با اعلام آمادگی بخش خصوصی به زودی محقق میشود
واگذاری دانش ساخت واحد GTL از سوی پژوهشگاه صنعت نفت
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت از آمادگی این پژوهشگاه برای واگذاری دانش ساخت واحد جی تی ال (تبدیل گاز به فرآورده) با فنآوری بستر ثابت خبر داد و گفت: برخی از بانكها و شركتهای خصوصی برای خرید این دانش اعلام آمادگی كردهاند.
دكتر وحید حدادی اصل در گفتوگو با خبرنگار مشعل با اشاره به اظهارنظرهایی در زمینه به صرفه نبودن راهاندازی واحدهای جی تی ال در كشور، افزود: برای احداث واحدهای جی تی ال، میزان سرمایهگذاری مدنظر نیست، بلكه نرخ بازگشت سرمایه اهمیت دارد، همچنین به ازای خوراك ورودی، اقتصادی بودن طرح بررسی میشود. به عنوان نمونه در صورتی كه دولت، خوراك ورودی را با نرخ 15 سنت در اختیار واحدهای جی تی ال قرار دهد، باید یك واحد 3 هزار بشكهای احداث شود و اگر نرخ خوراك به 20 سنت افزایش یابد، این واحد باید ظرفیت 10 هزار بشكهای داشته باشد كه در هر دو حالت، نرخ بازگشت سرمایه 25 تا 30 درصد در نظر گرفته شده و صرفه اقتصادی دارد.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به افزایش سرمایهگذاری قطر روی این پروژه نسبت به رقم تعیین شده، علت آن در كارهای تحقیقاتی دانست و افزود: احداث نخستین واحد همواره به سرمایه بیشتری نیاز دارد و در صورتی كه احداث واحدهای جی تی ال برای قطر صرفه اقتصادی نداشت، هرگز 30 هزار بشكه را 140 هزار بشكه افزایش نمیداد.
به گفته حدادی، سرمایهگذاری اولیه قطر برای احداث واحد جی تی ال حدود 7 میلیارد دلار بود كه با توجه به دلایل یاد شده، این رقم به حدود 19 میلیارد دلار رسید.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، فنآوریهای به كار گرفته شده برای ساخت واحد جی تی ال در فنآوری «بستر ثابت» و «دوغابی» دانست و گفت: پژوهشگاه صنعت نفت، فنآوری «بستر ثابت» را برای ساخت این واحد مورد استفاده قرار داده و برای كار روی فنآوری دوغاب نیز آمادگی كامل دارد.
به گفته حدادی اصل، شركت شل نیز از فنآوری «بستر ثابت» استفاده میكند، در حالی كه شركت ساسول، فنآوری دوغابی را در دستور كار قرار داده است.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، جایگاه و مكانیابی مناسب برای ساخت واحد جی تی ال را یكی از شاخصهای مهم ساخت این واحدها اعلام و تصریح كرد: هم اكنون در هر نقطه از كشور كه خط لوله گاز وجود دارد، میتوان این واحدها را احداث كرد.
وی تولید آب را یكی دیگر از مزایای واحدهای جی تی ال برشمرد و گفت: این واحدها را در هر منطقه خشك بدون آب میتوان احداث كرد و آب تولیدی آنها، قابل استفاده برای كشاورزی است.
حدادی اصل با اشاره به تولید زیادی واكس بهداشتی با صرفه اقتصادی بالا و مقابله با آلایندگی هوا به عنوان دیگر ویژگیهای ساخت واحدهای جی تی ال، اظهار داشت: با احداث این واحدها، اشتغالزایی بیشتری نیز ایجاد خواهد شد.
تلاش پژوهشگاه صنعت نفت برای تحقق برنامههای ازدیاد برداشت
حدادی اصل اظهار داشت: بر اساس سیاستهای ابلاغی وزیر نفت و تاكید وی بر ازدیاد برداشت و تولید از میدانهای هیدروكربوری در نشستهای متعدد با پژوهشگاه صنعت نفت، این مركز تمام توان خود را برای تحقق برنامههای ازدیاد برداشت با بهرهگیری از توانمندی پژوهشگران داخلی به كار میگیرد.
وی زنده كردن چاههای مرده را یكی از فعالیتهای مهم پژوهشگاه صنعت نفت اعلام و تصریح كرد: به دستور مهندس رستم قاسمی، قرار شد چاههای نفتی و گازی مرده، برای مطالعه بیشتر و زنده كردن به پژوهشگاه واگذار شود، بر این اساس قرارداد زنده كردن 20 چاه مرده را با شركت مناطق نفتخیز جنوب در دستور كار قرار دارد.
