مهار تورم و رشد تولید

EN

مهار تورم و رشد تولید

طرح تدوين دانش فني نمك زداي الكترواستاتيك نفت خام

دانش فني نمك زداي الكترواستاتيك نفت خام

طرح های کاربردی/ حل معضل

نفت خام توليدی از مخازن زيرزميني همواره دارای مقاديری آب و املاح مي­باشدکه مي­بايست قبل از انتقال نفت در تأسيسات سرچاهي جدا شود. بخشي از آب شور مي‌تواند در جداكننده ­هاي چندفازي به روش ثقلي جدا شود ولي شكستن امولسيون قطرات كوچك آب باقيمانده در نفت، تنها با استفاده از روش الكترواستاتيك قابل انجام است. در نمك­زدا با اعمال ميدان الكتريكي و ادغام قطرات كوچك به قطرات بزرگتر، راندمان جداسازي آب­شور از نفت بطور چشمگيري بهبود مي­يابد. با انجام مناسب اين فرآيند از بروز معضلاتي نظير خوردگي خطوط انتقال نفت، تجهيزات پايين‌دستي و همچنين مسموميت كاتاليستهاي پالايشگاهي جلوگيري مي­شود. همچنين با تضمين كيفيت نفت­ خام صادراتي، از افت قيمت فروش نفت ­خام پيشگيري خواهد شد.

مگاپروژه

نمك­زداي الكتروستاتيك هم در واحدهاي بهره­برداري نفت­خام و هم در پالايشگاه­هاي نفت و گاز به منظور جداسازي آب نمك موجود در هر فاز نفتي مورد استفاده قرار مي­گيرد. از آنجا كه كشور در حال گسترش صنايع مربوط به بهره­برداري از منابع نفت و گاز مي­باشد، نياز به احداث واحدهاي جديد نمك­زدا (پروژه ­هاي بزرگ و متعدد) همواره در اين صنايع وجود خواهد داشت.

بومی سازی

در اين طرح با انجام پروژه ­هاي هدفمند، پس از بررسي مكانيزم نمك­زداي الكتروستاتيك، پايلوت اين فرآيند براي اولين بار در كشور طراحي و ساخته شد. سپس اين پايلوت جريان پيوسته راه­اندازي گرديد و عملكرد نمك­زدا (راندمان جداسازي) براي انواع نفت­خام در شرايط عملياتي مختلف مورد بررسي قرار گرفت. اجزاي مهم اين تكنولوژي نظير بوشينگ ورودي ولتاژ بالا طراحي و ساخته شد و با تأييد سازمان پژوهشهاي علمي و صنعتي ايران، ثبت اختراع گرديد. همچنين بر اساس داده‌هاي متعدد پايلوتي، نرم­افزار تخصصي نفنا به منظور شبيه ­سازي و بهينه‌سازي واحد نمك­زدا تهيه و ثبت گرديد. با شبيه‌سازي CFD اين فرآيند، اطلاعات ارزشمندي در مورد توزيع فازها و هيدروليك داخلي مخزن بدست آمد. با بررسي ساختار ويژه‌ي منبع الكتريكي مورد استفاده در اين فناوري و توسعه يك مدل جامع الكتريكي، توانمندي طراحي اين دستگاه‌ها و دستيابي به نسل‌هاي جديد فناوري در دسترس پژوهشگاه قرار گرفته است. بنابراين در اين طرح پژوهشي دانش­فني فرآيند نمك­زداي الكترواستاتيك از جنبه­ هاي مختلف سخت­افزاري و نرم­افزاري بومی­سازی شده است.

جلوگیری از خروج ارز

در حال حاضر در كشور طراحي نمك­زدا، ساخت و تأمين قطعات داخلي آن توسط برخي شركت­هاي خارجي انجام مي­شود. بر اساس برآوردهاي اقتصادي در پروژه­ هاي صنعتي واحدهاي نمك­زدايي، بيش از نيمي از هزينه پرداخت شده مربوط به حق ليسانس مي­باشد. به دليل اهميت اين تكنولوژي و جايگاه آن در فرآورش نفت­خام و با توجه به نياز كشور به احداث و راهبري واحدهاي نمك­زدايي در حوزه صنايع بهره ­برداري نفت، دستيابي به اين دانش­فني  ضمن بهينه­ سازي عملكرد اين واحدها، مي­تواند موجب كاهش وابستگي و صرفه ­جويي ارزي قابل توجهي گردد.

تجاری سازی

پژوهشگاه صنعت نفت آمادگي دارد تا به منظور تجاری­سازی دستاوردهاي اين طرح، در زمينه­هاي ذيل ارائه خدمات نمايد:

  • همكاري به منظور بهبود عملكرد و رفع مشكلات عملياتي واحدهاي نمك­زدا
  • همكاري در پروژه­هاي صنعتي طراحي، توسعه و احداث واحدهاي جديد نمك­زدايي
  • تست عملكرد دمولسيفايرهاي مصرفي براي انواع نفت­خام در شرايط عملياتي مختلف با استفاده از سيستم پايلوت
  • ساخت دستگاه پرتابل به منظور استفاده در تست­هاي ميداني انتخاب دمولسيفاير

توجیه اقتصادی

از آنجا كه كشور ما از منابع سرشاري از نفت و گاز برخوردار است و همچنان در حال گسترش صنايع مربوط به بهره­برداري از اين منابع مي­باشد، نياز به احداث واحدهاي جديد نمك­زدا همواره در اين صنايع وجود خواهد داشت. در حال حاضر طراحي نمك­زدا و تأمين قطعات داخلي آن توسط شركت­هاي خارجي انجام مي­شود. بر اساس برآورد شركت­هاي داخلي، در پروژه­ هاي احداث واحدهاي نمك­زدايي بيش از نيمي از هزينه پرداخت شده مربوط به حق ليسانس (دانش­ فني) مي­باشد. به دليل اهميت فراوان اين تكنولوژي و جايگاه آن در فرآورش نفت­خام و با توجه به نياز كشور به احداث و راهبري واحدهاي نمك­زدايي در حوزه صنايع بهره ­برداري نفت، دستيابي به دانش­فني و فناوري نمك­زدايي الكتروستاتيك نفت خام مي­تواند ضمن كاهش وابستگي و صرفه­ جويي ارزي، امكان بهينه­ سازي عملكرد اين واحدها را نيز فراهم آورد.

نظر کارفرما

در همايشي كه با حضور معاونت پژوهشي وزارت نفت و شركت‌هاي نفتي مرتبط با موضوع در پژوهشگاه برگزار گرديد، ضمن تقدير از اقدامات هدفمند پژوهشگاه در توسعه اين فناوري راهبردي، بر صنعتي‌سازي نتايج آن تأكيد شد و با نظر آن معاونت كنسرسيومي متشكل از پژوهشگاه، يك شركت سازنده داخلي و يك شركت بين المللي به منظور مشاركت در پروژه‌هاي صنعتي تشكيل گرديد. در ضمن اين طرح پژوهشي به عنوان پروژه پژوهشي برتر در هفتمين جشنواره پژوهش و فناوري وزارت نفت (سال 95) مورد تقدير قرار گرفته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support