یک کارشناس مهندسی مخازن نفتی از پژوهشگاه صنعت نفت با بیان این که تکنولوژی مخازن هوشمند امکان افزایش 10 تا 15 درصدی ضریب بازیافت میادین نفتی را فراهم میکند. گفت: اولین پایلوت چاههای هوشمند در پژوهشگاه صنعت نفت اجرایی شده است.
تورج بهروز در سمینار راهکارهای ارتقای کارآمدی مدیریت مخزن که به همت بسیج شرکت ملی نفت برگزار شد اظهار داشت: شرکتهای مشهور دنیا در انتهای سال 1995 تکنولوژی چاه هوشمند را تکمیل کردند و در حال حاضر در حال کار روی تکنولوژی میادین هوشمند هستند.
وی با بیان این که در بعضی کشورهای همسایه ما نیز مساله تکنولوژی میادین هوشمند مورد توجه قرار گرفته است گفت: به دلیل هزینه بالای work over یا تعطیل کردن کار در میادین off shore بدون ارزیابی اقتصادی اولیه نیز کاملاً بهرهبرداری از تکنولوژی چاههای هوشمند اقتصادی است.
کارشناس ارشد مهندسی مخازن اضافه کرد: عربستان، عمان، قطر و بهتازگی عراق در منطقه ما در زمینه تکنولوژی مخازن هوشمند فعال شدهاند.
وی اظهار داشت: 5 یا 6 سال است که در پژوهشگاه صنعت نفت به وسیله پروژههای کاربرد سنسور در بالادست نفت با این تکنولوژی آشنا شدیم و اولین پایلوت چاههای هوشمند در پژوهشگاه صنعت نفت اجرایی شده است.
بهروز با بیان این که در شرکت نفت مناطق مرکزی مخازن را برای بهکارگیری این تکنولوژی سطحبندی کردیم گفت: با شرکت نفت اروندان نیز برای ارائه MDP میدان براساس تکنولوژی چاههای هوشمند با تکنولوژی مخازن هوشمند وارد مذاکره شدهایم.
وی تصریح کرد: به لحاظ اقتصادی با بهکارگیری این تکنولوژی به طور همزمان هم پلاتو یعنی حداکثر سقف تولید از مخزن بیشتر حفظ میشود و هم در مدت زمان کوتاهتری نفت کمتری قابل تولید است.
کارشناس ارشد پژوهشگاه صنعت نفت اضافه کرد: چاههای با سطح تماس زیاد با همان تکنولوژی مخزن هوشمند در بزرگترین مخزن نفت جهان در قوار عربستان مورد استفاده قرار گرفته که از نظر اقتصادی بسیار به نفع بهرهبردار بوده است.
وی در ادامه اظهار داشت: الگوی هوشمندسازی مخازن 6 مرحله دارد که برای تعدادی از میادین ایران سه مرحله از آنها انجام شده و باعث انتخاب یک مخزن به عنوان پایلوت اجرای این تکنولوژی شده است.
وی مشکلات این میدان را تولید شن، آسفالتین، تولید آب از بعضی چاهها، ناهمگونی فشارها در لایههای مختلف و تعدد لایهها دانست و گفت: این میدان بهترین مورد برای اجرای تکنولوژی مخزن هوشمند محسوب میشد چنانچه حتی تفاوت تراوایی بسیار زیادی در لایههای مختلف این میدان وجود داشت.
وی افزود: این میدان برای ادامه کار بسیار مناسب است اما به دلیل مدیریتی کار روی آن ادامه نیافت.
بهروز در پـایان گفت: در منابع کارشناسی دنیا اعلام شـده است که تکنولوژی مخازن هوشمند امکان افزایش 10 تا 15 درصدی ضریب بازیافت میادین نفتی را فراهم میکند.