پیشگیری از خطرات کودهای شیمیای با جایگزینی گوگرد
محققان پژوهشکده شیمی و پتروشیمی پژوهشگاه صنعت نفت به دانش فنی تولید گوگردهای کشاورزی فرموله شده مناسب با خاک مناطق مختلف کشور دست یافتند.
به گزارش خبرنگار پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) دکتر امیرناصر احمدی، رییس پژوهشکده شیمی و پتروشیمی پژوهشگاه صنعت نفت در نشست خبری اعلام دستیابی به دانش فنی تولید گوگرد کشاورزی اظهار کرد: پژوهشگاه صنعت نفت که دارای یک دهه سابقه در انجام فعالیتهای پژوهشی در زمینه گوگرد و تبدیلات گوگردی است با انجام این طرح توانست یکی از مشکلات اساسی را که ایجاد همبستگی بین وزارتخانههای نفت، شرکت ملی گاز و وزارت جهادکشاورزی و سازمان تحقیقات خاک و آب بود) را برطرف کند.
وی افزود: طرح تولید گوگرد کشاورزی با توجه به دشواریهای آن در قالب یک پروژه ملی تعریف شد و در این راستا وزرای وقت نفت و جهادکشاورزی تفاهمنامهای امضا کردند که بر اساس آن مجری طرح، پژوهشگاه صنعت نفت و کارفرما و تاییدکننده علمی و صنعتی سازمان تحقیقات خاک و آب بود.
احمدی تصریح کرد: در این طرح با وارد شدن به منطقه خانگیران توانستیم گروههای صنعتی را نسبت به صرفه نبودن فروش گوگردخام و امکان تبدیل گوگرد مازاد بر مصرف به محصولات با ارزش افزوده بالاتر متقاعد کنیم که با توجه به افزایش مصرف گوگردکشاورزی در کشورهای مختلف جهان، تولید این محصول را به عنوان راهی برای مصرف گوگرد مازاد به صرفه اقتصادی بالاتر پیشبینی کردیم.
رییس پژوهشکده شیمی و پتروشیمی پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به تولید یک سوم گوگرد کشور در پالایشگاه خانگیران خاطرنشان کرد: نخستین تولید آزمایشی گوگردکشاورزی بنتونیتی پالایشگاه خانگیران که به همت محققان پژوهشگاه صنعت نفت به انجام رسیده است به موسسه تحقیقات خاک و آب وزارت جهادکشاورزی جهت انجام تستهای میدانی در استانهای مختلف ارسال شده است.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد با ساخت پالایشگاههای جدید بر مبنای حضور ترکیبات ریزمغذی در فرمولاسیونهای جدید و همچنین ساخت پایلوت درمحل پژوهشگاه صنعت نفت برای تولید و تست فرمولاسیونهای مختلف و ارائه آن پس از تست به صنعت بتوانند زمینه تولید انبوه فرمولاسیونهای مختلف گوگردی حاوی بنتونیت و عناصر ریزمغذی را فراهم کنند.
به گزارش ایسنا، دکتر ابراهیم علایی، مسوول طرح تولید گوگردکشاورزی هم در ادامه این نشست خبری با اشاره به اینکه ایران دومین دارنده منابع عظیم گازی دنیا بوده و برنامهها و طرحهای توسعه ملی در نقاط مختلف کشور در دست اجراست اذعان کرد: اگر نگاهی به بالانس بینالمللی مصرف و تولید گوگرد در خاورمیانه، منطقه و جهان داشته باشیم به تفاوت در میزان تولید و مصرف گوگرد پیمیبریم به گونهای که میزان تولید گوگرد بیش از 60 میلیون تن و میزان مصرف حدود 4 میلیونتن کمتر از تولید است.
وی افزود: تفاوت در میزان تولید و مصرف گوگرد نشان دهنده معضل فروش گوگرد در سنوات آتی برای کشورهای تولیدکننده بوده که ضرورت انجام اقداماتی برای اصلاح و تبدیل آن به ترکیبات با ارزش افزوده بالاتر را پیش از پیش روشن میکند.
علایی با بیان اینکه تولید گوگردکشاورزی در جهت تبدیل گوگردخام به محصولی با ارزش افزوده بالاتر و همچنین مصرف گوگرد مازاد انجام شده است، تصریح کرد: باید در مراکز عمده تولید گوگرد در کشور مانند پالایشگاه گاز خانگیران که به دلایلی مشکل در صادرات دارند به سمت تبدیل این گوگردخام به گوگردکشاورزی بنتونیتی غنی شده با آهن، روی و منگنز (درآینده) حرکت کنیم و امیدواریم بتوانیم با جایگزینی گوگردکشاورزی به جای 5/4 میلیون تن کودشیمیایی ضمن جلوگیری از تجمعات زیستی محیطی این کودها انقلابی در کشاورزی رقم بزنیم.
