امنیت تولید انرژی با اکتشاف منابع جدید انرژی و ازدیاد برداشت از این منابع در ارتباط است، به گونهای که بتوان تا سالیان سال، روزانه حدود 4 تا 5 میلیون بشکه از این منابع برداشت کرد.
در این زمینه، پژوهشگاه صنعت نفت با مشارکت مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، طرحهای پژوهشی و کاربردی متعددی رادر دستور کار قرار داده است که نتایج تحقیقاتی و عملیاتی آنها میتواند به شناسایی منابع جدید انرژی و ازدیاد برداشت از آنها منجر شود.
از جمله این طرحها میتوان به طرحهای مروارید خلیج فارس، هیدراتهای گازی و شیلهای نفتی اشاره کرد. در طرح مروارید خلیج فارس، شناسایی منابع جدید انرژی در دریای عمان و خلیج فارس بررسی میشود که طی آن تمامی حوزه رسوبی خلیج فارس و دریای عمان مورد بررسی و مطالعه قرار میگیرد و با شناسایی منابع و ذخایر تولید نفت در عمق این دو دریا، ضریب تولید و برداشت نفت افزایش خواهد یافت.
تحقیق روی این پروژه که پیشتر برنامهریزی شده بود از سوی کشورهای خارجی انجام شود، به پژوهشگاه صنعت نفت واگذار شد تا علاوه بر حفاظت از اطلاعات، از خروج ارز نیز جلوگیری شود. این پروژه از سال گذشته آغاز شده و در حال حاضر در دست انجام قرار دارد.
در بخش هیدراتهای گازی که از منابع مورد توجه دنیا محسوب میشود و منابع وسیعی از آن در عمق دریاها و اقیانوسها وجود دارد، با بررسی میزان و چگونگی دسترسی به این منابع، گام مؤثر دیگری در جهت تحقق امنیت تولید انرژی در کشور برداشته خواهد شد. این طرح که برای نخستین بار در سطح منطقه از سوی ایران اجرا میشود، انتظار میرود به شناسایی و کشف منابع و ذخایر قابل توجهی منتج شود.
بررسی شیلهای نفتی که مخازن زیرزمینی نفتی با سازندهای خاص و غیرمتعارف هستند نیز یکی دیگر از طرحهای پژوهشی بهشمار میرود که در منطقه ایلام و زاگرس در دست پیگیری است و پس از کسب نتایج موفقیتآمیز، تضمینی دیگر در جهت امنیت تولید انرژی حاصل میشود.
همچنین پژوهشگاه صنعت، سال گذشته دانش فنی مرکاپتانزدایی از گاز مایع و میعانات گازی اکثر فازهای پارس جنوبی را ارائه داد و پس از آن، برخی شرکتها از کشورهای کره و چین، این دانش فنی را از ایران دریافت کردند تا در منطقه اجرایی کنند.