پژوهشگاه صنعت نفت موفق به تولید لولهای صد برابر مستحکمتر از فولاد شد
با ابداع فرآیند تولید پیوسته نانو لولههای کربنی؛
پژوهشگاه صنعت نفت موفق به تولید لولهای صد برابر مستحکمتر از فولاد شد
نانو لولههای کربنی یک ماده استراتژیک نانو است که در تمامی رشتههای صنعتی کاربرد وسیعی دارد، رییس مرکز تحقیقات نانو تکنولوژی در پژوهشگاه صنعت نفت میگوید: پس از 10 سال تلاش و تحقیق، ایران موفق به اختراع تولید پیوسته نانو لولههای کربنی شده است.
علی مراد رشیدی، مسئول طرح تولید انبوه نانولولههای کربنی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه اطلاعرسانی شرکت ملی نفت ایران با بیان این مطلب گفت: فرآیند تولید نانولولههای کربنی در همه کشورهای دنیا به صورت غیرپیوسته انجام میشود و کشور ایران برای اولین بار توانست این فرآیند را به صورت پیوسته اجرا کند.
وی افزود: نانو لولههای کربنی استوانههای توخالی از جنس کربن با قطر یک تا چند نانو متر و طول میکرومتر است که دارای خصوصیات ساختاری و ویژگیهای منحصر به فرد هستند.
رشیدی تاکید کرد: استحکام نانولولههای کربنی 100 برابر فولاد و وزنی معادل یکششم فولاد را با هدایت الکتریکی و حرارتی بالا دارند.
رییس مرکز تحقیقات نانوتکنولوژی پژوهشگاه صنعت نفت تصریح کرد: تولید پیوسته نانو لولههای کربنی به روش خاصی از رسوبگذاری بخار هیدروکربنها، از گاز طبیعی در دمای بالا 800 تا 1000 درجه سانتیگراد است که در این دما گاز طبیعی به کربن و هیدروژن شکسته میشود.
وی افزود: کربن جدا شده روی نانوکاتالیست رشد داده میشود سپس کاتالیزور در این فرآیند حذف و نانولولهها شکل میگیرند در کنار این فرآیند یک فرآیند تک مرحله تولید هیدروژن هم ایجاد میشود.
رشیدی گفت: در فرآیند تولید پیوسته نانولولههای کربنی در واقع گاز طبیعی را به ماده نانو ساختار با ارزشی مثل نانو لولههای کربن و در کنار آن روش جدید تولید هیدروژن هم به دست میآید.
رییس مرکز تحقیقات نانوتکنولوژی پژوهشگاه صنعت نفت تصریح کرد: نانو لولهها به عنوان پایه کاتالیزور در واکنشهای هیدروژناسیون کاربرد زیاد دارند از جمله آنها میتوان به گوگردگیری از ترکیبات نفتی اشاره کرد که با حذف گوگرد از گازوئیل و نفت، موفق شدیم این ترکیبات را به حد استانداردهای جهانی برسانیم.
وی از دیگر کاربردهای این فیلتر و غشا اشاره کرد و گفت: از فیلتر و غشا برای جداسازی هیدروکربنها به منظور حذف آلایندهها از آب و پساب و جداسازی گازها استفاده میشود.
رشیدی استفاده از گاز ارزان قیمت را در این فرآیند مزیتهای رقابتی با نمونههای خارجی عنوان کرد و افزود: راکتور تولید نانو لولههای کربن در پژوهشگاه صنعت نفت ابداع شدهاند، بدین معنا که در راکتورهای مرسوم در کشورهای جهان حدود 30 الی 45 دقیقه برای رشد کربن زمان نیاز است و این درحالی است که راکتور ابداعی پژوهشگاه صنعت نفت، فقط 2 دقیقه برای رشد کربن زمان میبرد و این موضوع باعث افزایش میزان تولید و با هزینه پایین است.
وی گفت: با حمایت خوب پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران و ستاد توسعه فناوری نانو واحد تولید انبوه نانولولههای کربنی راهاندازی شده است که ظرفیت این واحد بسته به نوع نانولوله بین 20 تا 100 کیلوگرم درروز است؛ با راهاندازی کارخانه تولید CNT با ظرفیت حدود 20 تن در سال و واگذاری آن به بخش خصوصی علاوه بر تامین نیاز داخلی به این ماده استراتژیک، میتوان در تمامی بخشهای صنعتی کشور برای آن بازارهای خارجی یافت.
حمایتهای خوبی از سوی ستاد نانو در این زمینه انجام شده است و امیدواریم واحد صنعتی آن را تا دو سال آینده با بخش خصوصی راهاندازی کنیم و باتوجه به مزیت رقابتی، آن را صادر نماییم.