به گزارش خبرنگار مشعل، رئیس پژوهشکده مهندسی نفت پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به اهداف این نشست، ازدیـاد برداشت را یکی از مهمترین مأموریـتهای پردیس پژوهش و توسعه صنایع بالادستی پژوهشگاه صنعت نفـت دانست و گفت: ارائه مطالعات جامع و به دنبـال آن طرح تـوسعه میـدان و برنامهریـزی به منظور پیشبرد تولیـد و ازدیاد برداشت، نیازمنـد دستیابی به نتایج حـاصل از مطالعات آزمایشگاهی با هـدف کاهش ریسک و عدم قطعیتهاست.
دکتر عزتالله کاظمزاده اظهار داشت: از آن جا که سنگ وسیال مخزن، شواهد مستقیم و قابل دسترس یک مخزن به حساب میآید، از این رو نتایج حاصل از آزمایش آنها، از اساسیترین دادهها برای موفقیت و کارایی یک طرح توسعه میدان است. به گفته وی، با توجه به ساختار پیچیده سنگهای کربناته شکافدار و شرایط فشار و دمای بالای مخازن هیدروکربنی، شبیهسازی فیزیکی شرایط مخزن در آزمایشگاه و بازگردانی نمونهها به شرایط مخزن، کار سادهای نیست و نتایج حاصل را تحت تأثیر قرار میدهد.
کاظمزاده افزود: پژوهشکده مهندسی نفت پردیس پژوهش و توسعه صنایع بالادستی پژوهشگاه با توجه به اهمیت این نتایج، با بهرهگیری از نیروهای متخصص و تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی، تلاش کرد تا در ارائه سرویسهـا و مطالعات آزمایشگاهی، براساس آخـرین تکنولوژیهای روز دنیـا عمل کند. وی یکی از مهمترین گامها برای تحقق یک طرح بهبود و ازدیاد برداشت موافق را ایجاد زمینه مناسـب برای فعالیتهای آزمایشگاهی دانست و تصریح کرد: با توجه به این که پژوهشگاه صنعت نفت در دستیابی به روش جدید مطالعات آزمایشگاهی، موفقیتهای چشمگیری داشته است، امید میرود که با ارائه این توانمندیها و دریافت نظر متخصصان و استادان صنعت و دانشگاه، بتوان با ارتقای کمی و کیفی فعالیتها، نقش مؤثرتری در بحث ازدیاد برداشت از مخازن ایفا کرد.
کاظمزاده با تأکید بر این که نشست یادشده برای نخستین بار در سطح کشور انجام میشود، به استقبال مناسب کارشناسان و متخصصان صنعت نفت و دانشگاه از این گردهمایی اشاره کرد و گفت: با توجه به اهمیت موضوع، شرکتهای عملیاتی بهرغم درگیریهای بخش تولید، به این نشست توجهی ویژه داشتند و امیدواریم مشابه آن، به صورت کاملتر و در سطح بالاتر برگزار شود.
وی در معرفی دستاوردهای این پژوهشکده در بخش مطالعات آزمایشگاهی در زمینه سنگ سیال، به تجهیز آزمایشگاه، مطالعه شرایط و میزان تشکیل رسوب واکس و آسفالتین در مخازن هیدروکربنی، امکان اندازهگیری همزمان منحنیهای کامل فشار، اندازهگیری ضرایب اشباعشدگی در شرایط مخزن به منظور تخمین دقیقتر میزان هیدروکربن در جای مخازن اشاره کرد و افزود: مطالعات آزمایشگاهی سیلابزنی و تعیین پروفیل اشباع در جای سیالات، فراهم شدن زمینه لازم جهت مطالعه آزمایشگاهی پدیده تشکیل هیدرات گازی و مطالعه کامل سیالات مخازن هیدروکربنی و راهاندازی آزمایشگاه تراکمپذیری سنگ مخزن در شرایط فشار و دمای مخزن از دیگر دستاوردهای پژوهشکده مهندسی نفت است.
کاظمزاده با بیان این که در پردیس پژوهش و توسعه صنایع بالادستی پژوهشگاه صنعت نفت، علاوه بر آزمایشگاههای سنگ و سیال مخزن، آزمایشگاههای زمینشناسی، ژئوشیمی، حفاری، آسیب سازند، تولید ازدیاد برداشت نیز در حال فعالیت است، تصریح کرد: کنار هم بودن این مجموعه توانمندیها از جمله مزیتهای ارزشمند پژوهشگاه صنعت نفت در نقشه راه بهبود و ازدیاد برداشت از مخازن بهشمار میرود.
وی با اشاره به تهیه کتابچهای از سوی پژوهشگاه صنعت نفت در خصوص توانمندیهای این مرکز در موضوعات مطالعاتی و آزمایشگاهی و ارائه آن به شرکتکنندگان در این نشست، اظهار داشت: پژوهشگاهها صنعت نفت آمادگی دارد براساس عنوانها این کتابچه، مطالعات و آزمایشهای مورد نیاز را روی نمونههای ارسالی فعالیتهای پژوهشی، مطالعاتی و آزمایشگاهی انجام داد.
کاظمزاده با بیان این که انتظار میرود قبل و بعد از نمونهگیری سنگ و سیال، جلسات کارشناسی با حضور کارشناسان مخزن، زمینشناسی، ژئوشیمی، ژئوفیزیک، پتروفیزیک، حفاری، آسیب سازند، تولید، ازدیاد برداشت و مکانیک سنگ تشکیل شود، ادامه داد: طرح کار جامع با توجه به شرایط میدان باید به گونهای تهیه شود که تمام اطلاعات مورد نیاز را برای ورودی یک طرح توسعه میدان پوشش دهد.
به گفته وی، اگر آزمایشهای جامع سنگ و سیال در نظر گرفته نشود نمونه با ارزش سنگ و سیال را برای آزمایشهای مورد نیاز دیگر، در بیشتر موارد به دلایل فنی غیر قابل استفاده میکند، در پژوهشگاه صنعت نفت تجربههای موفقی از الگوی جامع فعالیتهای مطالعاتی، پژوهشی و سرویسهای آزمایشگاهی برای شرکتهای داخلی و خارجی وجود دارد.
براساس این گزارش، معرفی قابلیتهای پژوهشگاه در زمینه مطالعات آزمایشگاهی سنگ مخزن، ارائه سخنرانی علمی در بهکارگیری تکنولوژی ام آر ای در مطالعات مغزه و برگزاری پانل تخصصی برای پاسخگویی به سؤالات و تبادلنظر از جمله برنامههای روز نخست این نشست بود.
در روز دوم هم توانمندی پژوهشگاه در زمینه خواص سیالات مخازن گازی و نفتی معرفی شد و علاوه بر ارائه سخنرانی علمی تحت عنوان بررسی راههای جلوگیری از تشکیل رسوبات آلی در مخازن و راهکارهای رفع آن، از آزمایشگاههای سنگ و سیال مخزن نیز بازدید بهعمل آمد.