پژوهشگاه صنعت نفت موفق به توليد لوله‌اي صد برابر مستحکم‌تر از فولاد شد

پژوهشگاه صنعت نفت موفق به توليد لوله‌اي صد برابر مستحکم‌تر از فولاد شد

با ابداع فرآيند توليد پيوسته نانو لولههاي کربني؛

پژوهشگاه صنعت نفت موفق به توليد لولهاي صد برابر مستحکمتر از فولاد شد

نانو لولههاي کربني يک ماده استراتژيک نانو است که در تمامي رشتههاي صنعتي کاربرد وسيعي دارد، رييس مرکز تحقيقات نانو تکنولوژي در پژوهشگاه صنعت نفت ميگويد: پس از 10 سال تلاش و تحقيق، ايران موفق به اختراع توليد پيوسته نانو لولههاي کربني شده است.

علي مراد رشيدي، مسئول طرح توليد انبوه نانولولههاي کربني در گفتوگو با خبرنگار پايگاه اطلاعرساني شرکت ملي نفت ايران با بيان اين مطلب گفت: فرآيند توليد نانولولههاي کربني در همه کشورهاي دنيا به صورت غيرپيوسته انجام ميشود و کشور ايران براي اولين بار توانست اين فرآيند را به صورت پيوسته اجرا کند.

وي افزود: نانو لولههاي کربني استوانههاي توخالي از جنس کربن با قطر يک تا چند نانو متر و طول ميکرومتر است که داراي خصوصيات ساختاري و ويژگيهاي منحصر به فرد هستند.

رشيدي تاکيد کرد: استحکام نانولولههاي کربني 100 برابر فولاد و وزني معادل يکششم فولاد را با هدايت الکتريکي و حرارتي بالا دارند.

رييس مرکز تحقيقات نانوتکنولوژي پژوهشگاه صنعت نفت تصريح کرد: توليد پيوسته نانو لولههاي کربني به روش خاصي از رسوبگذاري بخار هيدروکربنها، از گاز طبيعي در دماي بالا 800 تا 1000 درجه سانتيگراد است که در اين دما گاز طبيعي به کربن و هيدروژن شکسته ميشود.

وي افزود: کربن جدا شده روي نانوکاتاليست رشد داده ميشود سپس کاتاليزور در اين فرآيند حذف و نانولولهها شکل ميگيرند در کنار اين فرآيند يک فرآيند تک مرحله توليد هيدروژن هم ايجاد ميشود.

رشيدي گفت: در فرآيند توليد پيوسته نانولولههاي کربني در واقع گاز طبيعي را به ماده نانو ساختار با ارزشي مثل نانو لولههاي کربن و در کنار آن روش جديد توليد هيدروژن هم به دست ميآيد.

رييس مرکز تحقيقات نانوتکنولوژي پژوهشگاه صنعت نفت تصريح کرد: نانو لولهها به عنوان پايه کاتاليزور در واکنشهاي هيدروژناسيون کاربرد زياد دارند از جمله آنها ميتوان به گوگردگيري از ترکيبات نفتي اشاره کرد که با حذف گوگرد از گازوئيل و نفت، موفق شديم اين ترکيبات را به حد استانداردهاي جهاني برسانيم.

وي از ديگر کاربردهاي اين فيلتر و غشا اشاره کرد و گفت: از فيلتر و غشا براي جداسازي هيدروکربنها به منظور حذف آلايندهها از آب و پساب و جداسازي گازها استفاده ميشود.

رشيدي استفاده از گاز ارزان قيمت را در اين فرآيند مزيتهاي رقابتي با نمونههاي خارجي عنوان کرد و افزود: راکتور توليد نانو لولههاي کربن در پژوهشگاه صنعت نفت ابداع شدهاند، بدين معنا که در راکتورهاي مرسوم در کشورهاي جهان حدود 30 الي 45 دقيقه براي رشد کربن زمان نياز است و اين درحالي است که راکتور ابداعي پژوهشگاه صنعت نفت، فقط 2 دقيقه براي رشد کربن زمان ميبرد و اين موضوع باعث افزايش ميزان توليد و با هزينه پايين است.

وي گفت: با حمايت خوب پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران و ستاد توسعه فناوري نانو واحد توليد انبوه نانولولههاي کربني راهاندازي شده است که ظرفيت اين واحد بسته به نوع نانولوله بين 20 تا 100 کيلوگرم درروز است؛ با راهاندازي کارخانه توليد CNT با ظرفيت حدود 20 تن در سال و واگذاري آن به بخش خصوصي علاوه بر تامين نياز داخلي به اين ماده استراتژيک، ميتوان در تمامي بخشهاي صنعتي کشور براي آن بازارهاي خارجي يافت.

حمايتهاي خوبي از سوي ستاد نانو در اين زمينه انجام شده است و اميدواريم واحد صنعتي آن را تا دو سال آينده با بخش خصوصي راهاندازي کنيم و باتوجه به مزيت رقابتي، آن را صادر نماييم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین پست ها:

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support