رئیس گروه توسعه نرمافزاری بالادستی پژوهشگاه صنعت نفت، از تجاریسازی نخستین نرمافزار ملی شبیهساز مخزن پارس به همت متخصصان این پژوهشگاه خبر داد.
سیدعلی موسوی دهقانی با تأکید بر این که طراحی و تولید حرفهای این نرمافزارها برای نخستین بار در کشور انجام شده است، گفت: نرمافزار بومی شبیهساز مخزن پارس از سال 85 با سرمایهگذاری اولیه پژوهشگاه صنعت نفت و در سه فاز اصلی طراحی و اجرا شده است.
وی هدف از تولید این نرمافزار را توسعه شبیهساز مخزن منطبق با شرایط خاص مخازن کشور خواند و افزود: در فاز اول، مدل نفت سیاه شبیهساز مخزن پارس با مشارکت شرکت خارجی HOL تولید و توسعه داده شد و در فاز دوم، پروژهای برای توسعه نهایی این نرمافزار در بخش مدلسازی سیال ترکیبی تعریف شد که نزدیک به دو سال زمان برد.
موسوی دهقانی بـا بیان این که شرکت نفت و گـاز پارس در فـاز سوم مقدمـات تجاریسازی این نـرمافزار را بـا حمایتهای مالی و فنی فراهم کرده است، یادآور شد: در فاز سـوم با ارائه 8 نسخه نهایی از نرمافزار به کارشناسان این شرکت موفق شدیم براساس خواستهها و نیازهای متخصصان نفـت و گاز پارس، نرمافزار را تصحیح و تکمیل کنیم.
مخازن خاص، نرمافزارهای خاص میخواهد
رئیس گروه توسعه نرمافزارهای بالادستی پژوهشگاه صنعت نفت، این نرمافزار را یکی از کلیدیترین نرمافزارهای صنعت نفت در مدیریت مخزن خواند و گفت: یکی از دلایل اصلی بومیسازی این نرمافزار، نبود تطابق فنی نرمافزارهای موجود در بازار با شرایط خاص مخازن کشور است.
موسوی دهقانی یکی از ویژگیهای منحصر به فرد این نرمافزار را توانایی مدلسازی مخازن مطابق با ویژگی مخازن ایران خواند که به طور عمده شکافدار است.
او با بیان این که مخازن شکافدار در نرمافزارهای تجاری موجود نیز شبیهسازی میشود، افزود: البته اغلب مدلهای موجود در این نرمافزارها جوابگوی شرایط مخازن ایران نیست؛ از این رو توسعه مدلهای جدید نیاز است که این مشکل را تا اندازه زیادی برطرف کند و این کار بدون دسترسی به کد منبع نرمافزار امکانپذیر نبوده است.
موسوی دهقانی دلیل دیگـر بومیسازی این نرمافـزار را هزینه بالای تهیـه، آموزش و پشتیبـانی نرمافزارها عنوان و تأکید کرد که بومیسازی نـرمافزار شبیهسازی مخـزن پارس، صرفهجویی ارزی قابل توجهی برای کشـور به همراه داشته است.
آزمایش موفقیتآمیز نخستین نرمافزار شبیهساز مخزن ملی
رئیس گروه توسعه نرمافزارهای بالادستی پژوهشگاه صنعت نفت اظهار کرد: نخستین نرمافزار شبیهساز مخزن ملی در شرکت نفت و گاز پارس آزمایش شده و آماده ارائه به متقاضیان است.
مـوسوی دهقانی با بیان این که در بـرنامه توسعه این نرمافزار، تأکید بر تبادل دانش و کسب مهارتهای لازم برای توسعه آن دیده شده است، افزود: هـدف اصلی توانمندسازی نیـروهای داخلی، توسعه و پشتیبانی مستقل برای نرمافزار است.
وی ادامه داد: همکاری با کارفرمایان و کاربران حرفهای آنان در جهت کاربردی و تجاری کردن نرمافزار، همچنین برنامهریزی برای تکمیل تبادل دانش از مشارکت به نیروهای داخلی، مهمترین فعالیتهای در نظر گرفته شده در برنامه توسعه این نرمافزار است.