رئیس پژوهشگاه صنعت نفت از زمینهسازی مطلوب در استفاده از سوختهای جایگزین در کشور خبر داد و بر ایجاد نگرههای جدید در زمینه استفاده از این سوختها تاکید کرد.
به گزارش خبرگزار مشعل، وحید حدادی اصل در جلسه هماندیشی سوختهای پاک و ترکیبی، با اشاره به اهمیت بالای منابع نفت و گاز ایران گفت: جایگزینی سوختهای پاک، راه مناسبی برای ایجاد امنیت انرژی، حفاظت محیط زیست، ایجاد اشتغال و حمایت از بخش کشاورزی است.
به گفته وی، اگر تمرکز ایران به عنوان یکی از چند کشور اصلی تولیدکننده نفت و گاز، بر استفاده از سوختهای فسیلی باشد، نه تنها ارزش افزودهای برای کشور ندارد، بلکه باعث ایجاد آلودگی محیط زیست نیز خواهد شد.
حدادی اصل با توجه به پیگیری سازمانهای بینالمللی در زمینه آلودگیهای زیست محیطی، به دلیل استفاده از سوختهای فسیلی اظهار داشت: نگرشهای موجود در استفاده از منابع فسیلی باید تغییر کند و با تبدیل این منابع به زنجیره ارزش، به حلقه آخر زنجیره یعنی تولید محصولات جامد و پلیمری دست یابیم. رئیس پژوهشگاه صنعت نفت بر ضرورت استفاده از سوختهای جایگزین در کشور تاکید کرد و افزود: ایران به دلیل اقلیم و جغرافیای مناسب امکان استفاده از انرژیهای نو را دارد، این درحالی است که بیشتر کشورهای تولیدکننده نفت و گاز، به دلیل شرایط اقلیمی، توانایی تولید و استفاده از انرژیهای نو و سوخت پاک را ندارند.
این مقام مسوول با بیان این که طی سالهای اخیر فعالیتهای گستردهای در زمینه استفاده از انرژیهای نو از طرف شرکتهای خصوصی و دولتی صورت گرفته است، خاطرنشان کرد: وجود مرجع معتبری برای جمعآوری و هدایت این توانمندیها و فعالیتها ضروری است از این رو پژوهشگاه نفت به صورت داوطلبانه برای ورود به این بخش با همکاری پژوهشکده شیمی و پتروشیمی نخستین گام را با تشکیل این جلسه برداشته است.
وی با اشاره به حضور ارگانهای دولتی و بخشهای خصوصی فعال در این مورد جلسه هماندیشی سوختهای پاک بیان داشته با جمعبندی توانمندیها و تحقیقات در این نشست سعی میشود موانع توسعه و به کارگیری انرژیهای نو (از جمله سرمایهگذاری) رفع شود. وی تولید سوختهای جایگزین را مستلزم همگرایی بخش خصوصی و دولتی فعال در این زمینه دانست و گفت: اگر بتوان در این حوزه نتایج کاربردی و قانعکننده در اختیار مراجع تصمیمگیر از جمله دولت و مجلس گذاشت به طور حتم این مراجع حمایتهای لازم را مبذول خواهد داشت.
حدادی اصل، حوزه انرژی را هم برشمرد و اظهار داشت نباید با طرحها و پیشنهادهای نسنجیده،این حوزه را دچار بحران و تلاطم کرد.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت برگزاری نخستین جلسه هماندیشی سوختهای پاک و ترکیبی در صنعت نفت را اولین طوفان مغزی در این زمینه دانست و برپیگیری این موضوع در نشستهای آینده تاکید کرد.
لزوم صنعتیسازی تولید بیودیزل و بیواتانول در کشور
رئیس پژوهشکده شیمی و پترشیمی پژوهشگاه صنعت نفت با تاکید بر این که تولید بیودیزل و بیواتانول در کشور باید صنعتی شود، از موفقیت محققان کشور در زمینه تولید سوخت زیستی از برخی گیاهان در کشور، خبرداد. به گزارش خبرنگار مشعل، امیرناصر احمدی در جلسه هماندیشی سوختهای پاک و ترکیبی با بیان این که سوختهای پاک، جایگزین مناسبی برای بنزین و گازوئیل هستند و به عنوان منابع تجدیدشونده محسوب میشوند،گفت: کاهش وابستگی به منابع فسیلی و واردات سوخت، اشتغالزایی نیروهای متخصص، کاهش انتشار گازهای گلخانهای و آلودگی هوای شهرها، کاهش ظرفیت سوخت فسیلی و توسعه اقتصادی ـ اجتماعی شهرهای کوچک از طریق بنگاههای زودبازده، ضرورتهای استفاده از منابع تجدیدپذیر هستند.
