براساس نقشه راه مصوب و با همكاري شبكه بينالمللي پژوهشگاه؛
ضريب بازيافت ميدان اهواز با فناوريهاي روز دنيا افزايش مييابد
افزايش توليد و افزايش ضريب بازيافت نهايي ميدان، كاهش هزينههاي عملياتي از اهداف طرح مطالعات توسعه يكپارچه ميدان فوق عظيم اهواز بوده و مهمترين هدف اين طرح توسعه فناوريهاي ازدياد برداشت يا به عبارتي شناسايي، ارزيابي، به كارگيري و توسعه فناوري در ميدان اهواز است.
دكتر محمد كرامتي، رييس پژوهشكده مطالعات مخازن و توسعه ميدان پژوهشگاه صنعت نفت ضمن تاييد مطلب فوق به اهميت موضوع فناوري در اين پروژه اشاره كرد و گفت: در حوزه فناوري افزايش توليد و افزايش ضريب بازيافت در این طرح صرفا با اعمال روشهای مرسوم ازدياد برداشت انجام نميشود بلكه براساس موافقتنامه ميبايست بحث فناوري مورد تاكيد قرار گيرد، به عبارتي ميدانهاي واگذار شده را بايد بر اساس فناوريهاي روز جهاني توسعه دهيم.
رييس پژوهشكده مطالعات مخازن و توسعه ميدان پژوهشگاه با اشاره به واگذاري مطالعات توسعه يكپارچه ميدان فوق عظيم اهواز به پژوهشگاه صنعت نفت در زمينهي توسعه فناوريهاي ازدياد برداشت؛ گفت:تهيه نقشه راه توسعه ده ساله ميدان اهواز با اتكا به فناوريهاي شناخته شده روز جهان از مهمترين اقدامات انجام شده است.
كرامتي با تاكيد بر اين كه نقشه راه ميدان اهواز در سه سطح چاه، مخزن و تاسيسات طراحي و تدوين شده است، گفت: اين نقشه راه به تاييد كميته سياست گذاري وزارت نفت رسيده و هم چنين به وزير نفت ارجاع شده است كه در همين راستا وزير نفت اين نقشه راه را براي استفاده ديگر مشاورين دانشگاه در حوزه ازدياد برداشت توصيه كرده است.
رييس اين پژوهشكده گام دوم در اين طرح را استخراج بيش از 27 عنوان فناورانه دانست و افزود:اين 27 عنوان چالشهاي اصلي افزايش ضريب بازيافت و افزايش توليد از ميدان ميباشند و استخراج اين چالشها با رويكرد استفاده از فناوريهاي روز جهاني در دستور كار است.
وي در ادامه افزود: استخراج 27 چالش اين پروژه توسط كارشناسان مناطق نفت خيز جنوب، پژوهشگاه صنعت نفت و در مقطعي از مشاورين بينالملل انجام شده است.
كرامتي با بيان اينكه پس از استخراج موضوعات، عنواين اولويتبندي شدهاند، گفت: در حال حاضر شش موضوع از 27 مورد، بررسي و در حال تكميل پيشنهادات فني آنها هستيم.
وي با تاكيد بر اينكه تمام پيشنهادات فني منطبق با نقشه راه تدوين شده است، تصریح کرد:تعدادي از پيشنهادات فني در مخزن بزرگ آسماري و تعدادي ديگر در مخزن بنگستان ميباشد.
اين مقام مسول به فعاليتهاي متفاوت در حوزه فناوري اشاره كرد و گفت: گام اول شناسايي مشكلات و ارزيابي اطلاعات است، براي نمونه ميدان اهواز داراي پانصد چاه است و ارزيابي نهايي اين اطلاعات كار بسيار وسيعي است .
وي در ادامه افزود: پس از شناسايي مشكلات به روز رساني، مدلهاي موجود در راستاي اهداف خاص از اهميت بالايي برخوردار است.
كرامتي به ارزيابي فناوريها در فاز شناسايي اشاره كرد و گفت: در اين مرحله اگر فناوريهاي مربوط به چالش مورد نظر توسعه يافته باشد و در مرحله بلوغ تكنولوژي باشد نيازي به توسعه آن فناوري نبوده و از فناوري موجود استفاده ميكنيم.
وي بر لزوم بوميسازي فناوريهاي موجود براساس خصوصيات و ويژگيهاي مخازن كشور تاكيد كرد و افزود: فناوريهايي كه سطوح مختلف بلوغ را طي كردهاند و با توجه به ويژگيهاي مخزن كشور آن را بومي ميكنيم كه اين فناوريها ابتدا در سطح آزمايشگاه و مدل بوميسازي ميشوند و سپس تا سطح پايلوت پيش رفته و پس از آن فناوري در سطح ميدان اجرايي خواهد شد.
كرامتي در ادامه افزود: بدون شك به همكاري مشاورين بينالمللي در اين امر نياز خواهيم داشت و هم اكنون تعدادي از اين مشاورين شناسايي و با آنها موافقت نامه همكاري امضا شده است و اميدواريم با ايجاد شبكههاي بينالمللي بتوانيم ارزيابي و توسعه فناوري موجود در حوزه ازدياد برداشت (IOR , EOR) را انجام دهيم.
كرامتي شرط موفقيت اين طرح را كلان نگري، صبر و حوصله، انطباق پروژههاي ازدياد برداشت با نفشه راه توسعه و حمايت وزارت نفت دانست.