معرفی:
در خطوط لوله زیردریایی انتقال گاز، به دلیل فشار بالا و دمای پایین، ریسک تشکیل هیدرات و انسداد لوله افزایش یافته که در اثر ایجاد این مشکل، احتمال صدمه دیدن بدنه و اتصالات خطوط بالا رفته که این مسئله میتواند بهطورمستقیم بر کاهش تولید و تضمین پایداری جریان اثر بگذارد. یکی از روشهای کنترل و پیشگیری تشکیل هیدرات، استفاده از مواد بازدارنده تشکیل هیدرات است. نکته اصلی در انتخاب بازدارنده و استفاده آن در خطوط لوله، ارزیابی مناسب این مواد است. با توجه به اهمیت حفظ و نگهداشت تولید، روش ارزیابی مواد بایستی از دقت و صحت کافی برخوردار باشد.
پژوهشگاه صنعت نفت با ایجاد زیر ساختهای مناسب، با هدف ارزیابی جامع عملکرد بازدارنده هیدرات، این سیستم را راهاندازی نموده است.
دستاوردها:
آزمایشگاه ارزیابی مواد بازدارنده هیدرات، با تکیه بر نیروهای متخصص، سعی در انجام ماموریتهای خود به نحو مقتضی را داشته و این هدف تحولات و دستاوردهای زیر را به همراه داشته است:
- ایجاد فضای مناسب برای رشد شرکتهای تولیدکننده مواد بازدارنده و شرایط رقابت
- خودکفایی کشور در جهت ارزیابی نمونهها و جلوگیری از خروج ارز از کشور
- مشتری مداری و خلق ارزش افزوده
- پتنتها
- تائیدیههای صنعتی
جوانب اقتصادی:
با توجه به آنکه شرکتهای تولیدکننده برای ارزیابی نمونهها، میبایست مبالغ قابل توجهی پرداخت نمایند، این هزینهها بصورت ارز از کشور خارج می شد ولیکن در حالحاضر، بهعنوان درآمد حاصله میباشد.
تکنولوژیهای رقیب:
رقبای این کار، شرکتهایی نظیر توتال و شل میباشند.
همکاری های فناورانه:
ارائه خدمات راکتوری تحت فشار بالا و پایش لحظهای تغییرات دما و فشار
فرصت های سرمایه گذاری:
فرصتهای سرمایه گذای ایجاد شده توسط این پژوهش، سامانه ارزیابی عملکرد بازدارنده هیدرات و امکانات فراهم شده در راستای انجام فعالیتهای مرز دانش و تبدیل این دانش به توسعه فناوری قابل استفاده میباشند.
خدمات آزمایشگاهی:
- ارزیابی فومزایی مواد بازدارنده در خط لوله
- بررسی سازگاری مواد بازدارنده در حضور سایر افزودنیها و اثر تداخل احتمالی
- ارزیابی خواص فیزیکی و شیمیایی مواد بازدارنده
- بررسی پایداری حرارتی بازدارندههای هیدرات