جلوگيري از خام فروشي گوگرد در آينده نزديک
شانا ـ گروه نفت: پژوهشگاه صنعت نفت، به فناوري لازم براي استفاده از گوگرد در کشاورزي دست يافته است.
به گزارش خبرنگار شانا، محمود ترکي در نشست خبري امروز (سهشنبه 17 خرداد) با اعلام اين خبر افزود: بر اساس بررسيها، بيش از 16 ميليون هکتار زمين کشاورزي در کشور وجود دارد که از اين ميزان 8 تا 5/8 ميليون هکتار ميتوان براي اصلاح مواد قليايي از گوگرد استفاده کرد.
معاون فناوري و امور بينالملل پژوهشگاه صنعت نفت با بيان اين که سالهاي گذشته بخش قابل توجهي از گوگرد توليدي صنعت نفت به شکل خام و هر تن 50 تا 60 دلار صادر شده است، گفت: با استفاده از فناوري در اختيار پژوهشگاه صنعت نفت، ارزش افزوده اين گوگردها به هرتن 300 دلار رسيده كه با استفاده از عناصر ريز مغذي، اين ارزش افزوده به 500 تا 600 دلار هر تن نيز خواهد رسيد.
وي نياز گوگرد کشاورزي براي افزايش حاصلخيزي خاک کشور را سالانه حدود 8 ميليون تن اعلام کرد و گفت: اين گوگرد ميتواند حاصلخيزي خاک را افزايش دهد و سبب جذب موادمعدني براي گياهان شود.
ترکي تامين نياز صنعت نفت به دانش و فناوري تبديل گوگرد به محصولات با ارزش افزوده بالا، ايجاد بسترهاي مناسب براي جلوگيري از خام فروشي گوگرد، دستيابي به دانش طراحي و ساخت واحدهاي توليد گوگرد بنتونيتي و توسعه فناوري توليد گوگرد بنتونيتي غني شده با آهن، روي و منگنز را از اهداف دستيابي محققان پژوهشکده شيمي و پتروشيمي پژوهشگاه صنعت نفت به توليد گوگرد کشاورزي اعلام کرد.
رئيس پژوهشکده پالايش نفت پژوهشگاه صنعت نفت نيز در اين مراسم گفت: همزمان با افزايش استحصال و بهرهبرداري از منابع هيدروکربوري نفت و گاز در جهان، توليد گوگرد از مصرف آن فراتر رفته و سالانه مقادير فراواني از آن به صورت مازاد باقي ميماند؛ از اين رو کشورهاي عمده توليد کننده گوگرد بايد به دنبال راهبردهاي ميان مدت و بلندمدت براي مصرف گوگرد مازاد خود باشند.
دکتر تيموري افزود: يافتن مصارف جديد براي گوگرد مازاد پالايشگاههاي نفت و گاز کشور و تبديل آن به محصولاتي با ارزش افزوده از جايگاه ويژهاي در توسعه فناوري و اقتصاد کشور برخوردار است.
وي توليدکنوني گوگرد کشور را دو ميليون تن در سال اعلام کرد و گفت: از اين ميزان دو هزار تن در روز در پالايشگاه خانگيران مشهد توليد ميشود؛ از اين رو طرح توليد گوگرد کشاورزي در اين پالايشگاه اجرا و محصولات توليد شده در آن براي تستهاي ميداني در 25 استان کشور توزيع شده است.
رئيس پژوهشکده پالايش نفت پژوهشگاه صنعت نفت درباره مشکلات مرتبط با نقل و انتقال گوگرد توليد شده در پالايشگاه خانگيران گفت: وجود مشکلات مرتبط با انبار، حملونقل و ملاحظات زيست محيطي،گوگرد، همچنين عدمصرفه اقتصادي خام فروشي آن سبب شده است تا پالايشگاه گازخانگيران بخشي از توليد گوگرد خود را به توليد فرآورده گوگرد بنتونيتي اختصاص دهد.
وي ادامه داد: به همين منظور پژوهشگاه صنعت نفت در تعامل با اين پالايشگاه، زمينه توليد انبوه فورمولاسيونهاي مختلف گوگردي حاوي بنتونيت و عناصر ريزمغذي (نانواکسيدهاي فلزي) را فراهم کرده است.
دکتر تيموري با بيان اين که پژوهشگاه صنعت نفت در سال 88 در ميان 41 مرکز پژوهشي کشور رتبه نخست را به دست آورده است، گفت: اين پژوهشگاه هم اکنون براي استفاده گوگرد توليد شده در صنعت نفت براي ساير مصارف همچون استفاده به جاي قير در آسفالت، مذاکراتي با وزارت راه و شرکت گاز در دست اقدام دارد.
رئيس پژوهشکده نفت پژوهشگاه صنعت نفت از انتشار آگهي فروش دانش فني توليد کاتاليست زئوليست آچاهار، ريفورميت، اس. پي. اچ (سولفورزدايي از نفتا)، نانو کربن تويوب و نانو اکسيدهاي فلزي خبر داد و گفت: اين آگهيها از اوايل هفته آينده در روزنامههاي کثيرالانتشار کشور منتشر خواهند شد.
دکتر ابراهيم علايي، مسئول پروژه گوگرد کشاورزي در پژوهشگاه صنعت نفت نيز اظهار داشت: هم اکنون ميزان مصرف و توليد گوگرد در جهان با يکديگر همخواني ندارد؛ به طوري که توليد اين محصول 60 ميليون تن در روز و مصرف آن 3 تا 4 هزار تن است؛ از اين رو ميبايست کشورهاي توليد کننده گوگرد به فکر افزايش افزوده و تبديل اين محصول به ساير فرآوردههاي نفتي و گازي باشند.
دکتر علايي گفت: در شرايط کنوني سالانه 5/4 ميليون تن کودشيميايي در صنعت کشاورزي کشور مصرف ميشود که در صورت جايگزيني گوگرد کشاورزي با اين ماده، علاوه بر آثار زيست محيطي مناسب ميتواند ارزش افزوده زيادي را براي کشور به همراه داشته باشد.
وي گفت: چنانچه پژوهشگاه صنعت نفت بتواند فرمولاسيون گوگرد کشاورزي را با استفاده از اکسيدهاي فلزي همچون روي بسازد، ارزش افزوده هر تن گوگرد توليدي در کشور به 450 تا 600 دلار خواهد رسيد؛ در حالي که هم اکنون اين ارزش براي هر تن گوگرد 50 تا 60 دلار است.