دستيابي ايران به تکنولوژي مخازن هوشمند
دستيابي به تکنولوژي مخازن هوشمند، توسط پژوهشگاه صنعت نفت محقق شده و اين تکنولوژي، به عنوان يکي از فناوريهای برتر صنايع بالادستي نفت مطرح است.
تورج بهروز؛ پژوهشگر طرح تکنولوژي مخازن هوشمند، در گفتوگو با خبرنگار پايگاه اطلاعرساني شرکت ملي نفت ايران با بيان اين مطلب افزود: اين تکنولوژي مجموعهاي از فرآيندهاي مديريتي تغيير است که بهينه کردن موردي را به بهينهسازي مستمر تبديل و بهينهسازي مستمر را از دوران اکتشاف مخزن تا مرحله فروش فرآوردهها دنبال ميکند.
وي توضيح داد: اين تکنولوژي مجموعهاي بين رشتهاي، جامع و به هم پيوسته از فرآيندها، نيروهاي انساني کارآمد، سخت افزارها و نرم افزارهايي است که توليد نفت و گاز را پايش، مدل، کنترل و پيشبيني ميکند و پيوسته هر آنچه را مديران، کارشناسان و سيستمها به آن نياز دارند را به موقع اعمال ميکند.
پژوهشگر طرح تکنولوژي مخازن هوشمند، هدف طرح تکنولوژي مخازن هوشمند را بوميسازي اين تکنولوژي در ايران جهت پيادهسازي در مخازن هيدروکربني کشور عنوان کرد و گفت: اين تکنولوژي چنان بر صنايع تاثير گذاشته که در بعضي از متون از آن به عنوان نسل جديد ميادين نفتي NextGenerationOilField نام برده ميشود.
بهروز با بيان اينکه استفاده از تکنولوژي مخازن هوشمند ميتواند براي شرکتها مزيت رقابتي و ارزش افزوده ايجاد کند، گفت: بهبود مديريت فرآيندهاي توليد از چاه، مخزن و ميدان، کاهش هزينههاي تعمير و تکميل، بهبود فني ـ اقتصادي فرآيند توسعه ميدان، جايگزين کردن ديدگاه پيشگيرانه به جاي تصميمگيريهاي عکسالعملي در مديريت مخزن و ايجاد فرآيند کاري جامع براي تسهيل و تسريع فرآيند تصميمگيري از جمله مزاياي راهبردي اين تکنولوژي است.
وي همچنين؛ ايجاد فهم مشترک و بهتر از سيستم جامع توليد، بهبود ارتباطات و تصميمگيري بين مديران، مهندسان و کارکنان عملياتي، يکسان کردن به هنگام و صحيح دادهها، افزايش امکان پايش و اعمال تصميات به صورت کنترل از راه دور، کاليبره و به روز کردن سيستمهاي مدلسازي به وسيله دادههاي به روز، کاهش ريسک و عدم اطمينان در فرآيند مديريت مخزن، افزايش صحت پيشبيني و برنامهريزيها و جلوگيري از توقف توليد برنامهريزي نشده را از ديگر مزاياي راهبردي اين تکنولوژي عنوان کرد.
بهروز در ادامه صحبتهاي خود گفت: طراحي و ساخت اولين پايلوت چاه هوشمند در خاورميانه، غربالگري ميادين شرکت نفت مرکزي براي پيادهسازي اين تکنولوژي، مطالعه امکان سنجي اين تکنولوژي براي شرکت نفت و گاز اروندان و مذاکره با ساير مديرتهاي شرکت نفت براي متقاعد کردن آنها براي اجرا و پيادهسازي تکنولوژي براي مخازن هوشمند، در دست اقدام است. پژوهشگر طرح تکنولوژي مخازن هوشمند، يادآور شد: پژوهشگاه صنعت نفت با ارائه مقاله در کنفرانسهاي داخلي و خارجي در مورد تکنولوژي مخازن هوشمند موفق به دريافت عنوان مقاله برتر در چهاردهمين کنگره بينالمللي نفت، گاز و پتروشيمي و مقام دوم جشنواره ملي دانايي خليج فارس شد.
بهروز تصريح کرد: پژوهشگاه صنعت نفت پروژهها، مطالعات و دورههاي آموزشي زيادي را در زمينه تکنولوژي مخازن هوشمند برگزاري کرده است و به همين منظور نيز کتابي با عنوان “تکنولوژي مخازن هوشمند” توسط مولفان براي آگاه سازي ذهن مديران و اطلاعرساني به کارشناسان و دانشجويان علاقمند تاليف شده است، که در صورت نياز از طريق پژوهشگاه قابل دسترسي ميباشد.