به گفته حدادی اصل، قرار است پژوهشگاه به صورت آزمایشی روی 20 چاه فعالیت كند و امیدواریم از این تعداد، حداقل 10 چاه پتانسیل زنده شدن را داشته باشد.
وی اظهار داشت: احیای چاههای مرده نیازمند به كارگیری فنآوری پیچیدهای است كه پژوهشگاه با انجام مطالعات چاه محور، آمادگی خود را برای احیای برداشت مجدد از این چاهها با استفاده از جدیدترین فنآوریهای دنیا اعلام میكند.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با اعلام آمادگی این مركز برای زنده كردن چاههای مرده در دیگر مناطق كشور گفت: تاكنون تنها مناطق نفتخیز جنوب برای اجرای این پروژه اعلام آمادگی كرده است.
وی با بیان این كه مخازن مرده از مسیر تولید خارج شدهاند، اما ظرفیت لازم را برای احیای مجدد دارند، افزود: هر چاه ویژگی خاص خود را دارد، از این رو نمیتوان درصد خاصی برای برداشت از این چاهها تعیین كرد. حدادی اصل تصریح كرد: در صورتی كه بتوانیم با زنده كردن تنها یك چاه مرده، روزانه یك هزار بشكه نفت برداشت كنیم، اقدام مهمی صورت گرفته است.
وی با بیان این كه مطالعه اولیه توسعه میدانهای نفت و گاز (MDP) از سوی پژوهشگاه انجام و طرح ازدیاد برداشت از میدانهای نفتی با استفاده از فنآوری نوین مخازن هوشمند برای نخستین بار از سوی پژوهشگاه صنعت نفت اجرایی شد، خاطرنشان كرد: استفاده از پلیمر و ژل، از دیگر روشهای ازدیاد برداشت است كه در پژوهشگاه روی آن كار میشود.
اعلام نتایج فاز نخست طرح مروارید خلیج فارس تا چند ماه آینده
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در ادامه با اشاره به آخرین وضعیت اجرای طرح مدل سازی مخازن نفت و گاز خلیج فارس و دریای عمان گفت: نتایج انجام مرحله نخست طرح مدل سازی سیستمهای نفتی خلیج فارس و دریای عمان تا چند ماه آینده اعلام میشود.
حدادی اصل با بیان این که طرح مدل سازی سیستمهای نفتی خلیج فارس و دریای عمان (طرح مروارید خلیج فارس) اقدامی مهم در صنعت نفت به ویژه در بخش دریایی است، گفت: این پروژه در نوع خود بی نظیر است، زیرا تاکنون مطالعهای با این سطح و گسترده انجام نشده و برای نخستین بار است که در کشور چنین پروژهای به مرکز پژوهشی محول می شود، این در حالی است که در گذشته، این گونه مطالعهها از سوی شرکتها انجام میشد.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت اظهار داشت: چنانچه این پروژه به پژوهشگاه صنعت نفت واگذار نمیشد، برای اجرای آن باید از شرکتهای بینالمللی کمک گرفته می شد که این مساله زمینه دسترسی کشورهای دیگر به اطلاعات مخازن هیدروکربوری ایران را فراهم میآورد.
وی ابراز داشت: پس از بررسی مخازن و ارائه وضعیت آنها و جداسازی بلوکهای مورد نظر، روی هر بلوک تمرکز میشود و با در اختیار داشتن چنین اطلاعات ارزشمندی، می توان نواحی با ریسک اکتشافی کمتر و امکان وجود منابع هیدروکربوری بیشتر را شناسایی کرد.
حدادی اصل با اعلام آمادگی برای بررسی و مدلسازی مخازن هیدروکربوری در آبهای شمال و جنوب کشور تصریح کرد: چنانچه اکتشافات دریای خزر نیز کامل شود و شرکت نفت خزر اعلام کند، پژوهشگاه صنعت نفت آمادگی لازم را دارد که با استفاده از فنآوریهای نوین در زمینه مخازن هیدروکربوری از جمله فنآوری چاههای هوشمند (اطلاعات چاههای دریایی را از روی زمین در اختیار قرار می دهد) کارهای مطالعاتی و مدلسازی و بررسی وضعیت مخازن موجود در خزر را انجام دهد.