مراسم عقد قرارداد «با طرح ملی مروارید خلیج فارس» بین شرکت نفت فلات قاره ایران و پژوهشگاه صنعت نفت و رونمایی از محصول استراتژیک «دوغاب سیمان فوق سبک با فناوری نانو» عصر روز شنبه با حضور وزیر نفت در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد.
به گزارش خبرنگار «علمی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، “طرح ملی مروارید خلیج فارس” به عنوان بزرگترین طرح پژوهشی شرکت ملی نفت، مطالعهای برای مدلسازی سیستمهای نفتی خلیج فارس و دریای عمان است که منطقهای به وسعت 183 هزارو 500 کیلومترمربع، 80 ساختمان زمینشناسی، 17 میدان و 490 چاه نفت و گاز را در برمیگیرد و در نوع خود به لحاظ بزرگی و مقیاس، بینظیر است.
این طرح از طریق تعیین سیستمهای نفت و گاز، شناسایی ذخایر اکتشافی آتی و توسعه میادین هیدروکربنی را امکانپذیر خواهد کرد. دستاوردهای طرح از نظر اقتصادی تاثیر بسزایی در اکتشاف منابع هیدروکربنی و افزایش تولید و به تبع آن رونق اقتصادی کشور خواهد داشت.
تاکنون در اکتشاف میادین کشف شده از روشهای مرسوم و تا حدودی سنتی استفاده شده است. ولی در این مطالعه از آخرین تکنولوژیهای پیشرفته روز در زمینههای مدلسازی دو بعدی و سه بعدی در مقیاس ناحیهای استفاده میشود. همچنین در این مطالعه از رویکرد چند رشتهای، شامل بهرهگیری از آخرین روشهای توسعه یافته در علوم زمین (ژئوفیزیک، پتروفیزیک، ژئوشیمی و مدلسازی) و برای تشخیص فرآیندهایی مانند بازسازی تاریخچه تدفین رسوبات در پهنه خلیج فارس و دریای عمان از زمان پالئوزوئیک تا عهد حاضر (به ضخامت بیش از 6000 متر)، تعیین زمان زایش مواد هیدروکربنی در سنگ منشاء و خروج و مهاجرت نفت و گاز از سنگ منشا به سنگ مخزن، تعیین کمیت و کیفیت نفت و گاز تولید شده، تعیین زمان انباشته شدن نفت و گاز در تلههای ساختمانی و چینهای، تعیین ترتیب زمان وقایع زمینشناسی و تکتونیکی فعال در منطقه ردهبندی مناطق دارای پتانسیل تجمعات هیدروکربنی برای اکتشافات آتی استفاده شده است.
در «طرح ملی مروارید خلیج فارس» مطالعه 490 چاه که تاکنون حفاری شده است، تا اعماق 5000 متری با جدیدترین روشهای روز دنیا انجام میشود، همچنین در این طرح تمامی لایههای چاهها به دقت بررسی شده، تا با مدلسازی سه بعدی، اطلاعات ارزشمندی مانند زمان تولید نفت، جریان پیدا کردن و مسیرهای مهاجرت به دست آید.
به گزارش ایسنا، با در اختیار داشتن چنین اطلاعاتی میتوان نواحی که دارای ریسک اکتشافی کمتری بوده و احتمال وجود منابع هیدروکربوری در آن بیشتر است را مورد شناسایی قرار داد. بنابراین با روشهایی مانند مدلسازی سه بعدی، میتوان علاوه برکاهش میزان ریسک شناسایی ذخایر هیدروکربوری، از لحاظ مالی نیز صرفهجویی قابل توجهی انجام داد. زیرا با استفاده از شیوههای مرسوم اکتشاف، هزینه زیادی صرف میشد و در صورت عدم کشف منبع جدید، تمامی این هزینهها به هدر میرفت.
همچنین استفاده از تمامی توان داخلی و جدیدترین متدهای روز دنیا به عنوان یکی از ویژگیهای این طرح معرفی شده است. به گونهای که این طرح با شبکهسازی انجام شده مبتنی بر مطالعات زمینشناسی، ژئوفیزیک، ژئوشیمی، و مطالعات سه بعدی بوده و از نظر یکپارچگی با توجه به تعداد متخصصهای مورد نیاز مانند زمینشناسی ساختمانی، پتروفیزیک و… یک طرح جدید رشتهای محسوب میشود، بنابراین یکپارچگی اطلاعات که با هدف یافتن اهداف اکتشافی جدید انجام میشود، از آخرین متدولوژی روز که با در کنار هم قرار گرفتن تخصصهای مختلف شکل میگیرد، انجام میشود.
به گزارش ایسنا، در این طرح در قالب آموزش حین کار، دانش مدلسازی سه بعدی روز دنیا به متخصصان داخلی منتقل خواهد شد، همچنین این طرح به عنوان فرصتی مناسب برای انتقال دانش فنی و فناوری و ارتقای دانش پژوهشگران داخلی خصوصا در حیطه مدلسازی سه بعدی معرفی شده تا در حین اجرای این طرح پژوهشگران داخلی به درجهای از توانمندی برای انجام مطالعات بومی شده دست یابند.