پژوهشكده علوم زمین

درباره پژوهشکده

پژوهشكده علوم زمین، يكي از باسابقه‌ترين و مجهزترين پژوهشكده‌هاي قديمي پرديس بالادستي به شمار مي‌رود و داراي سه گروه پژوهشي زمين‌شناسي، ژئوشيمي آلي و ژئوفيزيك است. اين پژوهشكده براي اجراي طرح‌هاي مطالعاتي و پژوهشي و با هدف كمك به رفع مشكلات و معضلات مرتبط با فرايندهاي اكتشافي، توسعه‌اي و بهره‌برداري ايجاد شده و با اتكا به توان تخصصي خود، خدمات علمي و مشاوره‌اي باكيفيتي در اختيار كارفرمايان قرار مي‌دهد.

وجود حوضه‌هاي رسوبی مستعد زایش هیدروکربني در طول دوره‌هاي مختلف زمین‌شناسی در گستره وسیعی از ایران باعث شده تا كشور ما يكي از توليد و صادر‌كنندگان نفت و گاز باشد. به موازات افزايش سن توليد و كاهش توليد از مخازن، برنامه‌ريزي‌هاي جامع و مستمر جهت جايگزيني منابع جديد هيدروكربني از ضروريات و وظايف شركت‌هاي نفتي است.

دست‌يابي به اين هدف يا از طريق افزايش ضريب ازدياد برداشت با به‌كار‌گيري انواع فناوري‌هاي جديد و يا پي‌جويي‌هاي جديد اكتشافي امكان‌پذير است. شواهد نشان مي‌دهد كه از چند دهه اخير، روند كاهش منابع هيدروكربني، عدم دست‌يابي به منابع سهل‌الوصول، استفاده مناسب از منابع اقتصادي و تفكر توسعه‌اي و بهره‌وري مناسب از ذخاير استرتژيك هيدروكربني، باعث شده تا دانشگاه‌ها و مراكز تحقيقاتي مرتبط با فعاليت‌هاي اكتشافي، در حوزه‌هاي جديد و نوين سرمايه‌گذاري كنند.

 

 

 

 

علوم زمین

سه حوزه اصلی توانمندی های پژوهشکده علوم زمین

پژوهشكده علوم زمين با داشتن آزمايشگاه‌هاي مجهز و با امكانات و تجهیزات پيشرفته توانسته است بخشي از توان خود را در زمينه فعاليت‌هاي تحقيقاتي و خدماتي حول سه حوزه اصلي زير متمركز كند:

الف
مطالعه و مدل‌سازي حوضه‌هاي رسوبي و تعيين سيستم‌هاي هيدروكربني
ب
توسعه منابع هيدروكربني غيرمتعارف شامل هيدرات‌هاي گازي، شيل‌هاي نفتي و گازي و هم‌چنين مخازن گازي با سنگ متراكم
ج
توسعه تكنولوژي‌هاي مرتبط با مخازن كربناته شكافدار.

گروه هاي پژوهشي پژوهشکده در زمینه های تخصصی

گروه پژوهش ژئوشيمي

ژئوشيمي نفت هم‌چنين يك ابزار سريع و كم‌هزينه براي درك مشكلات توسعه و توليد به‌شمار مي‌رود. در راستاي بهره‌مند‌ساختن صنعت اكتشاف و توليد كشور از مزاياي اين دانش در حال رشد، كاركنان گروه پژوهش ژئوشيمي از زمان تاسيس تا به‌امروز فراگيري كاربردهاي مختلف دانش ژئوشيمي در زمينه‌هاي اكتشاف و مديريت مخزن، كسب تخصص‌هاي متنوع ژئوشيمي مورد نياز و ايجاد و تقويت زيرساخت‌هاي تخصصي و آزمايشگاهي موثر را سرلوحه فعاليت‌هاي خود قرار داده‌اند.

گروه زمين شناسي نفت

گروه پژوهش زمين‌شناسي نفت با كادري مجرب و با تخصص‌هاي متنوع در گرايش‌هاي مختلف علوم زمين از قبيل مطالعات مربوط به چينه‌نگاري و فسيل‌شناسي در مقاطع سطح‌الارضي و تحت‌الارضي، چينه‌نگاري سكانسي در ادوار مختلف زمين‌شناسي، مطالعات رسوب‌شناسي و محيط رسوبي، مطالعه شكستگي‌ها و مخازن كربناته شكاف‌دار، زون‌بندي مخازن هيدروكربوري و ساخت مدل استاتيك مخزن در مقياس ميداني فعاليت دارد.

گروه پژوهش ژئوفيزيك

گروه پژوهش ژئوفيزيک، در سال 1379 همراه با تجهيز نيروي انساني متخصص، سخت‌افزار و نرم‌افزارهاي ژئوفيزيکي، به شکلي گسترده‌تر وارد عرصه فعاليت‌هاي پژوهشي نفت شد. به ‌طور کلي، هدف از تاسيس گروه پژوهش ژئوفيزيک، شناسايي ،مطالعه، تحقيق و به‌كارگيري روش‌هاي نوين ژئوفيزيکي در صنعت نفت بوده و در اين راستا، گروه تا کنون طرح‌ها و پروژه‌هاي متعددي را به اجرا در آورده است.

ارائه خدمات علمي و مشاوره‌اي در مورد اكتشاف نفت و گاز و كمك به استخراج و توسعه ميادين از ديگر تعهدات اين پژوهشكده براي رفع مشكلات و معضلاتي است كه به نحوي با علوم زمين مرتبط هستند.
در سال‌هاي اخير، پژوهشكده علوم زمین پردیس بالادستی نفت توانسته است در عرصه‌هاي جديد علم و فناوري در حوزه اكتشاف منابع جديد هيدروكربني گام بردارد. پژوهشكده علوم زمین پردیس بالادستی نفت در حال حاضر طرح‌ها و پروژه‌هاي پژوهشی، تحقیقاتی و مطالعاتی متعددی در زمینه‌های شناسایی منابع هیدرات‌هاي گازی، ذخیره‌سازی گاز در ساختارهای زیرزمینی، بررسی و امكان‌سنجی استفاده از منابع غیرمتعارف اقتصادی مانند شیل‌هاي گازی و نيز تعیین سیستم‌هاي هیدروكربوری در حوزه‌های گوناگون از دیدگاه‌هاي ژئوفیزیكی، زمین‌شناسی و ژئوشیمیایی با مدیریت‌هاي مختلف شركت ملی نفت ایران در دست اجرا و یا در مرحله برنامه‌ریزی دارد.
در راستای ایجاد زمینه‌هاي مشترک همکاری بین پژوهشکده علوم زمین و فعالان صنایع بالادستی نفت با مدیریت‌هاي مختلف وزارت نفت، دانشگاه‌ها، موسسات، شرکت‌هاي خصوصی و کنسرسیوم‌هاي تخصصی، فعاليت‌هاي جامعي در راستاي اهداف ذيل در دست اقدام است:
  • ایجاد شبکه ارتباط دائمی بین فعالان فوق در خصوص طرح‌ها، پروژه‌ها و زمینه‌هاي آینده‌پژوهی در کلیه زمینه‌هاي تخصصی مرتبط با اهداف پژوهشکده.

  • ایجاد و راه‌اندازی كارگروه‌هاي تخصصي، رايزني‌هاي هدفمند بر اساس ظرفيت‌ها و مزيت‌هاي پژوهشكده علوم زمین پردیس بالادستی نفت با مراكز تحقيقاتي و ايجاد مدیریت متمرکز جهت تجميع دانش و مستندات پژوهشي از طريق شبكه‌سازي.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support