پژوهشگاه صنعت نفت گاز طبیعی (گاز همراه با نفت) را با استفاده از فناوری غشای نانوکامپوزیت پلیمری به صورت سیار تصفیه میکند.
قادر خانبابایی؛ مسوول طرح کامپوزیت پژوهشگاه صنعت نفت در گفتوگو با پایگاه Nioc با بیان این مطلب گفت: پژوهشگاه صنعت نفت در حال ساختن مجموعهای از غشاهای نانوکامپوزیت پلیمری برای تصفیه گاز طبیعی است که میتوان این مجموعه را به صورت سیار به دوردستترین چاههای نیز منتقل و گاز همراه آن را تصفیه کرد.
وی با تأکید بر این که فناوری تصفیه گاز با استفاده از غشای نانوکامپوزیت پلیمری قابلیت حمل در یک تریلی را دارد، گفت: پس از تصفیه گاز طبیعی یک چاه نفت با این فناوری، میتوان آن را در چاه دیگری مستقر کرد.
خانبابایی تصریح کرد: گاز طبیعی (گاز همراه) دارای آلایندههای مانند Co2 و H2S است که به دلیل ایجاد خوردگی در خطوط لوله و سایر مشکلات باید بطور کلی یا به حد استاندارد از گاز حذف شوند.
مسوول طرح کامپوزیت پژوهشگاه صنعت نفت یادآور شد: هیدروکربنهای سنگین (پروپان که ارزش حرارتی متفاوت با متان دارند، باعث ایجاد مایعاتی در خطوط لوله میشود)، نیتروژن و رطوبت نیز برای ارتقا کیفیت گاز طبیعتی باید از آن حذف شوند.
وی افزود: تاکنون مواد آلاینده گاز طبیعی توسط روشهای مختلف که مهمترین آنها استفاده از حلالهای شیمیایی است، انجام شده که این روش علاوه بر این که نیازمند تجهیزات وسیع و انرژی زیاد است، آلودگی زیستمحیطی نیز ایجاد میکند.
خانبابایی توضیح داد: تصفیه گاز طبیعی با فناوری غشایی نانوکامپوزیت پلیمری با حجم و تجهیزات کم و با رعایت کامل مسائل زیستمحیطی انجام میشود و میتوان با استفاده از قابلیت حمل این فناوری آن را به مناطق صعبالعبور نیز انتقال داد.
مسوول طرح کامپوزیت پژوهشگاه صنعت نفت در مورد وضعیت کنونی فناوری تصفیه گاز طبیعی با غشا گفت: فناوری جداسازی هیدروکربنهای سنگین از گاز طبیعی مراحل آزمایشگاهی را در پژوهشگاه صنعت نفت گذرانده و اکنون در مرحله تولید پیوسته غشاهای نانوکامپوزیت پلیمری برای جداسازی هیدروکربور سنگین قرار دارد.
وی افزود: جداسازی گازهای Co2 و H20 گاز طبیعی با استفاده از فناوری غشایی نانوکامپوزیت پلیمری نیز اکنون مراحل آزمایشگاهی را گذرانده و در مرحله بهینهسازی مراحل آزمایشگاهی قرار دارد.