مهار تورم و رشد تولید

جی تی ال فرصتی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی

شانا ـ گروه نفت: رئیس پژوهشگاه صنعت نفت از آمادگی این پژوهشگاه برای واگذاری دانش ساخت واحد جی تی ال (تبدیل گاز به فرآورده) با فناوری بستر ثابت خبر داد و گفت: برخی از بانکها برای خرید این دانش اعلام آمادگی کردهاند.

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در گفتوگو با خبرنگار شانا تصریح کرد: بانکها و بخش خصوصی، خریدار دانش فنی ساخت واحدهای جی تی ال با فناوری بستر ثابت هستند و لازم است قیمت خوراک تحویلی به این واحدها اعلام شود.

دکتر وحید حدادی اصل درباره اظهارنظرهایی که در زمینه صرفه اقتصادی راهاندازی واحدهای جیتیال در کشور مطرح است، گفت: برای احداث واحدهای اقتصادی، مقدار سرمایهگذاری مدنظر نیست، بلکه نرخ بازگشت سرمایه بسیار مورد توجه است و به ازای خوراک ورودی، اقتصادی بودن طرح بررسی میشود.

وی با بیان این که هم اکنون اداره اقتصادی سود ده بودن این واحدها را بررسی میکند، گفت: برای مثال در صورتی که دولت، خوراک ورودی را با نرخ 15 سنت در اختیار واحدهای جی تی ال قرار دهد، باید یک واحد سه هزار بشکهای ساخته شود که در هر دو حالت، نرخ بازگشت سرمایه 25 تا 30 درصد در نظر گرفته شده و اقتصادی است.

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت تصریح کرد: سرمایهگذاری اولیه قطر برای احداث واحد جی تی ال حدود هفت میلیارد دلار بود اما به دلیل کارهای تحقیقاتی، این رقم به حدود 19 میلیارد دلار رسید، ضمن آن که احداث نخستین واحد همواره به سرمایه بیشتری نیاز دارد و در صورتی که احداث واحدهای جی تی ال برای قطر صرفه اقتصادی نداشت، هرگز 30 هزار بشکه خود را به 140 هزار بشکه افزایش نمیداد.

حدادی اصل درباره فناوری به کار گرفته شده برای ساخت واحد جی تی ال در کشور گفت: فناوری که امروز برای ساخت این واحد در کشور استفاده میشود “بستر ثابت” است که شرکت شل از آن استفاده میکند، ضمن آن که شرکت ساسول از فناوری دوغابی استفاده میکند. وی افزود: پژوهشگاه صنعت نفت، روی فناوری دوغاب برای ساخت واحد جی تی ال کار میکند و در صورت نتیجهگیری مثبت، آماده فروش این دانش نیز هستیم.

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، جایگاه و مکانیابی مناسب برای ساخت واحد جی تی ال را یکی از شاخصهای مهم ساخت این واحدها اعلام و تصریح کرد: هم اکنون در هر نقطه از کشور که خط لوله گاز وجود دارد، میتوان این واحدها را احداث کرد.

حدادی اصل در مقایسه ساخت واحدهای جی تی ال با مجتمعهای پتروشیمی گفت: واحدهای جی تی ال، تولید آب و واحدهای پتروشیمی، مصرفکننده و عمده آب هستند؛ به گونهای که به ازای هر یک بشکه جی تی ال، یک بشکه آب تولید میشود ولی برای مثال، پتروشیمی زاگرس سه برابر کل تهران آب مصرف میکند.

وی ادامه داد: واحدهای جی تی ال را در هر منطقه خشک بدون آب میتوان احداث کرد و آب تولیدی این واحدها قابل استفاده برای کشاورزی است و اشتغالزایی بیشتری نیز ایجاد میکنند.

حدادی اصل تولید مقدار زیادی واکس بهداشتی با صرفه اقتصادی بالا و مقابله با آلایندگی هوا را از دیگر ویژگیهای ساخت واحدهای جی تی ال برشمرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support