مهار تورم و رشد تولید

سودآوری چند صد میلیون دلاری: دستاوردی دیگر از پژوهشگاه صنعت نفت

دانش نفت: پژوهشگاه صنعت نفت با اجرای پروژههایی متنوع و انتقال تکنولوژیهای نوین، سالانه میلیونها دلار سودآوری برای صنعت نفت کشور به ارمغان میآورد.

به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع‌رسانی شرکت ملی نفت ایران، دستیابی به میلیون‌ها دلار ذخیره ارزی با پیاده‌سازی پروژه مرکاپتان‌زدایی شرکت پتروشیمی خارگ و سودآوری 600 میلیون دلاری در سال با استفاده از تکنولوژی DMC، تنها بخشی از فعالیت‌های پژوهشگاه صنعت نفت است که منجر به ارائه خدمات ارزنده‌ای به صنعت نفت کشور شده است. بر اساس این گزارش، با توجه به اینکه پژوهشگاه صنعت نفت در راستای انتقال تکنولوژی‌های نوین قدم برداشته، اینک به عنوان صاحب لیسانس در تکنولوژی DMD و DMC شناخته شده است؛ با استفاده از این فرآیند DMD/DMC می‌توان COS، H2S ، CS2 و مرکاپتان‌های موجود در محصولات میان تقطیر از قبیل نفتا، بنزین و LPG و همچنین نفت خام و میعانات گازی را حذف کرد. پروژه مرکاپتان‌زدایی که در شرکت پتروشیمی خارگ اجرا شده است، میلیون‌ها دلار ذخیره ارزی برای کشور به همراه داشته و در گذشته، این تکنولوژی تنها متعلق به شرکت‌های UOP آمریکا و IFP فرانسه بوده است. اکنون تمامی عملیات مهندسی و خرید تجهیزات به منظور نصب سه واحد مرکاپتان‌زدایی از نفتا به ظرفیت چهار هزار بشکه در روز و پروپان و بوتان، با ظرفیت 500 تن در روز در پتروشیمی خارگ توسط پژوهشگاه صنعت نفت اجرا می‌شود.

سودآوری 600 میلیون دلاری در سال با استفاده از تکنولوژی DMC

با توجه به اینکه در حال حاضر میعانات گازی ترش در کشور وجود دارد، تکنولوژی مرکاپتان‌زدایی از نفت خام و میعانات گازی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ پژوهشگاه برای رفع این مشکل، تکنولوژی DMC را برای تصفیه میعانات گازی به کار گرفته است به طوری که پس از راه‌اندازی تمام پالایشگاه‌های پارس جنوبی از فاز 2 و 3 تا فاز 24 که جمعا حدود یک میلیون بشکه در روز تولید میعانات خواهند داشت، این میعانات با تکنولوژی DMC پژوهشگاه صنعت نفت تصفیه خواهد شد. با کسب این دانش فنی علاوه بر فروش میعانات، ارزش افزوده خوبی عاید کشور خواهد شد که می‌توان مبلغ آن را تا حدود 600 میلیون دلار در سال تخمین زد.

پروژه بنزین بازیافتی خارگ

ایجاد واحد تهیه بنزین بازیافتی خارگ، تجربه‌ای موفق ناشی از همکاری پژوهشگاه صنعت نفت و پتروشیمی خارگ است که در این فرآیند، با استفاده از دورریز میعانات گازی مجتمع پتروشیمی خارگ، بنزین صادراتی تولید می‌شود؛ این واحد با ظرفیت تولید روزانه هزار و 500 بشکه بنزین از برش‌های دورریز میعانات گازی در این مجتمع پتروشیمی راه‌اندازی شده است. نکته حائز اهمیت این است که خوراک واحد بنزین بازیافتی تا قبل از راه‌اندازی این واحد، به دلیل ناخالصی‌های گوگردی و برخی هیدروکربورهای سنگین ارزش نداشت و در
Burnpit مجتمع پتروشیمی خارگ سوزانده می‌شد ولی در حال حاضر محصول این واحد تولیدی با قیمتی حداقل پنج دلار بیشتر از قیمت هر بشکه نفت خام صادر می‌شود.

دانش فنی DMD برای تصفیه پروپان و بوتان در فازهای مختلف پارس جنوبی

با شروع تحریم‌ها، شرکت‌های غربی از ارائه دانش فنی تصفیه پروپان و بوتان به ایران ممانعت کردند که این امر، فرصتی را برای پژوهشگاه فراهم کرد تا دانش فنی DMD را برای تصفیه پروپان، بوتان و LPG پارس جنوبی، جایگزین دانش فنی رقبا کند به طوری که در حال حاضر، برخی از فازهای پارس جنوبی در حال طراحی این واحدها با استفاده از دانش فنی DMD پژوهشگاه هستند. مشخصه اصلی این دانش فنی این است که کل سولفور پروپان و بوتان را به استانداردهای جدید جهانی یعنی تا ppm 10  کاهش می‌دهد.

طرح تولید انبوه نانولولههای کربنی

بر اساس این گزارش به همت پژوهشگران واحد نیمه‌صنعتی،‌ واحد تولید انبوه نانولوله‌های کربنی راه‌اندازی شده است که ظرفیت این واحد بسته به نوع نانولوله بین 20 تا 100 کیلوگرم در روز است؛ با راه‌اندازی کارخانه تولید CNT با ظرفیت حدود 20 تن در سال و واگذاری آن به بخش خصوصی علاوه بر تامین نیاز داخلی به این ماده استراتژیک، می‌توان در تمامی بخش‌های صنعتی کشور برای آن بازارهای خارجی یافت.

کاربرد ANG به جای CNG

ANG ظرفیت ذخیره‌سازی معادل CNG دارد که مراحل آزمایشگاهی آن در پژوهشگاه با موفقیت انجام شده است و در پنج سال آینده می‌توان با توسعه دادن این تکنولوژی آن را جایگزین CNG کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support