وی درباره روند توسعه سوخت بیودیزل در کشورهای منطقه افزود: قطر هم اکنون با همکاری بخش دانشگاهی، شرکت هواپیمایی و وزارت نفت این کشور در زمینه تولید بیوفیول و عربستان سعودی با همکاری یک شرکت انگلیسی در زمینه کشت «جاتروفا» در 5 هزار هکتار برای تولید سوخت پاک اقدام کرده است.
احمدی تصریح کرد: هم اکنون پایلوت کاشت گیاه «جاتروفا» در بندرعباس و تولید بیودیزل با استفاده از جلبک از سوی سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران در کشور در حال انجام است.
به گفته وی طبق آمارهای موجود تا سال 2015 میلادی سوختهای پاک و ترکیبی جایگزین سوختهای فسیلی میشوند و 20 درصد تولید بیودیزل به گیاه «جاتروفا» اختصاص خواهد یافت.
احمدی با بیان اینکه پژوهشگاه صنعت نفت یکی از مراکز فعال در زمینه بیودیزل در ایران است افزود: ستاد انرژیهای نو، دانشگاه تربیت مدرس، یک بخش خصوصی در استان گلستان و سایر دانشگاهها و مراکز علمی از مراکز فعال در این زمینه هستند. به گفته رئیس پژوهشکده شیمی و پتروشیمی پژوهشگاه صنعت نفت مواد اولیه تولید بیودیزل شامل دانههای روغنی خوراکی مانند آفتابگردان و غیرخوراکی مانند گیاه جاتروفا، چربیهای تازه حیوانی،چربیهای پسمانده و ضایعاتی و جلبکها است. وی با بیان این که گیاه «جاتروفا» حدود 6 ماه بدون آب دوام میآورد، تصریح کرد: جاتروفا، گیاهی است چند منظوره و با مقاومت زیاد در برابر خشکسالی که دانههای آن حاوی 40 درصد روغن است و میتوان از این دانههای آن در تولید سوختهای زیستی و از کنجاله آن در بخش کشاورزی به عنوان سم دفع آفات استفاده کرد. رئیس پژوهشکده شیمی و پتروشیمی پژوهشگاه صنعت نفت تولید بیودیزل از اتانول را از دیگر جایگزینهای سوختهای فسیلی اعلام و تصریح کرد: در اواخر دهه 1970 اتانول به عنوان ماده افزودنی بنزین برای بالا بردن عدد اکتان این فرآورده راهبردی مورد استفاده قرار گرفت.
به گفته احمدی، هم اکنون تولید اتانول در شهر اهواز در حال انجام است. وی نبود هماهنگی و برنامه منسجم در زمینه کشت دانه و فرمولاسیون سوختها، موازی کاری گروههای تحقیقاتی، نبود حلقههای تکمیل و اجرای طرح و نبود استانداردهای سوخت، را از چالشهای موجود در زمینه استفاده از سوختهای زیستی اعلام و خاطرنشان کرد: ارائه طرح ملی و هدفگذاری مشخص در زمینه بیابانزدایی و تولید زیست توده، تولید صنعتی بیودیزل و بیواتانول، فرمولاسیون و آزمایشهای موتوری سوختهای ترکیبی، تهیه مواد مورد نیاز و استانداردسازی سوختهای تجدیدپذیر از راههای توسعه سوختهای پاک در کشور به شمار میرود. وی در پایان اظهار داشت: برای توسعه سوختهای پاک در کشور، علاوه بر تدوین استانداردهای لازم برای تولید سوختهای زیستی باید هماهنگیهای لازم میان وزارتخانههای نفت، نیرو و صنایع و دانشگاهها انجام شود.