91/05/24
کاتالیست ریفورمینگ توسط پژوهشگاه صنعت نفت به منظور قطع وابستگی از شرکتهای سازنده خارجی تولید و برای مصرف در واحدهای صنعتی به پخش خصوصی واگذار شد.
معصومه آقابابایی کارشناس پژوهشکده کاتالیست در پژوهشگاه صنعت نفت در گفتوگو با خبرنگار پایگاه اطلاعرسانی شرکت ملی نفت ایران با اعلام این خبر گفت: ریفورمینگ کاتالیستی، فرایندی کاملاً شناخته شده در صنعت پالایش نفت برای بهبود کیفیت اکتان بنزین، تولید آروماتیکها در صنایع پتروشیمی و هیدروژن به منظور مصارف صنعتی است.
وی با بیان این که کاتالیست ریفورمینگ از فرایند اکسیدهای فلزات پلاتین- رنیم و یا پلاتین- قلع روی پایه گاما آلومینا تشکیل شده است، تصریح کرد: این فرایند به دلیل انعطافپذیری زیاد در تولید محصولات با عدد اکتان بالا نقش کلیدی در عملیات پالایشگاهی ایفا میکند.
آقابابایی افزود: در این فرایند نفت و هیدروژن در مجاورت کاتالیست یادشده واکنش نموده و منجر به افزایش میزان آروماتیکها و ایزوپارافینها و در نتیجه باعث افزایش عدد اکتان میشود.
وی تأکید کرد: سالانه مقادیر قابل توجهی بالغ بر 150 تن از کاتالیستهای ریفورمینگ در پالایشگاهها و مراکز پتروشیمی ایران مورد استفاده قرار میگیرد که با توجه به طرح توسعه پالایشگاهها و مراکز پتروشیمی، میزان مصرف آن در سالهای آتی به میزان چشمگیری افزایش خواهد یافت.
آقابابایی گفت: در سالهای گذشته پژوهشگاه تلاشهای فراوانی جهت بومیسازی این کاتالیست ریفورمینگ در داخل کشور انجام داد ولی به دلیل تأمین این کاتالیست از خارج از کشور و در نتیجه عدم سرمایهگذاری بخش خصوصی، این طرح ناکام ماند ولی با توجه به شرایط تحریم فرصت مناسبی برای اتکا به تولیدات داخلی فراهم شد و کاتالیست به بخش خصوصی واگذار شد.
به گفتـه وی این کاتالیست میتواند در واحدهـای ریفورمینگ تمـامی پالایشگاهها و مراکز پتروشیمی ایران مورد استفاده قرار گرفته و گام مهمی در جهت خودکفایی و قطع وابستگی از شرکتهای سازنده خارجی برداشته خواهد شد.
آقابابایی تأکید کرد: مقایسه نتایج آزمایشهای فیزیکی- شیمیایی و فعالیت کاتالیستهای تولید شده در مقایسه با کاتالیست خارجی نشان میدهد که این کاتالیستها با کاتالیست خارجی به خوبی رقابت میکند.