني به عنوان بازيگر اصلي ديپلماسي فناورانه انرژي، فعالانه ايفاي نقش ميكند.
سيد امير عباس حسيني، معاون فناوري و روابط بينالملل پژوهشگاه صنعت نفت با بيان اينكه فضاي جديد بينالمللي بين ايران و كشورهاي ديگر دنيا و همچنين فضاي سياسي حاكم بر تعاملات، پژوهشگاه را نيز تحت تاثير خود قرار داده است، افزود: پژوهشگاه بر خود واجب ميداند كه در مسير ديپلماسي انرژي با تمركز بر حوزههاي فناورانه ورود كند و همچنين با توجه به نقش آفريني تعريف شده در سياستهاي اقتصاد مقاومتي در وزارت نفت و برنامههاي مرتبط با برنامههاي ششم توسعه، اين مجموعه درصدد توسعه شبكه فناورانه بينالمللي خود است.
وي در ادامه با تاكيد بر اينكه اينگونه ديپلماسيها مستلزم تعامل با شركتهاي صاحب فناوري، دانشگاههاي معتبر و مراكز تحقيقاتي بزرگ دنيا است، تصريح كرد: در هفته دوم اسفند ماه موج مذاكرات اوليه كه در سال ۹۴ انجام شده بود، به ثمر نشست و شاهد حضور بسياري از شركتها و موسسات معتبر بينالمللي در پژوهشگاه بودهايم.
حسيني در ادامه افزود: اكثر اين شركتها كه از قارههاي مختلف هستند با توجه به مذاكرات اوليه و به درخواست پژوهشگاه به اين مجموعه آمدهاند. براي مثال از شرق آسيا، شركت دولتي توسعه فناوريهاي صنعتي كره جنوبي، شركت ملي گاز و نفت كره و همچنين دو شركت از بخش خصوصي كه مرتبط با صنايع دريايي، فرا ساحل و صنايع مرتبط با تبديلات گازي هستند از پژوهشگاه بازديد و مذاكرات و تفاهمهايي نهايي شد.
وي افزود: همچنين با شركتهاي نفتي و موسسات تحقيقاتي فرانسه در جهت تدوين چارچوبهاي همكاري و توسعه تعاملات جلسات مفيدي برگزار شد.
معاون فناوري و روابط بينالملل پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به اينكه در زمينه شيرينسازي و تبديلات گازي نيز مذاكراتي با طرفهاي خارجي صورت گرفته است، گفت: در روزهاي گذشته با توتال فرانسه، آكر نروژ و پترو اس آي آفريقاي جنوبي مذاكراتي انجام شده است.
تنوع شركاي بينالمللي، راهبرد توسعه سبز فناورانه
حسيني با تاكيد بر اينكه تنوع دعوت از اين شركتها با يك راهبرد از پيش تعيين شدهاي صورت گرفته است گفت: با توجه به انتخاب شركاي پژوهشگاه براي شبكه فناورانه بينالمللي اولويت ويژهاي براي صنايع بالادست در نظر گرفته شد، از اين رو اكثر شركتهايي كه در اين مجموعه حاضر شدند شركتهايي هستند كه در صنايع بالادست فعال هستند.
وي با بيان اينكه هر يك از اين شركتها داراي مزيتهاي رقابتي و فناورانه در عرصههاي خاصي هستند افزود: با توجه به اين روند تنوع بسياري در مشاركت با اين شركتها به چشم ميخورد و همواره مراقب هستيم كه نه تنها تضاد منافع ايجاد نشود بلكه در صدد هستيم كه در بازار بزرگ كسب و كار فناوري صنعت نفت در ايران براي هر بخش امكان و قابليت ويژهاي را ايجاد كنيم.
حسيني توسعه تعاملات بينالمللي در ماههاي آتي را در حوزه پايين دست پژوهشگاه دانست وافزود: با توجه به قرارداد اين مركز با شركت ملي گاز و نفت ايران مبني بر توسعه انستيتيو شيرين سازي گاز، لزوم همكاري و مشاركت با صاحبان فناوري در دنيا الزامي بوده و همچنين كسب دانش و انتقال دانش فني واحد هاي مهم پالايشگاهي از ديگر برنامههاي مهم به حساب ميآيد.
اين مقام مسئول با اشاره به اينكه هيئتهاي خارجي تا هفته آينده در تهران حضور دارند و بخشي از مذاكرات تا آخر سال ۹۴ به عقد تفاهمنامه و يا توافق نامه منجر خواهد شد، تصريح كرد: با برخي از اين شركتها به توافق رسيدهايم، براي نمونه توافق چهارجانبه اي با حضور وزير صنعت، معدن و تجارت جمهوري اسلامي و وزير صنعت و انرژي كره جنوبي بين پژوهشگاه، شركت ملي گاز كره، موسسه دولتي توسعه تكنولوژي كره و شركت اوشن اوس به انجام رسيد.
همكاري با شركاي خارجي هدف محور و كاربردي است
وي فضاي جديد كسب و كار در كشور، توان بالاي نيروي انساني متخصص پژوهشگاه و اهميت و جايگاه ايران در حوزه انرژي را از مهمترين عوامل ارتباط ديگر كشورها با ايران دانست و افزود: پژوهشگاه نيز از اين قاعده مستثني نبوده و به عنوان يكي از اركان مهم صنعت نفت مورد توجه شركاي خارجي است و از آنجايي كه در دوران تحريم در يك فضاي محدود كار كردهايم بايد براي توسعه آتي اين روابط ظرفيت همكاري خود با سازمانهاي خارجي را افزايش دهيم.
حسيني با تاكيد بر اينكه حضور شركاي خارجي در پژوهشگاه يك امر تشريفاتي نبوده و همگي براي تصميمگيري و اجراي امور فناورانه بوده است، تصريح كرد: پژوهشگاه نيز به عنوان يكي از نقش آفرينان اصلي صنعت نفت در حوزه توسعه فناوري است، از اين رو بايد اهداف و ماموريتهاي خود را با توجه به سياستهاي تبيين شده بالادستي يعني انتقال فناوريهاي پيشرفته تعريف كند.
حسيني با اشاره به اينكه تمامي بازديدكنندگان از پژوهشگاه بر توانايي و ظرفيت بالاي نيروي انساني اين مجموعه صحه ميگذارند افزود: اگر بخواهيم با شركاي بينالمللي همكاري داشته باشيم با فرآيندهاي داخلي و با اينرسي بالا اين همكاري دوام چنداني نخواهد داشت بنابراين يكي از اولويتهاي پژوهشگاه بهبود فرآيندها و تثبيت رويههايي است كه به تسهيل آنها كمك ميكند.