مهار تورم و رشد تولید

پژوهشگران صنعت نفت سیستم پایلوت خنک‌کننده ساختند

با ساخت سیستم پایلوت خنک‌کننده در مدت زمان پنج ماه از سوی پژوهشگران صنعت نفت، ارزیابی اقتصادی مصرف آب و میزان مواد بازدارنده خوردگی و مواد ضد رسوب محقق می‌شود.

محسن صبوری؛ مسوول پروژه ساخت و راه‌اندازی سیستم پایلوت خنک‌کننده برای ارزیابی مواد بازدارنده خوردگی وضد رسوب در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه اطلاع‌رسانی شرکت ملی نفت ایران از ساخت و راه‌اندازی سیستم پایلوت خنک‌کننده در مدت زمان پنج ماه به منظور ارزیابی مواد بازدارنده خوردگی و ضد رسوب در پژوهشگاه صنعت نفت، خبر داد.

صبوری با بیان این که این سیستم پایلوت در پتروشیمی مارون مورد استفاده قرار می‌گیرد افزود: این سیستم‌های خنک‌کننده براساس شرایط فرایندی و مطابق با استانداردهای مهندسی، تجربیات صنعتی و تحقیقاتی موجود از سوی گروه پژوهشی خوردگی فلزات پژوهشگاه صنعت نفت به منظور ارزیابی مواد بازدارنده خوردگی و ضد رسوب طراحی و ساخته شده است.

وی تصریح کرد: با ساخت سیستم پایلوت خنک‌کننده برای ارزیابی مواد بازدارنده خوردگی و ضد رسوب، مصرف مواد بازدارنده خوردگی و ضد رسوب در سیستم‌های خنک‌کننده قابل ارزیابی خواهد بود.

صبوری ارزیابی ماده بازدارنده خوردگی و یا ضد رسوب را یکی از مزیت‌های سیستم خنک‌کننده خواند و افزود: براساس استاندارد، هر دوره ارزیابی حدود 30 تا 90 روز زمان می‌برد و طولانی بودن دوره ارزیابی برخلاف روش‌های تسریع شده آزمایشگاهی، سبب می‌شود سرعت خوردگی دقیق‌تری برای آلیاژهای مهندسی مسیر گردش آب اندازه‌گیری شود.

وی تشخیص نوع خوردگی ایجاد شده و نحوه رسوب‌گذاری روی سطوح فلزی و به‌‌ویژه سطوح حرارتی را از دیگر مزایای این سیستم برشمرد و گفت: خوردگی موضعی (از جمله خوردگی حفره‌ای) برای جوانه‌زنی و رشد احتیاج به گذشت زمان دارد از این رو با استفاده از سیستم پایلوت خنک‌کننده، مشاهده و مطالعه خوردگی موضعی، به‌‌ویژه خوردگی حفره‌ای آلیاژهای مهندسی با دقت بیشتری امکان‌پذیر است.

صبوری با بیان این که ساخت سیستم پایلوت خنک‌کننده و توجه به ارزیابی‌های پایلوتی، اهداف فنی و اقتصادی برای مصرف بهینه آب و مواد شیمیایی در سیستم‌های خنک‌کننده ایجاد می‌کند افزود: سیستم‌های خنک‌کننده یکی از مهم‌ترین بخش‌های کارخانه‌ها و مراکز صنعتی است که در صنعت از انواع آن برای خنک کردن تجهیزات فرایندی و کنترل دمای فرایندهای تولیدی استفاده می‌شود.

وی با بیان این که سیستم باز گردشی از متداول‌ترین انواع سیستم‌های خنک‌کننده است، تصریح کرد: خنک‌کننده باز گردشی به دلیل وجود اکسیژن محلول در آب و تماس آب با اتمسفر صنعتی، تبخیر و تغلیظ نمک‌های محلول در آن، همواره با مشکلات نظیر خوردگی، رسوب‌گذاری و رشد میکروارگانیسم‌ها مواجه است از این رو فرایند خوردگی، به تدریج، زیان‌های مالی یا جانی جبران‌ناپذیری را ایجاد می‌کند.

صبوری گفت: در کشورهای صنعتی دنیا با وجود توجه به مقوله‌های فنی و اقتصادی در طراحی تجهیزات فرایندی و فرایندهای تولید، هزینه‌های تحمیلی ناشی از خوردگی 3 تا 5 درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) تخمین زده می‌شود.

وی افزود: مجموع هزینه‌های مستقیم و غیرمستقیم خوردگی در آمریکا در سال‌های 1998 و 2008 به ترتیب 276 و 439 میلیارد دلار برآورد شده که حدود 3 درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) آمریکا در سال‌های یادشده بوده است و این مسأله اهمیت توجه به موضوع خوردگی در کنار مباحثی چون افزایش تولید را نشان می‌دهد.

صبوری رسوب‌گذاری را از دیگر مشکلات سیستم‌های خنک‌کننده عنوان کرد و افزود: رسوب‌گذاری در سیستم‌های خنک‌کننده منجر به ایجاد گرفتگی در تجهیزات فرایندی، عدم دستیبابی به ضرایب حرارتی و کاهش تولید می‌شود.

وی در ادامه توضیح داد: رسوب‌گذاری، بازدهی عملیات سیستم خنک‌کننده را کاهش داده و باعث افزایش هزینه‌های نگهداری تعمیر و تعویض قطعات می‌شود، از این رو انجام پروژه‌های حفاظت از خوردگی در سیستم‌های صنعتی بسیار حائز اهمیت است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support