تهران ـ مدیر عامل پژوهشگاه صنعت نفت گفت: طرح مروارید خلیج فارس منجر به اکتشاف میادین گازی و نفتی در خلیج فارس میشود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، “وحید حدادی اصل” روز سهشنبه در نشستی خبری افزود: طرح مروارید خلیج فارس از چند منظر قابل توجه است که نخستین مورد این است که مراکز علمی کشورمان وارد مرحله عملیاتی میشوند و به این افتخار رسیدهاند که جایگزین کشورهای استعمارگر غرب و شرق در پروژههای نفت و گاز شود.
این مقام مسئول اظهار داشت: نکته قابل توجه دیگر، رجوع شرکتهای عملیاتی به مراکز تحقیقاتی است که در عمر 100 ساله صنعت نفت به ندرت چنین مواردی وجود داشته است.
مدیر عامل پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به عمر 52 ساله این پژوهشگاه، اظهار امیدواری کرد: وضعیت مراکز تحقیقاتی ما به مرحلهای برسد که بتوانیم در سالهای آتی به صدرو دانش فنی دست یابیم.
حدادی اصل با اشاره به اینکه هم اکنون نقاط مبهمی در اکتشاف این میادین وجود دارد گفت: یکی از ابهامات این است که کشورهای همسایه مثل عربستان توانستهاند لایههای قویتری را شناسایی، اکتشاف و تولید کنند و این طرح به ما کمک میکند بدانیم وقوع این اتفاق برای ایران نیز امکانپذیر است.
مدیر عامل پژوهشگاه صنعت نفت افزود: در صورتی که این میادین شناسایی و حفاری شوند به طور قطع ارزش افزوده بیشتری برای کشور به دنبال خواهد داشت.
وی شناسایی اهداف اکتشافی جدید، اولویتبندی آنها و دستیابی به قطعیتها برای توسعه میادین در دست اجرا را از جمله دستاوردهای طرح مروارید خلیج فارس عنوان کرد.
به گزارش ایرنا، قرارداد طرح ملی ـ پژوهشی مروارید خلیج فارس مشتمل بر مدلسازی سیستمهای نفت خلیج فارس و دریای عمان، شنبه (شانزدهم مهرماه) در محل پژوهشگاه صنعت نفت، میان این پژوهشگاه و شرکت نفت فلات قاره ایران امضا شد.
این پژوهش منطقهای به وسعت 183 هزار و 500 کیلومترمربع شامل 80 ساختار زمین شناسی، 17 میدان نفتی و 490 چاه نفت و گاز را در برمیگیرد و از طریق تعیین سیستمهای نفت و گاز، شناسایی ذخایر اکتشافی آتی و توسعه میادین هیدروکربنی را امکانپذیر میکند.
طرح مدلسازی سیستمهای نفتی خلیج فارس و دریای عمان (طرح مروارید خلیج فارس) از رویکرد چند رشتهای شامل بهرهگیری از آخرین روشهای توسعه یافته در علوم زمین (ژئوفیزیک، پتروفیزیک، ژئوشیمی و مدلسازی) برای تشخیص فرآیندهای بازسازی تاریخچه رسوبات در پهنه خلیج فارس و دریای عمان از زمان پالئوزوئیک تاکنون، تعیین زمان زایش، خروج و مهاجرت نفت و گاز، تعیین کمیت و کیفیت نفت و گاز تولید شده استفاده میشود.
همچنین این روشها در تعیین زمان انباشته شدن نفت و گاز در تلههای ساختمانی و چینهای، تعیین ترتیب زمانی وقایع زمین شناسی و تکتونیکی فعال در منطقه و ردهبندی مناطق دارای پتانسیل تجمعهای هیدروکربنی برای اکتشاف کاربرد دارد.
در این طرح همه لایههای چاهها به دقت بررسی خواهد شد تا با مدلسازی سه بعدی اطلاعات ارزشمندی مانند زمان تولید نفت، جریان پیدا کردن و مسیرهای مهاجرت به دست آید. با در اختیار داشتن چنین اطلاعات ارزشمندی میتوان نواحی که دارای ریسک اکتشافی کمتر و احتمال وجود منابع هیدرکربوری در آن بیشتر است را مورد شناسایی قرار داد.
با تکنیکهایی مانند مدلسازی سه بعدی میتوان علاوه بر رساندن میزان ریسک شناسایی ذخایر هیدروکربوری به حداقل، از لحاظ مالی نیز صرفهجویی قابل توجهی انجام داد، زیرا با استفاده از شیوههای مرسوم اکتشاف هزینه زیادی صرف میشد و در صورت کشف نشدن منبع جدید تمام این هزینهها به هدر میرفت.