مهار تورم و رشد تولید

مهار تورم و رشد تولید

اجرای طرح «از بیابان‌زدایی تا سوخت پاک» در پژوهشگاه صنعت نفت

اجرای طرح «از بیابان‌زدایی تا سوخت پاک» در پژوهشگاه صنعت نفت

توسعه سوخت‌های زیستی، نیازمند حمایت

مسوول طرح دستیابی به دانش سوخت‌زیستی در پژوهشگاه صنعت نفت، گفت: در اغلب کشورها، به دلیل این که هزینه تولید بیودیزل بیشتر از گازوئیل است، این محصول بدون سیاست‌های حمایتی دولت قادر به رقابت با گازوئیل نخواهد بود و شکل‌گیری این صنعت، نیازمند حمایت‌های ملی است.

دکتر مینا ادیبی، در گفت‌وگو با مشعل اظهار داشت: می‌توان با استفاده از روغن‌های خوراکی، غیرخوراکی و پسماندها، به پایه‌ای از سوخت به نام سوخت زیستی یا پاک دست یافت که افزودن آن به گازوئیل، می‌تواند مکمل مناسبی برای سوخت‌های فعل باشد.

به گفته وی، در حال حاضر فناوری توسعه پاک در کشورهای اروپایی، آمریکا، چین، هندوستان و بعضی کشورهای آسیای جنوب شرفی به مرحله اجرا رسیده که هدف از انجام آن، بومی‌سازی و فرایند یادشده متناسب با مواد اولیه موجود و نیز سوخت‌های مصرفی در سطح کشور است.

ادیبی با اشاره به این که استفاده از سوخت پاک در یک موتور گازوئیلی معمولی، به کاهش اساسی هیدروکربن‌های نسوخته، مونواکسید کربن و ذرات معلق منجر می‌شود، افزود: ویژگی‌های فیزیکی بیودیزل، بسیار شبیه گازوئیل معمولی است، با این تفاوت که کیفیت گازهای خروجی اگزوز مربوط به بیودیزل بهتر از گازوئیل است و اختلاط بیودیزل با سوخت دیزل، سبب افزایش روان‌کنندگی و کاهش آلایندگی می‌شود.

وی حفاظت از آب و هوا به سبب کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای (اثر مثبت بر توازن دی‌اکسید کربن به دلیل تجدیدپذیر بودن منابع استحصال بیودیزل)، حفاظت از منابع انرژی داخلی با کاهش استفاده از منابع فسیلی (امنیت انرژی)، اشتغال‌زایی و حمایت از کشاورزان محلی در نواحی دورافتاده برای کاشت محصولات روغنی مورد مصرف در تولید بیودیزل را از جمله مزایایی دانست که سبب شده در اغلب نقاط دنیا با استفاده از مخلوط بیودیزل با گازوئیل، ضمن بهبود اقتصاد بیودیزل، از معایب آلایندگی گازوئیل تا حدی کاسته شود.

ادیبی، بـا اعلام این که به منظـور توجیه اقتصـادی این طـرح، سـال گذشته پیشنهـاد استفاده از منابع گیـاهی غیر خوراکی به منظور بیابان‌زدایی محیط‌های اطراف مناطق نفت‌خیز مطرح شد، افزود: گیاه «جاتروفا» و سایر گیاهان مشابه که دارای روغن‌های غیر خوراکی هستند، منابعی ارزشمند برای تولید سوخت پاک و بیابان‌زدایی به‌شمار می‌آیند که استفاده از آنها علاوه بر تأمین خوراک تولید سوخت پاک (گیاهی)، کاهش آلودگی محیط زیست را نیز به دنبال خواهد داشت.

وی یادآور شد: پس از انجام مطالعات آزمایشگاهی و پنج (مرحله بعداز آزمایش و پیش از پایلوت) در زمینه‌های مختلف سوخت‌های پاک (بیودیزل، بیوبنزین) و سوخت‌های ترکیبی طی سال‌های اخیر از سوی پژوهشکده علوم و فناوری‌های شیمیایی پژوهشگاه، در حال حاضر برای تکمیل اطلاعات فنی مربوط به تولید بیودیزل و داخلی‌سازی این فرایند با حمایت ستاد انرژی‌های نو، در یک پروژه آزمایشی به دریافت داده‌های فنی و مهندسی مربوط اقدام شده است. وی در پایان خاطرنشان کرد: این پژوهشکده، اجرایی کردن طرح «از بیابان‌زدایی تا سوخت پاک» را در برنامه آتی خود دارد و امیدواریم با بودجه‌ای که به بخش بیابان‌زدایی اختصاص می‌یابد، این موضوع نهایی شود چرا که توجیه اقتصادی و منافع ناشی از رعایت مسائل زیست‌محیطی آن کاملاً آشکار است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support