تهیه و تنظیم سند چارچوب ملی مدارک تحصیلی؛
گامی بزرگ در تضمین و ارتقای کیفیت نظام آموزش عالی
چهاردهمین کنفرانس ارزیابی و تضمین کیفیت در نظامهای دانشگاهی با تمرکز بر کیفیت آموزش عالی و اشتغال دانش آموختگان به صورت مجازی و به میزبانی دانشگاه خوارزمی برگزار شد و دكتر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت در اين كنفرانس به صورت برخط درخصوص نظام آموزش عالي و ارتقاء آن سخنراني كرد.
رئيس پژوهشگاه صنعت نفت ، با بیان اینکه نظام آموزش عالی ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی دوران توسعه کمّی خود را در همه ابعاد و زمینهها آغاز کرده است تصریح کرد: امروزه میتوانیم ادعا کنیم نظام آموزش عالی ایران از این منظر ، دستاوردهای بسیار ارزشمندی داشته و توانسته سرمایههای انسانی کشور را شکل دهد.
ایشان در همین راستا افزود: از نظر شاخصهای کمّی، کشور ما جزو کشورهای صاحب نام در دنیا محسوب میشود و به دنبال آن شکلگیری سرمایههای انسانی در نظام آموزش عالی منشا تحولات بسیار اثربخشی در نظام صنعتی، اقتصادی و جامعه ایران شده است.
وي با تاكيد بر اينكه دوران توسعهي كمّي را پشت سر گذاشتهايم، تصريح كرد: امروزه شاهد آن هستيم كه خوشبختانه دانشگاهها و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درصدد هستند تا با سرعت بیشتر، چرخه توسعه کمیّت را با سیاستهای ارتقای کیفیت تکمیل کنند و برگزاري اين همايش را می توان از اقدامات مرتبط با اينگونه سياستها برشمرد.
دکترتوفیقی به تدوين سند چارچوب ملي مدارك تحصيلي از سوي بسياري از كشورها نيز اشاره كرد و گفت: از آنجا كه بسياري از كشورهاي پيشرو و در حال توسعه نسبت به تنظيم اين سند اقدام كردهاند، ميتوان آن را یکی از حلقههای تضمین و ارتقای کیفیت در نظام آموزش عالی به حساب آورد.
ایشان با بیان اینکه این سند دارای محورهای کلیدی است و تمامي آنها مرتبط با ارتقاي كيفيت در نظام دانشگاهي است، عنوان کرد: بر اساس محورهاي مطرح شده در اين سند، هر کشور سیاستهایی نظیر صدور مدارک تحصیلی و انواع آن را در نظام آموزش عالی، آموزش و پرورش، فنی و حرفهای را معرفي ميكند تا در نهايت بتوانند از يك نظام آموزشی یک پارچه و منسجم در كشور برخوردار باشند.
وي در همين راستا افزود: در اين سند علاوه بر اینکه تدوين برنامههاي درسي، فلسفه آموزش در مقاطع مختلف و اهداف برنامههاي آموزشي مورد بحث و تبادل نظر قرار ميگيرد، از يك سو به دنبال آن هستند كه بروندادهاي يادگيري در مدارك تحصيلي مختلف را بررسي كرده و از سوي ديگر شايستگيهاي دانشي، مهارتي و بينشي دانش آموختگان را مورد ارزيابي قرار دهند تا در نهايت بتوانند ارتباط ميان برنامههاي درسي و بازاركار را مشخص نمايند.
رئيس پژوهشگاه بر مكانيزم تضمين كيفيت دانشگاهها و مدارك تحصيلي نيز تاكيد كرد و افزود: اعتبارسنجي و اعتبار بخشي مدارك تحصيلي، شيوههاي پذيرش دانشجو و بررسي صلاحيت فارغالتحصيلان از مواردي است كه در تمامي كشورها از اهميت بسزايي برخوردار است چرا كه در صورت عدم برخورداری از كيفيت و تضمين مدارك تحصيلي، ديگر دانشگاهها آن را به رسميت نمی شناسند، از اين رو داشتن سند ملي در حوزه نظام آموزشي، در تمام كشورها بسيار حياتي ميباشد.
دکتر توفیقی در ادامه سخنراني خود یکی از مشکلات عمده در بازارکار و اشتغال دانش آموختگان را از هم گسیختگی میان برنامههای درسی و آموزشی و نیازهای بازارکار دانست و گفت: این سند میتواند از يك سو به چگونگی تدوین برنامه درسی، استفاده از الگوی مناسب و تجزيه و تحليل برنامههاي آموزشي و از سوي ديگر به ارتباط دانشگاه و صنعت و ارتباط دانشگاه و بازارکار کمک نمايد.
وی در ادامه افزود: خوشبختانه درنظام آموزش عالی ايران بسياري از مولفههاي آموزشي وجود دارد، اما اين مولفهها بايد در قالب سندی بنام چارچوب ملی مدارک تحصیلی ایران جمع آوری شوند تا در نهايت خلاءها در زمينه مدلهاي برنامهريزي درسي شناسایی و موسسات آموزش عالی در این زمینه اعتبارسنجی شوند.
دکتر توفیقی در خاتمه تنظیم این سند را گام بزرگی در جهت ارتقای کیفیت نظام آموزش عالی دانست و گفت: خوشبختانه موسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی به کمک برخي از همکاران، پروپوزالهای مربوط به این سند را آماده کرده و در دست بررسی قرار داده اند.
گفتنی است اين كنفراس كه در روزهای 20 الی 21 آبان ماه در دانشگاه خوارزمي برگزار شد، محورهايي نظير نقش بازارکار و ذی نفعان در ارتقای کیفیت دانشگاه، اشتغال پذیری دانش آموختگان و شاخصهای آن، ویژگیهای برنامههای درسی سازگار با نیازهای شغلی کارفرمایان، روشهای ارتباط دانشگاهها با کارفرمایان و رویکرد ارزیابی کیفیت برای سنجش اشتغال و کارآفرینی را شامل ميشود.