در راستای انجام پروژههای تحقیقاتی و اجرایی، این پردیس قادر به طراحی، ساخت و راهاندازی سامانههای تصفیه پسابهای صنعتی و بهداشتی میباشد. در زیر برخی از سامانههای ساخته شده در این پردیس که در حال حاضر، در صنایع مختلف نصب و مورد بهرهبرداری قرار گرفتهاند، ارائه گردیده است.
این سامانه در تصفیه فاضلاب برای جداسازی آب از روغن و مشتقات نفتی استفاده میشود. ویژگیهای سامانه CPI شامل سادگی نصب و راهبری، بالا بودن بازده حذف روغن و چربیهای آزاد از پساب، قابلیت حذف ذرات روغن آزاد تا قطر حداقل ۳۰ میکرومتر، پایین بودن مصرف انرژی، هزینههای پایین تعمیر و راهبری، شوکپذیری بالا در پذیرش پسابهای با جریانهای مختلف و جمعآوری خودکار چربی و روغن از سطح و مواد تهنشین شده از کف میباشد. این واحدها فقط نیاز به 25 تا 35 درصد از فضای موردنیاز API داشته و بهطور چشمگیری هزینههای ساخت و نگهداری را کاهش میدهد. واحدهای CPI از مجموعه صفحات موجداری تشکیل شده است که با زوایای ۴۵ تا ۶۰ درجه در داخل مخزن قرار گرفتهاند. اگر صفحات با زوایای ۶۰ درجه قرار بگیرند، ذرات جامد به سهولت از روی صفحات به سمت پایین سر خورده و در کف مخزن جمعآوری میشوند.
شناورسازی به کمک هوای محلول (DAF) یکی از فرایندهای مهم تصفیه آب، پساب و فاضلابهای صنعتی میباشد که باعث زلال شدن پساب و فاضلاب، به علت حذف انواع آلایندههای معلق از آن مانند روغن، گریس، چربی و ذرات کلوئیدی میشود. عملیات حذف آلایندهها و ذرات کلوئیدی در این روش براساس تزریق هوای فشرده به پساب میباشد. در اثر این عمل، حبابهای ریز آزاد شده به ذرات کلوئیدی معلق در فاضلاب چسبیده و باعث شناورشدن ذرات به سطح DAF میگردند که در آنجا توسط کفآبروب، جمعآوری و به یک مخزن نگهداری لجن تخلیه میگردند. به منظور افزایش بازده شناورسازی ذرات کلوئیدی، معمولا به پساب ورودی مواد منعقدکننده و کمکمنعقدکننده، جهت عملیات انعقاد و بیبار نمودن ذرات اضافه میگردد. ویژگیهای سامانه DAF شامل قابلیت حذف بیش از ۹۹ درصد چربیهای امولسیونیو آزاد و ذرات معلق و قابلیت حذف بیش از ۷۵ درصد بار آلودگی شیمیایی (COD) پساب ميباشد.
متداولترين روشهاي تثبيت لجن، تجزية بيولوژيكي آن به دو صورت هضم هوازي و هضم بيهوازي است. اگر چه هضم بيهوازي لجن، داراي سابقه طولانيتري است، ليكن به دلايل زيادی از قبيل بالا بودن هزينههاي سرمايهگذاري اوليه و حساس بودن شرايط راهبري، روش هضم هوازي به ويژه درخصوص تصفيهخانههاي كوچك فاضلاب، بيشتر مورد توجه قرار گرفته است.
طرح:
توسعه تكنولوژيهاي جديد مرتبط با تصفيه آب و پساب واحدهاي نمكزدايي صنايع بالادستي (Produced Water)
متقاضي: پژوهش و فناوري شركت ملي نفت ايران
هدف: كاهش مواد معلق، بار آلي و نمكهاي محلول پسابهاي واحدهاي نمكزدايي به منظور حفظ محيط زيست، تزريق به مخزن و استفاده مجدد از پساب تصفيه شده
پسابهاي واحدهاي نمكزدايي صنايع بالادستي نفت و برخي از پسابهاي پالايشگاههاي نفت و گاز و مجتمعهاي پتروشيمي، حجم زيادي داشته كه داراي ميزان زيادي مواد معلق، نمكهاي محلول، بار آلي (بصورت مواد نفتي شناور، امولسيون و محلول) و ديگر آلايندهها ميباشد. در حال حاضر در اكثر مناطق، بدون هيچ تصفيهاي به حوضچههاي تبخير ارسال شده يا به مخازن نفتي تزريق ميگردد. با توجه به مخاطرات محيط زیستی و كمبود منابع آبي، بازيافت پسابهاي داراي مواد محلول بالا بههمراه بار آلي زياد كه با روشهاي متداول تصفيه پساب قابل تصفيه نميباشند، ضروري است. از سويي ارتقاي استاندارهاي محیط زیستی، ضرورت بررسي و به کارگیری تكنولوژيهاي جديد تصفيه پساب را توجيه مينمايد. بدين ترتيب شناسايي، بررسي و امكانسنجي كاربرد تكنيكهاي نوين و پيشرفته در داخل كشور، بومي و به روز نمودن آنها در اين طرح انجام ميپذيرد. مثالهايي از اين روشها شامل استفاده از انرژي خورشيدي وابسته به انرژيهاي نوين و پاك، روشهاي غشايي، تبخيري-حرارتي و سيستمهاي بيولوژيكي نوين، اكسيداسيون پيشرفته و … ميباشد. امروزه اين تكنولوژيها در دنيا كاربرد فراواني در كاهش آلايندههايي چون مواد معلق، مواد نفتي، فلزات سنگين، املاح محلول و ساير مواد آلاينده دارند. لازم به ذكر است كه طرحي مشتمل بر ۱۶ پروژه تحت عنوان “كسب دانش فني تكنولوژيهاي جديد تصفيه آب و فاضلاب” به عنوان پيشينه طرح فعلي در پژوهشگاه صنعت نفت با نتايج قابل توجه انجام گرفته است.
دستآوردهاي مورد انتظار از طرح استفاده از تكنولوژيهاي نوين در تصفيه پساب توليدي در صنايع بالادستي نفت:
- تامين استانداردهاي محیط زیستی تخليه پسابهاي تصفيه شده به محيط زيست.
- كاهش ميزان مواد معلق، نمك محلول بسيار بالا، بار آلي (نفت، تركيبات روغني و گريس و ديگر آلايندهها) در پساب.
- استفاده مجدد از پساب تصفيه شده در چرخه توليد نفت و كاهش مصرف آب با توجه به كمبود منابع آبي در دسترس
- بوميسازي تكنولوژيهاي نوين و پيشرفته با توجه به شرايط منطقه
- نمودار جريان تصفيه پسابهاي همراه نفت (Produced Water)
- روش شناورسازي با هواي محلول
- تصفيه پسابهاي نفتي