پژوهشگاه نفت براي توليد کاتاليستها 4 ميليون دلار سرمايه گذاري مي کند
شانا ـ گروه نفت: حدود 4 ميليون دلار سرمايهگذاري براي تجهيز آزمايشگاهها و طرحهاي پايلوت کنترل کيفيت کاتاليستهاي پرمصرف صنايع پالايش نفت، گاز و پتروشيمي از سالهاي گذشته تاکنون در مرکز تحقيقات کاتاليست انجام شده است.
رئيس واحد شناسايي و بررسي راکتوري مرکز تحقيقات کاتاليست پژوهشگاه صنعت نفت در گفتوگو با خبرنگار شانا تصريح کرد: با توجه به اهميت کاتاليستها درفرآيندهاي پتروشيمي و پالايشي با راهاندازي واحدهاي تازه ساخت، مصرف کاتاليست در ايران به 5 هزار تن در سال خواهد رسيد و با توجه به اين که کاتاليستهاي جديدي در صنايع کشور عرضه ميشود، ميبايد به شناسايي و ارزيابي و بررسي عملکرد اين کاتاليستها پرداخت.
احمد فضلالهي گفت: ارزش بازار جهاني محصولات کاتاليستي هم اکنون بيش از 9 ميليارد دلار و مصرف اين مقدار کاتاليست در سطح جهان سبب توليد حدود چهار هزار ميليارد دلار سوخت و انواع مواد شيميايي و پتروشيميايي شده است.
رئيس واحد شناسايي و بررسي راکتوري مرکز تحقيقات کاتاليست پژوهشگاه صنعت نفت از مصرف سالانه بيش از 2000 تن انواع کاتاليستهاي صنعتي در کشور خبر داد و افزود: اين نياز خروج ساليانه بيش از 70 ميليون دلار ارز کشور را در پي داشته است.
وي در تشريح روند مصرف انواع کاتاليستها در مجتمعهاي پتروشيمي و پالايشگاهي کشور گفت: سالانه بيش از 270 تن کاتاليست تبديل به کمک بخار آب، بيش از 300 تن کاتاليست تبديل شيفت و سنتز متانول، بيش از 410 تن کاتاليستهاي تصفيه به کمک هيدروژن و هيدروکراکينگ، بيش از 300 تن کاتاليست غربالهاي مولکولي و جاذبها، بيش از 1500 تن کاتاليست فرآيند کراکينگ و بيش از 320 تن کاتاليست آلوميناي فعال در مجتمعهاي پتروشيمي و پالايشگاهي کشور مصرف ميشود.
فضلالهي تعيين کارايي کاتاليستهاي تجاري (خارجي) و ارائه نتايج به صنعت براي انتخاب بهترين کاتاليست را از زمينههاي فعاليت واحد شناسايي و بررسي راکتوري مرکز تحقيقات کاتاليست پژوهشگاه صنعت نفت معرفي و تصريح کرد: تعيين عملکرد کاتاليستهاي ساخته شده در داخل و مقايسه عملکرد آنها با کاتاليستهاي خارجي از ديگر زمينههاي فعاليت اين مرکز است و تاکنون موفق شدهايم با شکست تحريمها چند کاتاليست موفق داخلي را به صنعت نفت معرفي کنيم و گامي در مسير خوداتکايي و حمايت از شرکتهاي توليدکننده کاتاليست در کشور برداريم.
وي گفت: تاکنون خدمات آزمايشگاهي مختلفي از سوي پژوهشگاه صنعت نفت به دانشگاهها، موسسههاي پژوهشي و شرکتها (داخل و خارج از کشور) براي انجام آزمايشهاي شناسايي و کيفيتسنجي روي نمونههاي ساخته شده و در بخش بررسيهاي فيزيکي و شيميايي کاتاليست، ارزيابي راکتوري کاتاليست و خدمات مشاورهاي داده شده است.
فضلالهي تصريح کرد: با توجه به اين که کاتاليستهاي جديدي در صنايع مختلف دنيا عرضه ميشود، ميبايد به شناسايي، ارزيابي و بررسي عملکرد اين کاتاليستها پرداخت تا صنعت بتواند به کمک اين کاتاليستها و با استفاده بهينه از مواد اوليه، محصولات بيشتر و مرغوبتري را عرضه کند.
وي ادامه داد: با شناسايي و معرفي منابع مختلف و نيز کاتاليستهاي توليدي شرکتهاي داخلي، مشکلات ناشي از تحريم يا انحصار تهيه کاتاليستهاي مورد نياز برطرف ميشود.
رئيس واحد شناسايي و بررسي راکتوري مرکز تحقيقات کاتاليست پژوهشگاه صنعت نفت با بيان اين که صنايع نفت و گاز از مهمترين مصرفکنندگان کاتاليست در کشور هستند، افزود: علاوه بر پالايشگاههاي نفت و گاز، مجتمعهاي پتروشيمي، بيشتر کارخانههاي شيميايي، مجتمعهاي فولاد و برخي از کارخانههاي توليد محصولات غذايي در توليد خود از طيف گستردهاي از کاتاليستها استفاده ميکنند؛ به طوري که ساليانه مقادير زيادي ارز صرف خريد کاتاليستهاي مورد نياز از شرکتهاي توليدکننده خارجي ميشود.