یکی از طرحهای پژوهشکده پلیمر پژوهشگاه صنعت نفت جایگزینی خطوط لوله کامپوزیتی با لولههای فولادی در جریان عملیات انتقال نفت و گاز است که با توسعه آن خوردگی فلزات به حداقل میرسد.
قادر جانبابایی؛ مسوول طرح کامپوزیت در پژوهشگاه صنعت نفت در گفتوگو با خبرنگار پایگاه اطلاعرسانی شـرکت ملی نفت ایران با اعلام ایـن خبر گفت: هدف از طرح جایگزین کردن لولههای کامپوزیتی با لولههای فولادی، استفاده از سازههای کامپـوزیتی به جای فلـزات با هدف ارتقای عمـر مفید لولههـای انتقـالدهنده نفـت و گاز است.
وی با اشاره به دستاوردهای این طرح گفت: با جایگزینی لولههای کامپوزیتی با لولههای فلزی، عمر مفید لوله به دلیل کاهش خوردگی به بیش از 50 سال میرسد و این در حالی است که لولههای فلزی بعضاً پس از یک سال کارکرد، به دلیل خوردگی تعویض میشوند.
خانبابایی تصریح کرد: خوردگی در سازههای فلزی هزینههای سنگینی را به صنعت نفت تحمیل میکند و با جایگزینی لولههای کامپوزیتی به طور چشمگیری هزینههای ناشی از تعویض لولههای فلزی کاهش مییابد.
وی تأکید کرد: با جایگزینی مخازن، لوله و دیگر سازههای فلزی، با سازههای معادل کامپوزیتی، وزن کل سکوهای دریایی میتواند حدود 10 تا 25 درصد کاهش یابد و به همان نسبت نیز میتوان از پایههای سبکتر برای نگهداری سکو استفاده کرد و بدین صورت هزینههای ساخت کمتر خواهند شد.
مسوول کامپوزیت در پژوهشگاه صنعت نفت، سبکسازی سازهها و کاهش هزینه نصب و راهاندازی خط لوله را از دیگر مزیتهای این طرح خواند و افزود: شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از شرکتهای متقاضی طرح جایگزینی خط لولههای فولادی با لولههای کامپوزیتی هستند.
به گفته وی پژوهشگاه صنعت نفت اکنون توسعه دانش فنی تولید و استفاده از لولههای کامپوزیتی در صنعت حفاری، توسعه کاربرد این لولهها در صنعت نفت و گاز و استفاده از کامپوزیت در سازههای سکوهای نفتی را در دستور کار دارد.
خانبابایی یادآور شد: با توجه به نیاز صنعت نفت به سازههای کامپوزیتی تولید داخل کشور و به منظور ایجاد هماهنگی بین مصرفکننده و تولیدکننده، پژوهشگاه صنعت نفت در حال انعقاد تفاهمنامهای با انجمن کامپوزیت ایران به منظور توسعه دانش فنی بومی و کاربرد محصولات با کیفیت تولید داخل در صنعت نفت و گاز کشور است.