تهران ـ رییس پژوهشکده شیمی و پتروشیمی پژوهشگاه صنعت نفت گفت: این پژوهشگاه به دانش فنی تولید گوگرد کشاورزی دست یافته است و این طرح ملی پس از طی دوره آزمایشی در خاکهای زراعی سطح کشور اجرا میشود.
“امیرناصر احمدی” روز سهشنبه در جمع خبرنگاران افزود: همگام با افزایش استحصال و بهرهبرداری از منابع هیدروکربنی نفت و گاز در جهان تولید گوگرد فراتر از مصرف شده است و سالانه مقادیر متنابهی از آن به صورت مازاد باقی میماند.
وی خاطرنشان کرد: در این راستا یافتن مصارف جدید برای گوگرد مازاد پالایشگاههای نفت و گاز کشور و تبدیل آن به محصولاتی با ارزش افزوده از جایگاه ویژهای در توسعه فناوری و اقتصادی کشور برخوردار است.
احمدی یادآور شد: در سالهای گذشته بخش قابل توجهی از گوگرد تولیدی صنعت نفت به شکل خام روانه بازارهای صادراتی میشد که از نظر اقتصادی توجیهپذیر نبود از سوی دیگر بررسیهای فنی و اقتصادی نشان میدهد که استفاده از گوگرد در صنعت کشاورزی کشور موجب بهبود کمی و کیفی محصولات کشاورزی میشود.
رییس پژوهشکده شیمی و پتروشیمی پژوهشگاه صنعت نفت افزود: به همین منظور محققان این پژوهشگاه در اقدامی مناسب دانش ساخت فرمولاسیونهای مختلف گوگردی متناسب با شرایط اقلیمی خاکهای کشور را بومیسازی کردند.
وی گفت: تامین نیاز صنعت نفت به دانش و فناوری تبدیل گوگرد به محصولات با ارزش افزوده بالا، ایجاد بسترهای مناسب جهت جلوگیری از خام فروشی گوگرد، دستیابی به دانش طراحی و ساخت واحدهای تولید گوگرد بنتونیتی و توسعه فناوری تولید گوگرد بنتونیتی غنی شده با آهن، روی و منگنز از مهمترین اهداف بومیسازی این دانش بود.
احمدی خاطرنشان کرد: پالایشگاه گاز شهید هاشمینژاد (خانگیران)بزرگترین تولیدکننده گوگرد در کشور است و این پالایشگاه روزانه بالغ بر دو هزار تن گوگرد تولید میکند که در این زمینه وجود مشکلات مرتبط با انبارداری، حمل و نقل و ملاحظات زیست محیطی و گوگرد و همچنین عدم صرفه اقتصادی خام فروشی آن باعث شد تا پالایشگاه گاز خانگیران بخشی از گوگرد خود را به تولید فرآورده گوگرد بنتونیتی اختصاص دهد.
وی افزود: به همین منظور پژوهشگاه صنعت نفت توانسته است در تعامل با مدیریت این پالایشگاه زمینه تولید انبوه فرمولاسیونهای مختلف گوگردی حاوی بنتونیت و عناصر ریزمغذی را فراهم کند.
احمدی خاطرنشان کرد: همچنین بر اساس قرارداد میان پژوهشگاه صنعت نفت با موسسه تحقیقات خاک و آب وزارت کشاورزی، بخشی از اولین تولید آزمایشی گوگرد بنتونیتی در پالایشگاه خانگیران جهت انجام آزمایشهای میدانی در استانهای مختلف کشور توزیع شده است.
وی افزود: در حال حاضر تولید گوگرد در صنعت نفت حدود دومیلیون تن در سال است که فضای کافی برای نگهداری آن وجود ندارد.
احمدی با اشاره به برنامهریزی پژوهشگاه صنعت نفت برای استفاده از گوگردهای انباشته شده در پالایشگاههای خانگیران و ایلام گفت: در مرحله بعد وارد فازهای پارسجنوبی خواهیم شد و در هر فاز پارسجنوبی، پلنتهایی ایجاد خواهد شد و گوگرد انباشته شده آنها در همان مکان تبدیل به گوگرد مورد استفاده در صنعت کشاورزی میشود.
رییس پژوهشگاه شیمی و پتروشیمی پژوهشگاه صنعت نفت یادآور شد: تولید گوگرد فاز 2و3 پارسجنوبی حدود 200 تن در روز است و ما باید این 200 تن را به گوگرد مورد استفاده در صنعت کشاورزی تبدیل کنیم تا علاوه بر تغذیه خاک، معضل انباشته شدن گوگرد را برطرف کنیم.