شانا ـ گروه نفت: با اجرای “طرح استفاده مجدد از آب های دورریز بلوکهای اسمز معکوس پتروشیمی فجر” به عنوان بزرگترین پروژه بازیافت آب در خاورمیانه، برداشت آب از رودخانه کارون 20 درصد کاهش مییابد.
کارشناس مرکز تحقیقات انرژی پژوهشگاه صنعت نفت در گفتوگو با خبرنگار شانا تصریح کرد: پروژه بهینهسازی پتروشیمی فجر از نظر گستردگی کار، بزرگترین پروژه بازیافت آب در خاورمیانه به شمار میآید و هم اکنون در مرحله نصب تجهیزات است.
مهدی گوگل با بیان این که پتروشیمی فجر کل نیاز utility (آب، برق و بخار) پتروشیمیهای منطقه اقتصادی ماهشهر را تامین میکند، افزود: در صورت متوقف شدن این واحد، همه واحدهای منطقه از حرکت باز میایستند؛ بنابراین کلیدیترین پتروشیمی در منطقه محسوب میشود و از نظر وسعت کار نیز به لحاظ این که آب، برق و بخار پتروشیمیهای متعددی را تامین میکند، یکی از بزرگترین یوتیلیتیهای جهان در کنار پتروشیمی مبین در عسلویه است.
وی افزود: بر اساس برنامهریزی، برای بهینهسازی این پتروشیمی با استفاده از روشهای مختلف، از دورریز سیستمهای تصفیه آب، استفاده مجدد میشود و 62 هزار متر مکعب برداشت آب از رودخانه کارون کاهش مییابد.
مهدی گوگل در تشریح روند اجرای طرح بهینهسازی در پتروشیمی فجر گفت: پسابهای خروجی از سیستمهای تصفیه آب کارون را که تا پیش از این دور ریخته میشد و با سیستمهای تصفیه مرسوم نظیر اسمز معکوس (به دلیل نیاز به فشار بالا و تبخیر) غیرقابل تصفیه به نظر میرسید، مطالعه کردیم؛ به گونهای که از ترکیب ماژولهای تصفیه استفاده کردیم و با استفاده از این روش موفق شدیم 73 درصد از پسابهای سیستمهای تصفیه را بازیافت و به آب مقطر تبدیل کنیم.
گوگل افزود: با استفاده از این روش، 20 درصد برداشت آب از رودخانه کارون کاهش یافته که معادل 62 هزار مترمکعب در روز است که تا پیش از اجرای پروژه دور ریخته میشد و برای جبران نیاز به برداشت آب از رودخانه کارون بود. کارشناس مرکز تحقیقات انرژی پژوهشگاه صنعت نفت درباره دیگر طرحهای بهینهسازی که با دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت در واحدهای صنعتی کشور انجام شده است، گفت: “پروژه کاهش مصرف آب در پتروشیمی رازی” طرح موفق دیگر در حوزه بهینهسازی است که با اجرای آن 2400 متر مکعب در روز برداشت این شرکت از رودخانه کارون کاهش یافت.
گوگل افزود: همچنین در “پالایشگاه گاز شهید هاشمینژاد خانگیران” طرح بهینهسازی مصرف آب انجام شد که با اجرای این طرح 650 متر مکعب در روز مصرف آب این پالایشگاه کاهش یافت؛ این میزان برابر با 40 درصد از کل مصرف این واحد صنعتی است.
به گفته وی، طرح دیگری در پالایشگاه فوق به منظور “بالانس بخار فشار پایین” اجرا شد که نتیجه آن جلوگیری از اتلاف 50 تن در ساعت بخار فشار پایین در این پالایشگاه است.