مهار تورم و رشد تولید

مهار تورم و رشد تولید

واحد ایزومریزاسیون تحت لیسانس ایرانی در پالایشگاه شازند راه‌اندازی شد

نخستین واحد ایزومریزاسیون نفتا در پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند با دانش فنی «ایزومیر» به عنوان نخستین واحد تحت لیسانس ایرانی در صنعت پالایش کشور راهاندازی شد.

به گزارش خبرنگار پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مهندس محمود ترکی، معاون فناوری پژوهشگاه صنعت نفت که در نشست خبری احداث نخستین واحد پالایش کشوری با دانش فنی ایرانی سخن میگفت، اظهار کرد: بنزین برای این که بتواند در خودروها مورد استفاده قرار گیرد باید دارای یک سری مشخصات و استانداردهای عملکردی و محیط زیستی باشد به گونهای که هم عدد اکتان بالایی داشته باشد و هم از نظر مواد آروماتیک و آلودهکننده محیط زیست در حد استاندارد باشد. اگر عدد اکتان بنزینی از حد استاندارد بالاتر نباشد موتور خودروها دچار مشکل شده و نمیتواند به خوبی کار کند و به همین دلیل در گذشته فرآیندهایی مورد استفاده قرار میگرفت که با روشهای آروماتیک عدد اکتان بنزین را افزایش میدادند البته در این فرآیند از افزودنیهایی استفاده میشد که برای محیط زیست ایجاد مشکل میکرد.

وی افزود: به دلیل آلودهکننده بودن روش آروماتیک، این فرآیند در تولید بنزین در بسیاری از کشورهای دنیا منسوخ شده است و روش ایزومریزاسیون و دیگر روشها مورد استفاده قرار میگیرد.

معاون فناوری پژوهشگاه صنعت نفت با بیان این که در فرآیند ایزومریزاسیون دیگر آروماتی تولید نمیشود تصریح کرد: پژوهشگاه صنعت نفت برای نخستین بار در کشور به دانش فنی «ایزومیر» دست پیدا کرده تا بدون هرگونه افزودنی بتواند عدد اکتان بنزین را افزایشدهد.

در واقع اهمیت واحد ایزومریزاسیون و ویژگی آن نسبت به دیگر روشهای قدیمی دوستدار محیط زیست بودن و نداشتن مشکل عملکردی است.

به گزارش ایسنا، دکتر علیرضا خالقی نسب، مسوول طرح ایزومیر در خصوص راهاندازی واحد ایزومریزاسیون نفتا در پالایشگاه امام خمینی‌‌‌‌(ره) شازند اظهار کرد: طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند به نام» واحد آیزوم (ISOMUNIT) «نامگذاری شده است. این واحد، نفتای سبک حاصل از تقطیر نفت خام را با انجام واکنشهای ایزومریزاسیون در حضور کاتالیست به بنزین مرغوب تبدیل میکند.

وی افزود: مرغوبیت بنزین تولیدی این واحد اولا به دلیل عدد اکتان بالای آن در مقایسه با خوراک ورودی به آن است (عدد اکتان بنزین واحد ایزومریزاسیون پالایشگاه امام خمینی(ره) در حدود 20 واحد از خوراک ورودی آن بیشتر است)، ثانیا، این محصول فاقد هرگونه ترکیبات حلقوی است؛ به این ترتیب با اضافه شدن واحد ایزومریزاسیون به سبد بنزین پالایشگاه عدد اکتان بنزین تولید شده حتی با حذف سرب هم کاهش نمییابد و درصد ترکیبات حلقوی نیز به نحو قابل توجهی کاهش پیدا میکند.

خالقی نسب با بیان این که ارتقای کیفیت فرآوردههای نفتی به سطح استاندارد اروپایی «یورو 2005» یکی از اهداف توسعه پالایشگاههای کشور است، خاطرنشان کرد: از ضرورتهای اساسی در رسیدن به این سطح از مرغوبیت برای بنزین استفاده از محصول واحد ایزومریزاسیون نفتا در سبد بنزین پالایشگاه بوده و این موضوع نشاندهنده اهمیت و جایگاه این واحد در مجموعه طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی(ره) به شمار میرود.

وی ادامه داد: واحد ایزومریزاسیون نفتا در سطح توسعه پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند بر پایه دانش فنی «ایزومیر» که به نام شرکت ملی مهندسی ساختمان نفت ایران و پژوهشگاه صنعت نفت به ثبت رسیده توسط کارشناسان این پژوهشگاه طراحی شده است.

ظرفیت تولید این واحد روزانه یک میلیون و 350 هزار لیتر بنزین مرغوب با عدد اکتان حدود 85 است.

خالقی نسب با بیان این که این واحد در سال 83 طراحی شده و مدارک آن در اختیار کارفرما قرار گرفته است، اضافه کرد: کار احداث واحد مزبور در کنار سایر واحدهای طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی(ره) از سال 85 آغاز و در آبان سال 90 توسط کارکنان زحمتکش این پالایشگاه و با نظارت کامل کارشناسان پژوهشگاه صنعت نفت با موفقیت راهاندازی و یک ماه پس از آن توسط رییس جمهور افتتاح شد.

مدیر طرح راهاندازی واحد ایزومریزاسیون نفتا در پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند در خصوص چگونگی راهاندازی این واحد عنوان کرد: راهاندازی واحدهای پالایشی کاتالیستی معمولا طولانی، پیچیده و بعضا با حوادثی همراه است اما خوشبختانه راهاندازی واحد ایزومریزاسیون نفتا در طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند به دلیل دقت کامل طراحان آن در پژوهشگاه صنعت نفت به سرعت و بدون کوچکترین حادثه انجام گرفت که نشاندهنده قدرت فناوری و توان بالای نیروهای مهندسی کشور است.

همچنین تحقیقات برای دستیابی به فناوری ایزومریزاسیون نفتا با حمایتهای همه جانبه شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در پژوهشگاه صنعت نفت از سال 79 آغاز شده بود و کارشناسان پژوهشگاه پس از دو سال تلاش بیوقفه علمی در سال 81 موفق به دستیابی به دانش فنی آن شدند.

به گزارش ایسنا، وی با بیان این که راهاندازی واحد ایزومریزاسیون نفتا یکی از 15 طرح توسعهای پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند است، تصریح کرد:طراحی پایه واحد ایزومریزاسیون نفتا پالایشگاه شازند با عقد قرارداد با شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در سال 83 آغاز و در اسفند همان سال به انجام رسیده و مورد تایید کارفرما و شرکت ژاپنی( JGC مشاور کارفرما) قرار گرفت.

خالقی نسب در پایان با بیان این که دستیابی به دانش فنی ایزومیر مهمترین دستاورد راهاندازی واحد ایزومریزاسیون نفتا در پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند است، گفت: این واحد نخستین واحد تحت لیسانس ایران در صنعت پالایش نفت محسوب شده که به دلیل سرعت در دستیابی به دانش فنی و دقت در طراحی آن که منجر به راهاندازی سریع و بدون حادثه آن شده است، در تاریخ صنعت پالایش کشور به یادگار خواهد ماند، همچنین پژوهشگاه صنعت نفت آمادگی راهاندازی دیگر واحدهای ایزومریزاسیون را با دانش فنی ایرانی داشته و میتواند آن را به کشورهای خارجی صادر کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support