وی اظهار کرد: پالایشگاه گاز خانگیران دارای 6 ماژول به ظرفیت یک تن در ساعت به ازای هر ماژول بوده که در این طرح یک ماژول را برای تولید گوگرد کشاورزی اختصاص دادهایم که با تعریف این طرح در قالب یک پروژه ملی و تولید نخستین مرحله گوگرد آن را برای انجام تستهای میدانی در 25 استان بر روی چهار محصول استراتژیک بهاره و چهار محصول استراتژیک زمستانه به موسسه تحقیقات خاک و آب وزارت جهادکشاورزی ارسال کردهایم.
علایی در ادامه تصریح کرد: قیمت متوسط فروش گوگردخام بین 70 تا 75 دلار در تن است که با تولید گوگردکشاورزی به عنوان محصولی با ارزش افزوده بالاتر به حدود 300 دلار در تن میرسد و همچنین با افزودن اکسیدهای فلزی مانند آهن، روی و منگنز به ارزشی حدود 450 تا 600 دلار در تن خواهد رسید که امیدواریم ضمن ایجاد صرفه اقتصادی برای کشور بتوانیم انقلاب و تحول عظیمی در صنعت و کشاورزی کشور به وجود آوریم.
این عضو هیات علمی پژوهشکده شیمی و پتروشیمی پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به آمریکا، کانادا و لهستان به عنوان کشورهای تولیدکننده و عرضهکننده گوگرد کشاورزی در جهان خاطرنشان کرد: به طور کلی 16 میلیون هکتار از اراضی ملی کشور دارای ساختار قلیایی است که از این میان هشت میلیون هکتار به اصلاحکنندههای خاک نیاز دارد و از آنجا که ظرفیت تولید گوگرد به طور متوسط دوهزار تن در روز بوده و هر هکتار از اراضی کشاورزی به 500 هزار تا دو میلیونتن گوگردکشاورزی برای اصلاح نیاز دارد امیدواریم پس از گذشت سه یا چهار برنامه توسعه و افزایش ظرفیت تدریجی گوگردکشاورزی در کشور بتوانیم تولید این محصول را به دو میلیونتن در سال برسانیم.
رییس واحد کودهای شیمیایی و موادمغذی پژوهشکده شیمی و پتروشیمی پژوهشگاه صنعت نفت در خصوص ویژگیها و مزایای استفاده از گوگردکشاورزی عنوان کرد: وقتی گوگرد Ph خاک را در حد چند دهم اصلاح میکند ظرفیت عظیمی از عناصر غذایی در خاک آزاد میشود که قابلیت مصرف در بخش کشاورزی را دارد و نیاز تغذیهای خاکها و مصرف کودها را کاهش میدهد.
همچنین وقتی با استفاده از گوگردهای کشاورزی شرایط شیمیایی خاک اصلاح میشود و ظرفیتهای بالقوه به بالفعل تبدیل میشود، شاهد افزایش کیفیت خاک و نهایتا محصولات کشاورزی حاصل از خاک مورد نظر هستیم.
علایی در پایان اذعان کرد: با توجه به این که ایران دومین منابع عظیم هیدروکربنی را در اختیار داشته و همچنین با توجه به افزایش میزان گوگرد استحصال شده با ترشتر شدن منابع هیدروکربنی استخراج شده در آینده و سختتر شدن استانداردهای بینالملی در جهت کاهش میزان گوگرد در فرآوردههای نفتی شاهد افزایش مازاد گوگرد تولید شده نسبت به مصرف آن هستیم که امیدواریم، بتوانیم با بومیسازی دانش فنی ساخت فرمولاسیونهای مختلف گوگردی متناسب با شرایط اقلیمی خاک قدمی در این راستا برداریم.
دکتر تیموری، معاون صنایع پایین دستی پژوهشگاه صنعت نفت هم در این نشست خبری اظهار کرد: تهیه اوره با پوشش گوگردی از دیگر دستاوردهای این پژوهشگاه در زمینه کشاورزی است و اداره کشاورزی استان کرمانشاه متعهد به خرید این محصول به حجم 200 هزار تن در سال برای مصرف، شده است.