طرح های کاربردی/ حل معضل
مینی ریفاینریها واحدهای کوچک تولید فرآورده های پالایشگاهی با ظرفیت 200 تا 10000 بشکه در روز بوده که توانایی تولید فرآوردههای قابل استفاده توسط مصرف کنندگان نهایی (مطابق با استاندارد های مورد نیاز کشور و همچنین صادرات) را دارا هستند. خوراک مینی ریفاینریها شامل گستره وسیعی از هیدروکربنها نظیر میعانات گازی، نفت خام و یا مخلوط آنها است که پس از دریافت آن محصولاتی از قبیل نفتا، گازوئیل، لوب کات، مازوت و قیر تولید میکنند. برخی از مینی ریفاینریها در ظرفیت های پایین تر قابلیت جابهجایی دارند یعنی به صورت پرتابل ساخته میشوند و میتوان آنها را از یک چاه نفتی به چاه نفتی دیگر منتقل کرد، اما نقطه ضعف آنها نیز این است که قابلیت تصفیه بعضی مواد اولیه را ندارند و برای این منظور مواد اولیه حتماً باید به پالایشگاه بزرگ منتقل شود اما نوع ثابت این ضعف را ندارد.
- پالایشگاههای کوچک دارای مزایای به خصوص خود هستند که شامل موارد زیر میگردد.
- افزایش ضریب اطمینان در امنیت ملی در اثر پراکنده کردن واحدهای تولید فرآورده های نفتی
- انعطاف پذیری بسیار بالای فرایند.
- قابلیت طراحی فرایند به صورت پیوسته (Continuous) و یا ناپیوسته (Batch)
- گسترهی وسیع خوراک
- قابلیت جابجایی واحد
مگاپروژه
واحدهای مینی ریفاینری گوناگون در قالب پروژههای متعدد در نقاط مختلف کشور و برای خوراکهای گوناگون و نیز با هدف تولید محصولات مختلف در پژوهشگاه صنعت نفت طراحی پایه و تفصیلی گردیده است..
بومی سازی
طراحی واحدهای پالایشگاهی کوچک در پژوهشگاه صنعت نفت بومی سازی شده است و توانمندی های پژوهشگاه صنعت نفت شامل موارد زیر میگردد.
- طراحی مینیریفاینریها با ظرفیت های مختلف جهت تولید محصولات مورد نظر مشتری
- انجام کلیه مراحل مهندسی از قبیل طراحی پایه و تفصیلی، خرید، نصب و راه اندازی مینیریفاینریها
- آماده سازی و آموزش پرسنل جهت بهره برداری از مینی ریفاینریها
- فراهم نمودن تجهیزات آزمایشگاهی لازم جهت کنترل کیفیت خوراک و محصولات
جلوگیری از خروج ارز
با توجه به مزایای خاص این نوع از پالایشگاهها و نیاز به سرمایه گذاری بسیار کمتر در مقایسه با پالایشگاههای بزرگ، امکان سرمایه گذاری بخش خصوصی و جلوگیری از خام فروشی وجود دارد. در نتیجه از خروج ارز جلوگیری میگردد.
تجاری سازی
پژوهشگاه صنعت نفت صاحب دانش فنی لازم برای طراحی پایه و تفصیلی واحدهای مینی ریفاینری میباشد.
توجیه اقتصادی
در گذشته از آنجا که تولید نفت خام از میادین بزرگ با ظرفیت و طول عمر بالا، امکانپذیر بوده است و از سوی دیگر مصرف فرآوردهها در نقاط خاصی از کشور متمرکز شده و همچنین راندمان تولید در فنآوریهای موجود پایین بوده است، توجیهات کافی برای احداث پالایشگاههای با ظرفیت بالا وجود داشته است. تغییراتی از قبیل عمومی شدن استفاده از فرآورده ها در کلیه نقاط کشور، رشد جمعیت شهرها و در نتیجه پراکندگی مراکز مصرف، وجود خطوط لوله نفت خام در گستره بزرگتری از کشور، افت تولید میادین نفت و گاز موجود و لزوم به تولید رساندن میادین کوچک در اقصی نقاط کشور، امکان یافتن واردات نفت خام از مبادی خارج از کشور (همانند طرح (swapو همچنین دستیابی به فنآوری های جدیدتر و اقتصادی تر، توجیهات مناسبی برای احداث پالایشگاه های کوچک و پراکنده در سطح کشور است. دوره بازگشت سرمایه در مینی ریفاینریها بسیار کوتاه و در حد چند ماه است. همچنین در خصوص کشورهای همانند ایران که از وسعت سرزمینی بالایی برخوردارند، پراکنده کردن واحدهای تولید فرآورده با ملاحظه دسترسی به منابع خوراک، منجر به کاهش هزینه های حمل و نقل فرآوردهها خصوصاً برای نقاط دورافتاده میگردد. با ذکر دلایل فوق میتوان پی به اهمیت واحدهای پالایشگاهی با ظرفیت پایین دست یافت.
نظر کارفرما
ابراز رضایت از انجام پروژه طراحی در پژوهشگاه صنعت نفت، باعث گسترش دامنه کارفرماهای متقاضی این نوع پالایشگاه گردید است و تعداد پروژه های مرتبط رو به افزایش است.