مهار تورم و رشد تولید

مهار تورم و رشد تولید

جزئیات طرح مدلسازی مخازن نفت و گاز خلیج فارس و دریای عمان اعلام شد

 شانا ـ گروه نفت: رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با تشریح آخرین وضعیت اجرای طرح مدلسازی مخازن نفت و گاز خلیج فارس و دریای عمان، گفت: نتایج انجام مرحله نخست طرح مدلسازی سیستمهای نفتی خلیج فارس و دریای عمان تا چند ماه آینده اعلام میشود.

دکتر وحید حدادی اصل در گفتوگو با خبرنگار شانا، با اعلام آمادگی برای بررسی و مدلسازی مخازن هیدروکربوری در آبهای شمال و جنوب کشور، تصریح کرد: چنانچه اکتشافات دریاچه خزر نیز کامل شده و شرکت نفت خزر اعلام کند، ما نیز علاقهمند هستیم کارهای مطالعاتی و مدلسازی را برای اعلام وضعیت مخازن موجود در آن انجام دهیم.

وی افزود: پژوهشگاه صنعت نفت با استفاده از فناوریهای نوین در زمینه مخازن هیدروکربوری از جمله فناوری چاههای هوشمند که اطلاعات چاههای دریایی را از روی زمین در اختیار قرار میدهد، آمادگی دارد در دریاچه خزر فعالیتهای مطالعاتی انجام دهد.

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت درباره قرارداد “طرح ملی مروارید خلیج فارس” گفت: این قرارداد که میان پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت فلات قاره به ارزش 21 میلیون یورو به مدت دو سال بسته شده، بزرگترین قرارداد پژوهشی کشور است.

حدادی اصل با بیان این که طرح مدلسازی سیستمهای نفتی خلیج فارس و دریای عمان (طرح مروارید خلیج فارس) اقدام مهمی در تولید صنعت نفت به ویژه در بخش دریایی است، گفت: این پروژه در نوع خود بینظیر است، زیرا تاکنون مطالعهای با این سطح و گسترده انجام نشده و برای نخستین بار است که در کشور چنین پروژهای به مرکز پژوهشی داده میشود؛ در گذشته این گونه مطالعهها از سوی شرکتها انجام میشد.

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت ادامه داد: چنانچه این پروژه به پژوهشگاه صنعت نفت واگذار نمیشد، برای اجرای آن باید از شرکتهای بینالمللی کمک گرفته میشد که این مسئله به ارائه اطلاعات مخازن هیدروکربوری ایران به کشورهای دیگر میانجامید.

وی با بیان این که مدلسازی سیستمهای نفتی خلیج فارس و دریای عمان در چند مرحله انجام میشود، گفت: در این مدل از رویکرد چند رشتهای شامل بهرهگیری از آخرین روشهای توسعه یافته در علوم زمین (ژئوفیزیک، پتروفیزیک، ژئوشیمی و مدلسازی) برای تشخیص فرآیندهای بازسازی تاریخچه تدفین رسوبها در پهنه خلیج فارس و دریای عمان از زمان پالئوزوئیک تاکنون، تعیین زمان زایش، خروج و مهاجرت نفت و گاز، تعیین کمیت و کیفیت نفت و گاز تولید شده استفاده میشود.

حدادی اصل ادامه داد: همچنین این روشها در تعیین زمان انباشته شدن نفت و گاز در تلههای ساختمانی و چینهای، تعیین ترتیب زمانی وقایع زمینشناسی و تکتونیکی فعال در منطقه رده بندی مناطق دارای پتانسیل تجمعهای هیدروکربوری برای اکتشاف کاربرد دارد.

وی تصریح کرد: پس از بررسی مخازن و ارائه وضعیت آنها، بلوکهای مورد نظر جداسازی و روی هر بلوک تمرکز میشود و با اختیار داشتن چنین اطلاعات ارزشمندی میتوان نواحی با ریسک اکتشافی کمتر و احتمال وجود منابع هیدروکربوری بیشتر را شناسایی کرد.

به گزارش خبرنگار شانا، مدلسازی سیستمهای نفتی خلیج فارس و دریای عمان با وسعت 183500 کیلومتر مربع شامل 80 ساختار زمینشناسی، 17 میدان و 490 چاه نفت و گازی و در نوع خود از نظر بزرگی و مقیاس کم نظیر است.

در این طرح همه لایههای چاهها به دقت بررسی خواهد شد تا با مدلسازی سه بعدی، اطلاعات ارزشمندی مانند زمان تولید نفت، جریان پیدا کردن و مسیرهای مهاجرت به دست آید.

با تکنیکهایی مانند مدلسازی سه بعدی میتوان علاوه بر رساندن میزان ریسک شناسایی ذخایر هیدروکربوری به حداقل، از لحاظ مالی نیز، صرفهجویی قابل توجه کرد، زیرا با استفاده از شیوههای مرسوم اکتشاف، هزینه زیادی صرف میشد و در صورت کشف نشدن منبع جدید تمام این هزینهها به هدر میرفت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support