در سمينار مشترك ايران و نروژ بررسي شد؛
مكانيزم و روشهاي انتقال فناوري، ازدياد برداشت و حوزه فناوريهاي هوشمند
سمينار انتقال دانش فني و مديريتي صنايع بالادستي نفت و گاز با همكاري كنسرسيوم انتقال دانش فني و مديريتي نفت و گاز ايران و نروژ با هدف بررسي موضوعات ازدياد برداشت، حوزههاي فناوريهاي هوشمند، استفاده از خدمات فني، مكانيزمها و روشهاي انتقال فناوري و انواع و نحوه عقد قراردادها در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد.
دكتر جعفري نصر، مشاور رييس پژوهشگاه و عضو هيئت علمي اين مجموعه روز دوشنبه 18 مرداد ماه در حاشيه اين سمينار با بيان اين كه از 4 ماه پيش مذاكرات با نماينده شركت انرژي رينگ آغاز شد، گفت: حوزه فعاليت اين شركت بسيار وسيع بوده اما با توجه به سياستهاي كلان پژوهشگاه، موارد همكاري مشترك به موضوعات راهبردي نظير موضوع بالادستي و به ويژه ازدياد برداشت معطوف شد.
وي با بيان اينكه شركت انرژي رينگ نيز در اين زمينه ابراز علاقهمندي كرده است گفت: اين شركت كنسرسيومي از دانشگاه استونگر و مراكز تحقيقاتي نظير پتراد را تشكيل داده است و مقرر شد كه اين گروه سمينار يك روزه تخصصي را در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار كنند.
جعفري نصر با تاكيد بر اينكه تمركز پژوهشگاه صرفا بر برگزاري سمينار نبوده است و انتقال فناوري موضوع بسيار مهمي است تصريح كرد: براي شناسايي اهداف، توانايي و نياز طرفين برگزاري چنين سميناري براي آغاز ضروري به نظر ميرسيد و از آنجايي كه اولويت پژوهشگاه حوزه بالادست است اين شركت فعاليتهاي خود را در اين حوزه ارايه و مشخص كردند. خوشبختانه با هماهنگي و مديريت مناسب پرديس بالادستي و همكاران ايشان اين سمينار با استقبال خوبي از سوي كارشناسان نفتي دعوت شده مواجه شد.
مشاور رييس پژوهشگاه با تاكيد بر اينكه اين كنسرسيوم علاوه بر ارايه خدمات، آموزش را در برنامههاي خود دارد، تصريح كرد: در جلسهاي كه با گروه نروژي داشتيم، رييس آموزش پژوهشگاه نيز به منظور برنامهريزي براي برگزاري و ارايه دورههاي مختلف حضور داشتند.
جعفري نصر با اشاره به اينكه تمركز اصلي اين سمينار بر بحثهاي حوزه بالادستي نظير IOR و EOR بوده است، گفت: برداشت از مخازن نفتي بعد از مدتي افت كرده و هم اكنون اين ميزان بطور متوسط حدود 27 درصد گزارش شده است كه اين شركت تجارب ارزندهاي در افزايش ضريب بازيافت در سطح 60 درصد را براي اجرا در نروژ پيشنهاد داده است و با توجه به اينكه يك درصد افزايش در ازدياد برداشت، ميلياردها دلار ارز آوري براي كشور دارد از اين رو اين موضوع در اولويتهاي ملي صنعت نفت و گاز كشور است.
وي با اشاره به اينكه قدمت صنعت نفت نروژ بيش از 3 دهه نيست گفت: علي رغم سابقه كم اين كشور در اين صنعت نفت اما انتقال دانش فني در دستور كار آنها بوده و بسياري از دانشها را به جهان ميفروشند و به عنوان يك كشور پيشتاز ميباشند.
مشاور رييس پژوهشگاه با تاكيد بر اينكه اين شركت در چند زمينه قابليت ارايه دانش فني و خدمات دارد گفت: يكي از حوزههايي كه تجربه كافي دارند حوزه فناوريهاي هوشمند است و در زمينه عمليات مهندسي حفاري عميق در دريا از بسياري فناوريهاي نوين استفاده ميكنند كه به برداشت بيشتر از مخازن و چاههاي نفتي اين امر كمك ميكند.
وي يكي از تجربههاي اين شركت را در عقد قرارداد دانست و تصريح كرد: از حوزههاي ديگري كه اين شركت در آن فعال مي باشد انتقال دانش است و اميدواريم كه بتوانيم در اين سه حوزه با اين شركت همكاري كنيم و طرحهاي پيشنهادي مشترك به صنعت ارايه دهيم.
جعفري نصر با بيان اينكه اين شركت به بسياري از كشورهاي آسيايي ارايه خدمات ميدهد گفت: اين كنسرسيوم در غالب دورههاي كوتاه مدت، ميان مدت كارهايي را براي كشورهاي منطقه انجام داده است و ما ميتوانيم از آنها الگو برداري كنيم.