طرح مدیریت کردن با هدف تهیه اطلس انتشار و شناسایی فناوریهای کاهش کربن در شرکت ملی نفت ایران کلید خورد.
مجری طرح «بررسی و ارزیابی نحوه انتشار کربن بر مدیریت تولید نفت و گاز» در گفتوگو با خبرنگار شانا با اعلام این مطلب تصریح کرد: در طرح مدیریت کربن مقرر شده است میزان انتشار دیاکسید کربن در شرکتهای بهرهبرداری شرکت ملی نفت بررسی شود تا بتوان اطلسی جامع از میزان انتشار در این شرکت تهیه کرد.
علی طاهری گفت: براساس این طرح که با همکاری پردیس انرژی و محیط زیست در شرکتهای بهره برداری شرکت ملی نفت انجام میشود، میزان انتشار دیاکسید کربن در این مناطق بررسی و مستندسازی میشود.
وی اظهار کرد: با در اختیار داشتن مستندهای انتشار CO2 و تکیه بر این شواهد، برای نخستین بار اطلسی جامع از میزان انتشار در مناطق نفتخیز جنوب، نفت مرکزی و فلات قاره در دسترس قرار میگیرد.
طاهری «شناسایی و ارزیابی روشها و فناوریهای کاهش انتشار» را از دیگر اهداف اجـرای طرح مدیریت کربن خواند و افزود: پس از بررسی وضعیت و مشخص کردن نقاط انتشار روشها و فناوریهای کاهش انتشار از سوی پژوهشکده گاز بررسی میشود.
وی افـزود: در ایـن طرح وضعیت فناوریها از نظر صاحبان فنـاوری، ارزیابی فنـاوری و چگـونگی اکتساب فناوریها بررسی خواهـد شد تا بتوان زمینه استقرار سیستم پـایش و اندازهگیری دیاکسید کربن را در سالهای آتی فـراهم کـرد.
طاهری گفت: در این پروژه با شناسایی فناوریهای کاهش و تدوین یک استراتژی صحیح برای استقرار فناوریهای کاهش انتشار متناسب با رویکرد آتی شرکت ملی نفت ایران میتوان برنامههایی مانند جمعآوری، جداسازی، انتقال و تزریق به مخازن نفتی را به اجرا درآورد.
به گزارش شانا، در سال ١٣٨٧ اولین پروژه «تدوین استراتژی مدیریت کربن در صنعت نفت» از سوی پژوهشگاه صنعت نفت به معاونت برنامهریزی وزارت نفت ارائه شد. اما بروز مسائل گوناگون در راه تأیید پروژه و طولانیشدن روند تصویب آن، پیشنهاددهندگان را متوجه این واقعیت کرد که با توجه به گستردگی ساختار وزارت نفت باید رویکردی دیگری برای اجرای آن در پیش گرفته شود.
با توجه به این که مدیریت کربن در هر چهار شرکت اصلی وزارت نفت رویکردی کاملاً متفاوت دارد. در شرکت ملی نفت ازدیاد برداشت، در شرکت ملی گاز جداسازی و استحصال گاز و در پتروشیمی مصرف دیاکسید کربن در اولویت قرار دارند.
با همراهی محققان پژوهشکده گاز، بالادستی، انرژی، محیط زیست همچنین مؤسسه مطالعات بینالمللی انرژی، طرح «بررسی و ارزیابی نحوه انتشار کربن بر مدیریت تولید نفت و گاز» به مدیریت نظارت بر تولید شرکت ملی نفت ارائه و در قالب نظامنامه جدید پژوهشی تصویب و ابلاغ شد.
آنچه این طـرح را از سایر طرحهای اجرا شده در زمینـه مدیریت کربن متمایز میسـازد، جامعیت و تدوین راهبرد مشخص است، زیرا طرحهایی که تاکنون اجرا شدهاند، منحصر به مطالعه در یک زمینـه خاص مانند ازدیـاد برداشت بودهاند.
خوشبختانه با تصویب پروژه پژوهشی مدیریت انتشار کربن در سطح شرکت ملی نفت نخستین گام برای جهتدهی و تمرکز حرکتهای موازی در صنعت نفت کشور اجرایی شده است.
اکنون پژوهشکده گاز با بهرهگیری از توان پژوهشگاه صنعت نفت و مؤسسه مطالعات بینالمللی انرژی در صدد است اولین پروژه نظاممند مدیریت کربن، در کشور را اجرایی کند.