براي اولين بار و بر اساس راهحل فناورانه پژوهشگاه صنعت نفت؛
هرزروي چاه اكتشافي از 200 بشكه در ساعت به صفر رسيد
براي اولين بار توسط پژوهشگاه صنعت نفت فناوري نويني ارايه شده كه با كمك آن و در يكي از چاههاي اكتشافي، هرزروي تا 200 بشكه در ساعت به صفر رسيده است.
دكتر عزت اله كاظم زاده، عضو هيات علمي و رييس پژوهشكده مهندسي نفت پژوهشگاه صنعت نفت با بيان اينكه همواره اين پژوهشكده درصدد رفع معضلات و مشكلاتي است كه از سوي صنعت به پژوهشگاه ارجاع ميشود، گفت: در اين زمينه متخصصان و كارشناسان حوزه بالادست تلاش ميكنند تا متناسب با نقش كليدي خود در ارايه راهحلهاي فناورانه و انجام پروژههاي كاربردي گامهاي اساسي برداشته و به دستاورد های مهمي دست پيدا كنند.
وي در ادامه افزود: اين دستاوردها در حوزههاي مختلف بالادستي شامل اكتشاف، حفاري، ارزيابي مخزن، توسعه، توليد و ازدياد برداشت بوده كه زنجيره ارزش بالادست را پوشش ميدهند.
كاظم زاده با تاكيد بر اينكه يكي از مزيتهاي پژوهشگاه صنعت نفت علاوه بر داشتن گروههاي تخصصي در زمينه بالادست، حضور نيروهاي زبده در حوزههاي پايين دست و انرژي و محيط زيست است، اظهار داشت: حضور نيروهاي متخصص در تمامي زمينهها و همافزايي بيشتر باعث ايجاد بستر مناسب براي انجام پروژههاي كلان در حوزه بالادست خواهد بود.
وي در تبيين پروژهها و طرحهاي پژوهشي اين مجموعه تصريح كرد: در حال حاضر تمامي پروژههايي كه در پژوهشگاه انجام ميشود متقاضي دار و كاربردي بوده و براي همه پروژهها تست ميداني در نظر گرفته شده است تا بتوان نتايج ملموس و موثر آنها را در صنعت مشاهده كرد.
رييس پژوهشكده مهندسي نفت پژوهشگاه صنعت نفت به موضوع حفاري در حوزه بالادست اشاره كرد و افزود: همواره چالشهاي بسياري در بحث سيال حفاري وجود داشته است كه هرزروي سيال حفاري و حفاري در لايههاي شيلي از مهمترين آنها به حساب ميآيد.
كاظم زاده افزود: براي اولين بار توسط پژوهشگاه صنعت نفت فناوري نويني ارايه شده است كه با كمك اين فناوري توانستيم در يكي از چاههاي اكتشافي، هرزروي تا 200 بشكه در ساعت را به صفر برسانيم.
وي به مزيتهاي اين روش جديد اشاره كرد و گفت: هزينههاي بسيار پايين و سازگار بودن با محيط زيست و راندمان بالاي حفاري از مهمترين مزيتهاي اين روش نوين به حساب ميآيد.
اين عضو هيات علمي پژوهشگاه با تاكيد بر اينكه حفاري در لايههاي شيلي از ديگر معضلات صنعت حفاري است گفت: پژوهشگاه با استفاده از نسل جديد سيالات بازدارنده براي حفاري لايههاي شيلي استفاده كرده و نتايج خوبي در آزمايشگاه و تستهاي ميداني در اين زمينه به دست آوردهايم.
كاظم زاده در ادامه افزود: اين تست براي اولين بار در منطقه مرزي دهلران، چاه آبان غربي و در لايه آسماري مورد بهرهبرداري قرار گرفته و به عنوان نقطه عطفي در صنعت حفاري به حساب ميآيد و با استفاده از اين روش كاهش صدمات بر مخازن كشور و افزايش بهرهوري و بهبود برداشت را مي توان انتظار داشت.
رييس پژوهشكده مهندسي نفت پژوهشگاه صنعت نفت به ديگر دستاوردهای پرديس بالادستي پژوهشگاه اشاره كرد و گفت: طراحي دوغاب سيمان فوق سبك، سيمان الاستيك نیز بارها در چاههای مختلف با موفقیت انجام گردیده است. همچنین نسل جديد سيال پايه افروني و دستيابي به دانش فني و حركت به سوي بومي سازي توليد نانو افزايههاي پايه آبي مراحل آزمایشگاهی را پشت سر گذرانده و آماده اجرای میدانی می باشد.
وي يكي از دستاوردهاي پژوهشگاه در حوزه بالادست را كه به دانش فني منجر شده مربوط به تشكيل رسوبات آلي در فرآيند تخليه طبيعي و يا تزريق گاز در مخزن دانست و افزود: در اين رابطه دانش فني و فناورِهاي لازم به منظور مطالعه شرايط تشكيل، و راه حل های جلوگیری از تشکیل و برطرف نمودن آنها از ديگر دستاوردهای پژوهشگاه است.
وي با تاكيد بر اينكه اکثر مخازن كشور در نيمه دوم عمر خود هستند گفت: براي افزايش ضريب برداشت بايد از فناوريهاي روز دنيا استفاده كنيم و از اين طريق ضريب بازيافت را افزايش دهيم و خوشبختانه پژوهشگاه داراي يكي از معتبرترين آزمايشگاههاي دنيا است و بستر مناسبی برای بومی سازی و بکارگیری این تکنولوژی ها وجود دارد.
كاظم زاده بخشی از فعاليتهاي اين آزمايشگاهها را ارايه خدمات و سرويس های فناورانه به صنعت دانست و گفت: پرديس بالادستي با توجه به امكانات ويژه اي كه دارد توانایی ارائه 400 نوع سرويس و خدمات فناورانه در حوزه بالادست به صنعت را دارد که نتایج حاصل برای صنعت نفت بسیار حائز اهمیت می باشد و باعث کاهش عدم قطعيتها در بکارگیری بهترین روشهاي بهبود و ازدياد برداشت از مخازن ميشود.
وي در خاتمه افزود: اگر دقت متخصصان در بحث آزمايشگاه بيشتر و دقيقتر باشد ميتوان به نتايج بهتري دست يافت و از اين رو تصميمات اقتصادي مناسبتري را به همراه داشته و ميتوان با سناريوي مناسب هر مخزن به برداشت بهینه دست یافت.