91/04/22
با تلاش پژوهشگران پژوهشگاه صنعت نفت فرایند حذف سولفید هیدروژن که تاکنون در دو مرحله انجام میشده تکمرحلهای شد.
مسیح حسینی جناب؛ پژوهشگر پژوهشگاه صنعت نفت در گفتوگو با خبرنگار پایگاه اطلاعرسانی شرکت ملی نفت ایران، با اعلام این خبر گفت: در زمینه محلول فرایند سولفیران (سولفید هیدروژن) چندین اختراع داخلی و خارجی از طرف پژوهشگاه صنعت نفت به ثبت رسیده که در ابداع اخیر آن در سطح بینالمللی ثبت شده است.
وی افزود: اولین اختراع پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه سولفیران، پیرامون ساخت محلول کیلات آهن است که به فرمولاسیون، روش ساخت و ویژگیهای محلول اختصاص دارد.
حسینی جناب توضیح داد: این اختراع در اروپا و پتنت آمریکا به ثبت رسید و پس از آن فرایند سولفیران تحت لیسانس پژوهشگاه صنعت نفت در داخل و خارج به صورت انحصاری عرضه شد.
پژوهشگر پژوهشگاه صنعت نفت تصریح کرد: دومین ثبت اختراع جهانی پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه فرایند سولفیران مربوط به ارتقاء محلول کیلات آهن و رفع بعضی عیوب آن در این فرایند میشود که این اختراع در سطح اروپا ثبت شده و اکنون در حال طی مراحل ثبت در پتنت آمریکا است.
به گفتـه وی دومین اختراع پژوهشگاه صنعت نفت در زمینـه ارتقا محلول کیلات آن باعث تشکیـل نوعی محلول بسیار غلیظ و پایدار با خواصی ویژه شده است که علاوه بر کاهش مشکلات عملیاتی، هزینه عملیات را نیز کاهش میدهد.
حسینی جناب تأکید کرد: محلول سولفیران به عنوان یک نوآوری بومی ایران در سطح بینالمللی ثبت شده است.
وی توضیح داد: سولفیران فرایندی است که سولفید هیدروژن را از جریان گازی حذف و آن را به صورت مستقیم و در یک مرحله توسط یک کاتالیست هموژن، حاوی محلول کمپلکسی از نمک آهن معروف به کیلات آهن به گوگرد تبدیل میکند.
پژوهشگر پژوهشگاه صنعت نفت افزود: در طی این فرایند، سولفید هیدروژن به طور سریع و کاملاً انتخابی توسط محلول کیلات آهن جذب میشود و سپس در اثر واکنش اکسیداسیون احیا، هیدروژن سولفید تبدیل به گوگرد میشود یعنی برخلاف سیستمهای آمین که حذف و تبدیل گاز سولفید هیدروژن در دو مرحله انجام میشود، در فرایند سولفیران حذف و تبدیل سولفید هیدروژن به گوگرد عنصری همزمان اتفاق میافتد.
حسینی جناب تأکید کـرد: تمام مراحل توسعه دانش فنی سولفیران، از آزمـایشگاه تا پایلوت در پژوهشگاه صنعت نفت انجام شده و برای صنعتی کردن این دانش فنی یک واحد به ظرفیت 450 هزار فـوت مکعب در روز در پالایشگاه فجر جم طراحی، نصب و راهاندازی شده که به لحاظ ظرفیت در ابعاد یک واحد کوچک صنعتی محسوب میشود.