تصفیه گاز طبیعی با استفاده از فناوری غشای پلیمری امکانپذیر شد
با تلاش متخصصان پژوهشگاه صنعت نفت
تصفیه گاز طبیعی با استفاده از فناوری غشای پلیمری امکانپذیر شد
مسوول طرح کامپوزیت در پژوهشگاه صنعت نفت، از دستیابی این پژوهشگاه به مجموعهای کامل برای تصفیه گاز طبیعی با استفاده از فناوری غشای پلیمری خبر داد.
قادر خانبابایی در گفتوگو با خبرنگار شانا تصریح کرد: گازهای همراهی که از چاههای نفتی استخراج میشود، به دلیل وجود آلایندههای بسیار، قابل تزریق مستقیم به خطوط لوله نیست و نیاز به تصفیه دارد.
وی با بیان این که برای تصفیه گاز طبیعی از روشهای متفاوت حلال مواد شیمیایی استفاده میشود، افزود: این روش مشکلات خاصی دارد، از جمله این که نیازمند تجهیزات زیاد و صرف انرژی قابل توجه است و آلایندگی بسیاری به همراه دارد.
خانبابایی ادامه داد: حال آن که هریک از فناوریهای تصفیه گاز طبیعی، اعم از حذف گازهای اسیدی مانند CO2 و H2S، جداسازی هیدروکربورهای سنگینتر و نمزدایی را میتوان با استفاده از فناوری غشایی پژوهشگاه صنعت نفت انجام داد.
فناوری غشای پلیمری دوستدار محیط زیست
مسوول طرح کامپوزیت در پژوهشگاه صنعـت نفت، قابل نصب بودن به روی یک تـریلی و انتقـال آسـان آن به دورافتـادهترین منطقه و دوستـدار محیط زیست بودن را از مزیـتهای برجسته این فنـاوری نسبت به سایر روشها دانست و افزود: استفـاده از این فناوری بـرای تصفیه گاز در منـاطق سخت گذر یا منـاطقی که دسترسی محدود به خطوط لـوله دارند، بهترین انتخاب است، ضمن این که استفـاده از این خود فناوری هیچ آلایندگی را وارد محیط نمیکند.
وی گفت: فناوری جداسازی هیدروکربورهای سنگین از گاز طبیعی (متان) این پژوهشگاه، مراحل آزمایشگاهی را پشت سر گذاشته است و در مرحله تولید پیوسته غشاهای پلیمری قرار دارد.
خانبابایی افزود: فناوری شیرینسازی گاز طبیعی (جداسازی CO2 و H2S) در مراحل آزمایشگاهی قرار داد و در این فناوری سعی داریم از فناوریهای متنوعتر مانند نانوکامپوزیتهای پلیمری نیز استفاده کنیم.
به گفته وی، فناوری نمزدایی گاز طبیعی هنوز در مرحله آزمایشگاهی قرار دارد.
جداسازی NGLاز گاز طبیعی با فناوری غشای پلیمری
مسوول طرح کامپوزیت در پژوهشگاه صنعت نفت درباره ضرورت تصفیه گاز طبیعی و حذف آلایندگیهای آن تأکید کرد: گازهای اسیدی مانند CO2 و H2S موجود در گاز طبیعی، سبب خوردگی در خطوط لوله میشود و خطرناک و کشنده است.
خانبابایی اضافه کرد: هیدروکربورهای سنگینتر از پروپان نیز که در اصطلاح NGL گفته میشود، باید از گاز طبیعی حذف شود زیرا ارزش حرارتی آن با متان موجود در گاز متفاوت است و در عین حال سبب تشکیل مایعانات در خطوط لوله میشود.
مسوول طرح کامپوریت در پژوهشگاه صنعت نفت، وجود رطوبت در گاز طبیعی را پدیده دیگری دانست که نیاز به حذف دارد.
خانبابایی تأکید کرد: اگر در گاز طبیعی نیتروژن موجود باشد که این مورد در میادین ایران کمتر دیده میشود، باید مانند سایر موارد یادشده از گاز حذف شود.
وی توسعه فناوری تولید غشا و ساخت مدولهای غشای پلیمری را از برنامههای این پژوهشگاه اعلام کرد.
مناطق نفتخیز جنوب مشتری بستههای تصفیه غشای پلیمری
خانبابایی با بیان این که مناطق نفتخیز جنوب برای استفاده از بستههای تصفیه غشای پلیمری در میادین تحت مدیریت این شرکت اعلام آمادگی کرده است، گفت: در زمینه شیرینسازی گاز، با مناطق نفتخیز جنوب تفاهم شده است تا فاز آزمایشگاهی را آغاز کنیم.
پیوند های داخلی |