مهار تورم و رشد تولید

پژوهشکده علوم زمین

درباره پژوهشکده

پژوهشکده علوم زمین، یکی از باسابقه‌ترین و مجهزترین پژوهشکده‌های قدیمی پردیس بالادستی به شمار می‌رود و دارای سه گروه پژوهشی زمین‌شناسی، ژئوشیمی آلی و ژئوفیزیک است. این پژوهشکده برای اجرای طرح‌های مطالعاتی و پژوهشی و با هدف کمک به رفع مشکلات و معضلات مرتبط با فرایندهای اکتشافی، توسعه‌ای و بهره‌برداری ایجاد شده و با اتکا به توان تخصصی خود، خدمات علمی و مشاوره‌ای باکیفیتی در اختیار کارفرمایان قرار می‌دهد.

وجود حوضه‌های رسوبی مستعد زایش هیدروکربنی در طول دوره‌های مختلف زمین‌شناسی در گستره وسیعی از ایران باعث شده تا کشور ما یکی از تولید و صادر‌کنندگان نفت و گاز باشد. به موازات افزایش سن تولید و کاهش تولید از مخازن، برنامه‌ریزی‌های جامع و مستمر جهت جایگزینی منابع جدید هیدروکربنی از ضروریات و وظایف شرکت‌های نفتی است.

دست‌یابی به این هدف یا از طریق افزایش ضریب ازدیاد برداشت با به‌کار‌گیری انواع فناوری‌های جدید و یا پی‌جویی‌های جدید اکتشافی امکان‌پذیر است. شواهد نشان می‌دهد که از چند دهه اخیر، روند کاهش منابع هیدروکربنی، عدم دست‌یابی به منابع سهل‌الوصول، استفاده مناسب از منابع اقتصادی و تفکر توسعه‌ای و بهره‌وری مناسب از ذخایر استرتژیک هیدروکربنی، باعث شده تا دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی مرتبط با فعالیت‌های اکتشافی، در حوزه‌های جدید و نوین سرمایه‌گذاری کنند.

 

 

 

 

علوم زمین

سه حوزه اصلی توانمندی های پژوهشکده علوم زمین

پژوهشکده علوم زمین با داشتن آزمایشگاه‌های مجهز و با امکانات و تجهیزات پیشرفته توانسته است بخشی از توان خود را در زمینه فعالیت‌های تحقیقاتی و خدماتی حول سه حوزه اصلی زیر متمرکز کند:

الف
مطالعه و مدل‌سازی حوضه‌های رسوبی و تعیین سیستم‌های هیدروکربنی
ب
توسعه منابع هیدروکربنی غیرمتعارف شامل هیدرات‌های گازی، شیل‌های نفتی و گازی و هم‌چنین مخازن گازی با سنگ متراکم
ج
توسعه تکنولوژی‌های مرتبط با مخازن کربناته شکافدار.

گروه های پژوهشی پژوهشکده در زمینه های تخصصی

گروه پژوهش ژئوشیمی

ژئوشیمی نفت هم‌چنین یک ابزار سریع و کم‌هزینه برای درک مشکلات توسعه و تولید به‌شمار می‌رود. در راستای بهره‌مند‌ساختن صنعت اکتشاف و تولید کشور از مزایای این دانش در حال رشد، کارکنان گروه پژوهش ژئوشیمی از زمان تاسیس تا به‌امروز فراگیری کاربردهای مختلف دانش ژئوشیمی در زمینه‌های اکتشاف و مدیریت مخزن، کسب تخصص‌های متنوع ژئوشیمی مورد نیاز و ایجاد و تقویت زیرساخت‌های تخصصی و آزمایشگاهی موثر را سرلوحه فعالیت‌های خود قرار داده‌اند.

گروه زمین شناسی نفت

گروه پژوهش زمین‌شناسی نفت با کادری مجرب و با تخصص‌های متنوع در گرایش‌های مختلف علوم زمین از قبیل مطالعات مربوط به چینه‌نگاری و فسیل‌شناسی در مقاطع سطح‌الارضی و تحت‌الارضی، چینه‌نگاری سکانسی در ادوار مختلف زمین‌شناسی، مطالعات رسوب‌شناسی و محیط رسوبی، مطالعه شکستگی‌ها و مخازن کربناته شکاف‌دار، زون‌بندی مخازن هیدروکربوری و ساخت مدل استاتیک مخزن در مقیاس میدانی فعالیت دارد.

گروه پژوهش ژئوفیزیک

گروه پژوهش ژئوفیزیک، در سال 1379 همراه با تجهیز نیروی انسانی متخصص، سخت‌افزار و نرم‌افزارهای ژئوفیزیکی، به شکلی گسترده‌تر وارد عرصه فعالیت‌های پژوهشی نفت شد. به ‌طور کلی، هدف از تاسیس گروه پژوهش ژئوفیزیک، شناسایی ،مطالعه، تحقیق و به‌کارگیری روش‌های نوین ژئوفیزیکی در صنعت نفت بوده و در این راستا، گروه تا کنون طرح‌ها و پروژه‌های متعددی را به اجرا در آورده است.

ارائه خدمات علمی و مشاوره‌ای در مورد اکتشاف نفت و گاز و کمک به استخراج و توسعه میادین از دیگر تعهدات این پژوهشکده برای رفع مشکلات و معضلاتی است که به نحوی با علوم زمین مرتبط هستند.
در سال‌های اخیر، پژوهشکده علوم زمین پردیس بالادستی نفت توانسته است در عرصه‌های جدید علم و فناوری در حوزه اکتشاف منابع جدید هیدروکربنی گام بردارد. پژوهشکده علوم زمین پردیس بالادستی نفت در حال حاضر طرح‌ها و پروژه‌های پژوهشی، تحقیقاتی و مطالعاتی متعددی در زمینه‌های شناسایی منابع هیدرات‌های گازی، ذخیره‌سازی گاز در ساختارهای زیرزمینی، بررسی و امکان‌سنجی استفاده از منابع غیرمتعارف اقتصادی مانند شیل‌های گازی و نیز تعیین سیستم‌های هیدروکربوری در حوزه‌های گوناگون از دیدگاه‌های ژئوفیزیکی، زمین‌شناسی و ژئوشیمیایی با مدیریت‌های مختلف شرکت ملی نفت ایران در دست اجرا و یا در مرحله برنامه‌ریزی دارد.
در راستای ایجاد زمینه‌های مشترک همکاری بین پژوهشکده علوم زمین و فعالان صنایع بالادستی نفت با مدیریت‌های مختلف وزارت نفت، دانشگاه‌ها، موسسات، شرکت‌های خصوصی و کنسرسیوم‌های تخصصی، فعالیت‌های جامعی در راستای اهداف ذیل در دست اقدام است:
  • ایجاد شبکه ارتباط دائمی بین فعالان فوق در خصوص طرح‌ها، پروژه‌ها و زمینه‌های آینده‌پژوهی در کلیه زمینه‌های تخصصی مرتبط با اهداف پژوهشکده.

  • ایجاد و راه‌اندازی کارگروه‌های تخصصی، رایزنی‌های هدفمند بر اساس ظرفیت‌ها و مزیت‌های پژوهشکده علوم زمین پردیس بالادستی نفت با مراکز تحقیقاتی و ایجاد مدیریت متمرکز جهت تجمیع دانش و مستندات پژوهشی از طریق شبکه‌سازی.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support