با تلاش پژوهشگران داخلی محقق شد
دستیابی به توانایی حذف خوردگی در کولر هوایی پالایشگاههای کشور
با تلاش پژوهشگران پژوهشگاه صنعت نفت، توانایی حذف خوردگی کولر هوایی پالایشگاهها در کشور ایجاد و این پروژه در پالایشگاه بندرعباس با موفقیت اجرا شد.
مجری طرح رفع مشکل کولر هوایی واحد آیزوماکس پالایشگاه در کولرهای هوایی واحد آیزوماکس پالایشگاه بندرعباس و بالا بودن هزینه تعویض کولر این واحد صنعتی، متخصصان خوردگی فلزات و کاتالیست پژوهشگاه صنعت نفت با هدف جلوگیری از تحمیل هزینههای سنگین تعمیر این تجهیزات، اقدام به شناسایی عوامل ایجاد خوردگی در کولر هوایی کردند.
دکتر اکبر ایراندوخت با اشاره به عملکرد کولر هوایی در واحد آیزوماکس افزود: با توجه به تولید فرآوردههای میان تقطیر با کیفیت بالا در واحد آیزوماکس (یا شکست هیدروژنی) وظیفه کولر هوایی در این واحد، خنک کردن محصولات خارج شده از راکتور با استفاده از جریان هواست تا پس از سرد شدن، به سایر دستگاههای واحد وارد شود.
وی اظهار داشت: با توجه به وجود مقدار زیادی از ترکیبات گوگردی و نیتروژنی در نفت خام سنگین ورودی به پالایشگاه بندرعباس (خوراک پالایشگاه)، کولرهای این پالایشگاه زمینه زیادی برای بروز مشکل خوردگی دارند، تاکنون، کل کولر هوایی این پالایشگاه (16 دسته تیوب) دو بار تعویض شده است که این مساله علاوه بر تحمیل هزینههای مالی، به دلیل shutdown اضطراری و خارج شدن واحد از مدار تولید (هنگام تعویض کولر)، زیان زیادی به دنبال دارد.
دکتر ایراندوخت تصریح کرد: پس از بسته شدن قرارداد پژوهشی با پالایشگاه بندرعباس، دو پروژه به صورت همزمان در پژوهشگاه صنعت نفت تعریف و واحد آیزوماکس با استفاده از نرمافزارهای تجاری موجود شبیهسازی شد، سپس بر اساس آنالیز نمونههای گرفته شده از پالایشگاه، صحت شبیهسازی انجام شده در پژوهشگاه به اثبات رسید.
وی افزود: براساس اطلاعات به دست آمده، علاوه بر گازها، وجود نمکهای خورنده کلرید آمونیوم و نیز هیدروسولفید آمونیوم در کولر هوایی واحد آیزوماکس پالایشگاه بندرعباس به اثبات رسید، از این رو قرار شد برای جلوگیری از بروز گرفتگی و خوردگی غلظت گازهای آمونیاک، سولفید هیدروژن و اسید کلریدریک به حداقل کاهش یابد.
دکتر ایراندوخت با بیان این که رسوبگرفتگی و خوردگی در همه واحدهای آیزوماکس پالایشگاهها وجود دارد، اظهار داشت: با توجه به این که خوراک این واحدها شامل مقدار زیادی ترکیبهای گوگردی و نیتروژنی است، در راکتور، ترکیبهای اکسیژنی به بخار آب، نیتروژنی به آمونیاک و گوگردی به سولفید هیدروژن تبدیل میشود، همچنین با توجه به انجام عملیات شکست مولکولی در این راکتور، فضایی غنی از گازهای خورنده شامل هیدروژن، سولفید هیدروژن، مونواکسیدکربن، آمونیاک و اسیدکلریدریک شکل میگیرد.
به گفته وی، در بسیاری از واحدهای هیدروکراکینگ در دنیا و واحدهای تصفیه هیدروژنی، مشکل رسوبگرفتگی و نیز خوردگی شدید در کولر هوایی مشاهده میشود.