درباره پژوهشکده
علوم و فناوری نانو عبارت است از توانایی هدایت و کنترل ماده در ابعاد نانومتری و بهرهبرداری از خواص و پدیدههای فیزیکی و شیمیایی. در جهان صنعتی امروز، فناوری نانو یکی از فناوریهای نوظهور و راهبردی به شمار میرود که کاربردهای گوناگون آن میتواند صنایع بالادستی، پایین دستی و انرژی محیطزیست صنعت نفت را متحول نماید.
در سال 1384پژوهشگاه صنعت نفت با هدف بهکارگیری فناوری نانو برای رفع نیازهای تحقیقاتی صنعت نفت و دستیابی به دانش فنی ساخت تولید نانومواد و تجهیزات مورد نیاز صنایع نفت گاز و پتروشیمی، مرکز توسعه فناوری نانو و کربن را تاسیس نمود؛ این مرکز در طی سالها فعالیت، پروژههای متعددی را با هدف استفاده از پتانسیل فناوری نانو در صنعت نفت انجام داده است. با عنایت به پیشرفت و توسعه روزافزون این فناوری و در راستای اجرای بند 7 تصویبنامه هیئت وزیران درخصوص”سند گسترش کاربرد فناوری نانو در افق 1404″، این مرکز بهعنوان مرکز تخصصی وزارت نفت در حوزه نانوفناوری، تحقیق، توسعه و ارزیابی عملکرد محصولات و تکنولوژیهای نانو را با قوت بیشتری دنبال میکند.

گروه های پژوهشی مرکز توسعه فناوریهای نانو و کربن
گروه پژوهش سنتز و توسعه فناوری ساختارهای کربنی
تحقیق و توسعه در زمینههای سنتز، شناسایی و تعیین مشخصات، شبیهسازی و مدلسازی فرآیند، ارزیابی عملکرد و بهکارگیری ساختارها و نانوساختارهای کربنی و نانوسیالات کربنی، ارزیابی و امکانسنجی فنی-اقتصادی ساختارها و فرآیندها، با هدف توسعه دانش فنی و رفع مشکلات و نیازهای صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، از وظایف اصلی این گروه میباشد.
گروه پژوهش سنتز و توسعه فناوری نانو ساختارهای معدنی (غیر کربنی)
تحقیق و توسعه در زمینههای سنتز، شناسایی و تعیین مشخصات، شبیهسازی و مدلسازی فرآیند، ارزیابی عملکرد و بهکارگیری ساختارها و نانوساختارهای غیرکربنی وکامپوزیتی و ارزیابی و امکانسنجی فنی اقتصادی ساختارها و فرآیندها، با هدف توسعه دانش فنی و رفع مشکلات و نیازهای صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، از وظایف اصلی این گروه میباشد.